Naslovna / Zdravlje

Značaj vitamina D za fizičko i mentalno zdravlje u menopauzi

Priredio/la: Ma.R.|21:00 - 02. 09. 2024.

Unos kalcijuma i vitamina D mora biti adekvatan da bismo u potpunosti iskoristili pozitivne efekte svakog nutrijenta na kosti

Vitamin D menopauza Telu su neophodne dovoljne količine vitamina i minerala bez obzira na godine života, ali menopauza i perimenopauza traže još veću pažnju Foto: Shutterstock

Vitamin D ima veoma važnu ulogu u mnogim telesnim procesima, uključujući imunitet, zdravlje kostiju i zuba, kao i emocionalno zdravlje. Studije su potvrdile da vitamin D može biti koristan dodatak tokom menopauze jer niski nivoi vitamina D mogu da pogoršaju već postojeće uobičajene simptome menopauze kakvi su niska mineralna gustina kostiju i promena raspoloženja.

Zašto je vitamin D važan za žene u menopauzi

Dovoljno vitamina D je važno u svakoj životnoj fazi. Za žene, obezbeđivanje redovnog unosa vitamina D postaje još važnije tokom menopauze. Naučnici smatraju da estrogen povećava aktivnost enzima koji aktivira vitamin D u telu, tako da niski nivoi ovog hormona mogu smanjiti i nivo vitamina D, pokazale su neke studije.

Takođe, kako starimo, naša koža počinje da se stanjuje. To otežava telu da sintetizuje odgovarajuće nivoe vitamina D kada je izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Zato uzimanje suplemenata vitamina D tokom menopauze može pomoći da se pokriju eventualni nutritivni nedostaci i ublaže razni neprijatni simptomi. Pre toga je neophodno izmeriti nivo vitamina D u telu.

Može li se prevenirati ili bolje kontrolisati osteoporoza uz vitamin D

Poput kalcijuma, uloga vitamina D je poznata u važnosti održavanja zdravlja kostiju. Kalcijum i vitamin D deluju sinergijski kako bi ojačali kosti: kalcijum izgrađuje i jača kosti, dok vitamin D podržava apsorpciju i regulaciju kalcijuma u telu. Stoga, unos kalcijuma i vitamina D mora biti adekvatan da bismo u potpunosti iskoristili uticaj svakog nutrijenta na kosti. Studije takođe pokazuju da žene u menopauzi i postmenopauzi sa nedovoljno vitamina D obično imaju nižu gustinu kostiju i sklonije su frakturama.

S obzirom na to da je estrogen hormon koji štiti kosti, opadanje njegovih nivoa tokom menopauze može žene učiniti podložnijim razvoju osteoporoze. Zaključci nekih istraživanja sugerišu da žene mogu izgubiti do 20 odsto gustine kostiju u periodu od pet do sedam godina nakon menopauze.

Da li je vitamin D dobar za raspoloženje

Vitamin D deluje više kao hormon nego kao vitamin. Naučnici su to objasnili ovako: svaka ćelija u našem telu ima receptor za njega, uključujući ćelije mozga. Zato neki istraživači veruju da vitamin D može imati i pozitivan uticaj na hemikalije u mozgu koje regulišu raspoloženje, poput serotonina. Kako su promene raspoloženja veoma prisutne tokom menopauze kada mnoge žene osećaju povećanu anksioznosti, čak i panične napade i depresivne misli, povećanje unosa vitamina D može biti korisno i za emocionalno zdravlje.

Izvori vitamina D iz ishrane

Vitamin D3 se prirodno može naći u malom broju prehrambenih izvora, uključujući masnu ribu, crveno meso, žumance i jetru. Međutim, morali bismo gotovo svakodnevno da unosimo ove namirnice kako bismo dobili dovoljno vitamina D3.

Budući da se vitamin D3 uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog poreklaa, to može biti dodatni izazov za vegetarijance i vegane. Pečurke, žitarice, mleko, maslac i sok od pomorandžesadrže manje količine vitamina D2, ali ovaj oblik se teže apsorbuje u telu.

Ukoliko nakon merenja nivoa ustanovite da vam nedostaje vitamin D3 a u menopauzi ste, razmislite o suplementaciji. Naravno, uz savet lekara o načinu primene (vrsti i doziranju).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo