Kontrolisana ishrana neophodna je za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi. Mnogi veruju da konzumiranje belog pirinča izaziva skokove šećera u krvi. Međutim, kada se jede umereno i kao deo uravnotežene ishrane, pirinač može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi i čak može igrati ulogu u preusmeravanju toka dijabetesa. Postoje mnoge prirodne metode koje mogu pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
Sistematski pregled objavljen u BMJ Open ukazuje na to da je konzumiranje belog pirinča povezano sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Međutim, godine kliničke prakse pokazale su da konzumiranje pirinča može doneti značajne koristi za osobe sa dijabetesom.
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, konzumiranje belog pirinča nudi tri ključne prednosti za stabilizaciju šećera u krvi:
Pirinač sadrži proteine, masti i ugljene hidrate, vitalne izvore energije za ljudsko telo. Ugljeni hidrati – uključujući skrob, šećere i vlakna – razlažu se na glukozu, koja ulazi u krvotok i podiže nivo šećera u krvi. Ovo povećanje pokreće pankreas da luči insulin, omogućavajući telu da efikasno upravlja šećerom u krvi. Konzumiranje pirinča daje energiju ćelijama, jača mišiće, povećava vitalnost i podržava oporavak tkiva.
U azijskim kulturama, neki pacijenti u potpunosti izbegavaju pirinač u nastojanju da smanje unos ugljenih hidrata ili izgube težinu. Međutim, ovo može biti prekomerna korekcija, koja često dovodi do gladi i umora. Kao rezultat toga, mogu se okrenuti grickalicama ili desertima, što zauzvrat može izazvati skokove šećera u krvi. Zbog toga je važno uključiti pirinač u svoju ishranu u razumnim količinama, kao što premali unos hrane možda neće obezbediti trajni osećaj sitosti.
Ako je pirinač osnovna hrana u nekom regionu, dugotrajno izbegavanje njegovog konzumiranja može lišiti ćelije vitalnih hranljivih materija, što može dovesti do dve značajne posledice:
Zato je od suštinskog značaja imati uravnoteženu ishranu i stabilan nivo šećera u krvi. To pomaže u održavanju snažnog imunološkog sistema i podstiče pravilno zarastanje rana.
Drevni medicinski tekst opisuje beli pirinač kao hranu koja jača organe, mišiće i kosti. Naglašava da osobe sa dijabetesom ili slabim digestivnim sistemom treba da uključe beli pirinač u svoju ishranu.
Umereno konzumiranje pirinča, u kombinaciji sa redovnim vežbanjem, može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Beli pirinač pruža dodatnu korist obnavljanja qi (či energije) u slezini i plućima dok istovremeno obezbeđuje energiju crevima. Poboljšava peristaltiku creva, što podstiče lakše pražnjenje creva.
Brojne studije pokazuju da fizička aktivnost i vežbanje pomažu osobama sa dijabetesom da kontrolišu nivo šećera u krvi i poboljšaju opšte zdravlje. Preporuke za fizičku aktivnost treba da budu prilagođene specifičnim potrebama svakog pojedinca. Svi odrasli podstiču se da smanje dugotrajno sedenje, tako što će u svoju svakodnevnu rutinu uključiti često kretanje.
Tanjir pun zdravih namirnica, koji preporučuje Harvard T.H. Chan School of Public Health, deli hranu na četiri dela: dva dela povrća i voća, jedan deo proteina i jedan deo celih žitarica ili skrobne hrane. Ova uravnotežena raspodela pomaže pacijentima sa dijabetesom da kontrolišu porcije obroka i održavaju stabilan nivo šećera u krvi.
Na primer, delovi povrća i voća mogu uključivati brokoli, šargarepu, kupus ili odabrano voće. Proteinski deo može da sadrži hranu kao što su meso ili kajgana. Cela zrna i skrobna hrana mogu uključivati namirnice kao što su beli pirinač, slatki krompir ili proso.
Za vegetarijance, povrće se može biti prženo sa pečurkama – na primer, grašak pržen sa kraljevskim pečurkama ukusna je opcija. Deo za proteine može da sadrži jela kao što je dinstani tofu, a deo za skrobnu hranu može da bude ispunjen pirinčem, slatkim krompirom ili jamom.
Generalno, bolje je pojesti pola činije belog pirinča nego samo malu porciju. Mnogi dijabetičari izbegavaju beli pirinač zbog zabrinutosti oko visokog nivoa šećera u krvi, odlučujući se za smeđi pirinač ili proklijali pirinač. Međutim, za one sa slabijim varenjem ili lošom funkcijom slezine i želuca, ove alternative mogu izazvati loše varenje i uznemireni stomak.
Studije su otkrile da konzumiranje proteina, masti i vlakana pre ugljenih hidrata može poboljšati nivo šećera u krvi posle obroka. Preporučeni redosled ishrane jeste da počnete sa hranom bogatom proteinima, kao što su meso, jaja ili mahunarke, zatim da nastavite sa povrćem, i završite sa pirinčem. Ovaj redosled daje telu vremena da se pripremi za lučenje insulina, pomažući u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Takođe je preporučljivo jesti polako i temeljno žvakati – oko 20 do 30 puta po zalogaju. Sporo žvakanje omogućava mozgu da registruje osećaj sitosti, što sprečava prejedanje i žurbu tokom obroka. Pored promovisanja stabilnih nivoa šećera u krvi, ova praksa poboljšava varenje i apsorpciju hranljivih materija i pomaže u kontroli težine.
Voće sadrži prirodnu fruktozu, pa se pacijentima sa dijabetesom savetuje da ograniče unos na jednu porciju dnevno – otprilike veličine ženske pesnice. Za voćni sok, količina treba da bude ograničena na 200 ml.
Ako primetite sladak miris u urinu, to može ukazivati na prekomernu glukozu – potencijalni simptom dijabetesa. Ako je ovo praćeno čestim mokrenjem, prekomernom žeđi, neobjašnjivim gubitkom težine ili umorom, ključno je hitno potražiti medicinsku pomoć radi dalje procene.