Činjenice o anesteziji koje mogu ublažiti naše strahove

Anestezija je danas veoma bezbedna. Uz to, postoje neke stvari koje možda ne znamo o anesteziji, a koje mogu ublažiti sve strahove i čak poboljšati ishod. Sada se svakog dana oko 60.000 pacijenata podvrgava svim vrstama operacija i drugih medicinskih procedura uz pomoć ovih lekova za ublažavanje bolova, prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje. Nema sumnje da je anestezija – bilo da se udahne kao gas ili je u krvotok ubrizga visoko obučen lekar, zubar ili anesteziolog – omogućila milionima ljudi da dobiju medicinske tretmane koji vode do dužeg i zdravijeg života. Ipak, postoje neke stvari u vezi sa anestezijom koje bi vas mogle iznenaditi.

Pušačima možda treba više anestezije nego nepušačima

Anesteziolozi su odavno primetili da je pušačima često potrebna dodatna anestezija. A sada stručnjaci ovo počinju da potvrđuju: preliminarno istraživanje predstavljeno na sastanku Evropskog udruženja anesteziologa 2015. u Berlinu pokazalo je da je ženama koje puše potrebno 33 odsto više anestezije tokom operacije nego ženama nepušačima, a onima koje su bile izložene pasivnom pušenju potrebno je 20 odsto više. Još jedno otkriće navodi da je i jednoj i drugoj grupi pušača bio potrebno više lekova protiv bolova nakon operacije.

Pušači imaju iritirane disajne puteve, objašnjava dr John Reynolds, vanredni profesor anesteziologije na Wake Forest School of Medicine u Vinston-Salemu, Severna Karolina. Kao rezultat toga, možda će im biti potrebne veće doze lekova protiv bolova kako bi poboljšali toleranciju na cevi za disanje, kaže on.

Zanimljivo je da će ljudima koji puše ili konzumiraju marihuanu (kanabis) na dnevnoj ili nedeljnoj bazi možda biti potrebno više od dva puta više od uobičajenog nivoa anestezije za rutinske procedure, kao što su endoskopije, pokazalo je istraživanje objavljeno u maju 2019. u The Journal of the American Osteopathic Association.

Ako unapred znate da ćete biti podvrgnuti operaciji, prestanak pušenja čak i samo nekoliko dana ranije može pomoći da se smanji rizik od komplikacija i da se brže oporavite, navodi se u pregledu objavljenom u časopisu Anesthesiology.

Anestezija vas ne uspava uvek

Kako navodi Cleveland Clinic:

  • lokalna anestezija umrtvljuje samo mali deo tela da bi se sprečio bol tokom procedure kao što je vađenje zuba, šivenje dubokog reza ili uklanjanje mladeža
  • regionalna anestezija potiskuje bol i pokrete u većem delu tela, ali vas ostavlja potpuno svesnim i sposobnim da razgovarate i odgovarate na pitanja; jedan primer je epiduralna injekcija tokom porođaja
  • opšta anestezija utiče na celo telo, čineći vas nesvesnim i nesposobnim da se pomerate; obično se koristi za velike i dugotrajne operacije; u manjim dozama, lek za opštu anesteziju može se koristiti za indukovanje tzv. „noćnog sna”, manje snažne vrste anestezije koja sedira, uspavljuje tako da ste pospani, opušteni i malo je verovatno da ćete se pomerati ili znati šta se dešava

Moguće je probuditi se tokom operacije

Ovo je izuzetno retko, javlja se samo kod 1 ili 2 na svakih 1.000 medicinskih procedura koje uključuju opštu anesteziju, prema Američkom društvu anesteziologa (ASA). Ovo stanje, nazvano „svesnost u anesteziji”, javlja se kada pacijent postane svestan svog okruženja i događaja koji se dešavaju tokom operacije. Takva buđenja su obično kratka i pacijenti obično ne osećaju bol. Svesnost u anesteziji može biti češća kod pacijenata sa visokim rizikom koji imaju višestruka medicinska stanja ili kod onih koji se leče u hitnim slučajevima, u kojima se uobičajena doza anestezije ne može bezbedno primeniti.

Gojaznost može povećati rizik od komplikacija

Anesteziolozima je teže da obezbede najbolju dozu leka i da taj lek aplikuju intravenozno kod pacijenata koji su značajno gojazni, navodi ASA. Pored toga, gojaznost povećava rizik od apneje u snu, stanja koje uzrokuje česte pauze u disanju. Ovo može otežati obezbeđivanje dovoljno kiseonika i protoka vazduha, posebno tokom opšte anestezije. Gubitak težine pre operacije može smanjiti rizik od komplikacija.

Lekari pronalaze različite načine na koje anestezija može da funkcioniše

Kada su anestetici tek postali deo rutinske hirurgije, lekari koji su ih davali znali su vrlo malo o tome kako funkcionišu, kažu u Nacionalnom institutu za opšte medicinske nauke (NIGMS). Danas se veruje da anestetici ometaju signale nerava ciljajući specifične proteinske molekule unutar membrana nervnih ćelija. Kako naučnici nastavljaju da saznaju više o anesteziji, ovi lekovi će postajati sve efikasniji, kaže NIGMS.

Crvenokosima ne treba više anestezije nego bilo kome drugom

Ovo je „široko rasprostranjena urbana legenda u anesteziološkoj zajednici”, kaže dr Timothy Harwood, šef odeljenja za ambulantnu anesteziju u Wake Forest Baptist Health. Ono što je podstaklo ovu ideju jeste da osobe sa crvenom kosom često imaju gen koji se zove melanokortin-1 receptor (MC1R), za koji se smatralo da smanjuje osetljivost osobe na anestetike, objašnjava dr Harwood. Ali ta ideja nije se pokazala tačnom na osnovu daljih ispitivanja: studija objavljena u časopisu Anesthesia and Intensive Care nije pronašla nikakve razlike u tome koliko je opšte anestezije potrebno, brzini oporavka ili količini postoperativnog bola između pacijenata sa crvenom kosom ili tamnijom kosom.

Kada se probudite možda će vam prijati aromaterapija

Pokazalo se da određeni mirisi pomažu u suzbijanju mučnine i povraćanja koji se često javljaju nakon anestezije. Jedna studija, objavljena u februaru 2019. u časopisu Complementary Therapies in Medicine, otkrila je da udisanje esencijalnih ulja đumbira ili lavande u trajanju od pet minuta smanjuje težinu ovih simptoma bolje od placeba. Slično tome, ranija studija objavljena u časopisu Anesthesia & Analgesia zaključila je da pacijenti koji tri puta duboko udahnu gazu natopljenu esencijalnim uljem đumbira, ili kombinacijom esencijalnih ulja đumbira, nane, peperminta i kardamoma, manje osećaju mučninu nakon procedure i potrebno im je manje lekova protiv mučnine.

Anestezija može uticati na vaše pamćenje

Opšta anestezija može izazvati gubitak pamćenja koji može trajati danima, čak i mesecima, navodi se u studiji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Torontu objavljenoj u novembru 2014. u časopisu Journal of Clinical Investigation. Kako istraživači objašnjavaju, oko 37 odsto mladih odraslih i 41 odsto starijih pacijenata prijavljuje postoperativne probleme sa pamćenjem po otpuštanju iz bolnice. Neki od ovog gubitka pamćenja mogu biti posledica drugih faktora osim anestezije, kao što su zapaljenje ili stres izazvan operacijom. Ali neki su verovatno zbog dejstva anestezije na receptore za gubitak pamćenja u mozgu.

Štaviše, novija studija Mayo Clinic, objavljena u izdanju British Journal of Anesthesia u avgustu 2018. godine, ukazuje na to da izlaganje anesteziji može izazvati dovoljno opadanja funkcije mozga da razotkrije skrivene probleme sa pamćenjem kod pacijenata starijih od 70 godina.