Zdravlje

Bol u stomaku učestala je zdravstvena tegoba koja u jednom slučaju na sme da se toleriše

Priredio/la: D. T.

Ne pokušavajte sebi da postavite dijagnozu jer je velika verovatnoća da pogrešite i bol percipirate kao simptom prolazne stomačne tegobe, a ne mnogo ozbiljnijeg zdravstvenog problema

Bol u stomaku može da bude simptom mnogih zdravstvenih tegoba. Uglavnom je bezopasne prirode, na primer, posle nekog obilnog obroka, ali može da ukaže i na mnogo ozbiljnije bolesti. Kada se osteti bol u stomaku, većina pacijenata okleva da se javi lekaru i čeka da sve prođe samo od sebe. Stručnjaci kažu da u pojedinim situacijama ne čekamo da se bolovi stišaju, već da potražimi i hitnu medicinsku pomoć.

Može da bude i simptom ozbiljnih bolesti

Skoro da nema osobe koja je u nekom periodu života nije imala stomačne tegobe koje su bile praćene i bolom. Najčešće posle obilnog obroka sa mnogo teških začina, usled jakog stresa ili menstrualnih grčeva.

Bol u stomaku je jedan od najčešćih razloga za traženje hitne medicinske pomoći – kaže gastroenterolog dr Shabnam Sarker sa Vanderbilt Digestive Disease Center u Nešvilu.

Lekari navode da bol u stomaku može biti simptom kamena u žuči, Kronove bolesti, upale slepog creva ili sindroma nervoznih creva, objašnjava gastroenterolog dr Sunina Nathoo sa Orlando Health Digestive Health Institute.

Ne ignorišite bol, posebno ako je iznenadan

– U slučaju bola u stomaku, uvek je dobro da potražimo mišljenje lekara u domu zdravlja ili gastroenterologa – preporučuje dr Nathoo.

Lekari kažu da ne treba odlagati pregled ako nam je neprijatno, jer tegobe mogu da budu iscrpljujuće i da izazvu dodatne komplikacije. Stručnjak treba da proceni uzrok bola, posebno ako se on javi iznenada.

Kada je potrebno da potražimo hitnu medicinsku pomoć?

Jak akutni bol je razlog da potražimo hitnu pomoć, jer je moguće da će nam biti potrebna i neodložna lekarska intervencija – navodi dr Nathoo.

Lekari savetuju da se javimo na pregled, ako uz bolove dođe i do krvarenja ili neplaniranog gubitka telesne težine. Moguće je u nekim slučajevima da pojedine osobe imaju hronične stomačne probleme; na primer, u slučaju sindroma nervoznih creva, doktori kažu da se obavezno dođemo na pregled ako bolovi potraju duže od nedelju dana.

Kada moramo bol u stomaku da posebno ozbiljno shvatimo?

Gastroenterolog dr Ekta Gupta sa Johns Hopkins Medicine u Baltimoru naglašava da bi simptom bola u stomaku morali ozbiljno da shvatimo ako u bližoj porodici imamo slučajeve bolesti kao što su karcinom želuca, karcinom jednjaka ili rak debelog creva.

Kolorektalni karcinom sve je češća bolest i kod mladih osoba ispod 55 godina u razvijenim društvima na zapadu. Bol u stomaku, rektalno krvarenje i krv u stolici su znaci bolesti na koje je potrebno što ranije reagovati. Bol u stomaku može biti posledica svakodnevnog stresa, ali i raka debelog creva.

Kako da sprečimo bol i oštećenje želuca?

Stručnjaci upozoravaju da način života značajno može da utiče na bol u stomaku.

– Savetujem pacijentima da izbegavaju nekontrolisanu upotrebu analgetika i nesteroidnih antiinflamatornih lekova, jer ovi medikamenti mogu iritirati sluzokožu želuca – kaže dr Gupta. On dodaje da je stres takođe jak faktor rizika koji se dovodi u vezu sa čirom na želucu; do tegoba može da dođe i posle konzumacije preterano začinjene i kisele hrane.

Ne postavljajte sami dijagnozu

Stručnjaci ponavljaju da je mnogo razloga za bol u stomaku.

– Pre nego što pokušate sami sebi da postavite dijagnozu, bolje je da posetite lekara, posebno ako bol utiče na kvalitet života i ako je akutan i iznenadan – precizira dr Sarker.