Postoji strah od ove minimalno invazivne procedure Foto: Shutterstock
Kolonoskopija je dijagnostički postupak koji može da spase život, ako se pravovremeno primeni. Lekar ima mogućnost da otkrije i najmanje lezije i da uočene promene ukloni tokom pregleda. Kolonoskopija je zlatni standard za rano otkrivanje raka debelog creva. Ovo je pregled praćen nelagodom, prethode mu pripreme tokom kojih debelo crevo mora dobro da se očisti kako bi stručnjak dobio dobru sliku sluznice debeleg creva.
Hirurg dr David Rivadeneira, Northwell Health Cancer Institute, otkriva najčešće pogreške pacijenata pre kolonoskopije, ali i naglašava da je najveća greška da ne dođemo na kolonoskopiju.
– Najveća moguća greška jeste da zbog toga što mislimo da je nepotrebno ili zato što nam je neprijatno ne dođemo na pregled. Postoji strah od ove minimalno invazivne procedure, ali i zgražavanje od samog pregleda – kaže dr Rivadeneira.
Lekar tokom pregleda plasira kolonoskop kroz analni kanal i uvodi ga u debelo crevo. Ubacuje se vazduh u crevo koje se širi i na taj način omogućava prolazak aparata i vizuelizacija. Sam ovaj čin može da bude neprijatan za pojedine pacijente ili i bolan, pa se pregled uglavnom izvodi u sedoanalgeziji.
Iako se pregled uglavnom savetuje posle 50. godine, prema novim smernicama prvi kolonoskopski pregled trebalo bi obaviti posle 45. godine, u slučaju rizika i ranije, posebno ako je u porodici bilo više osoba sa karcinomom debelog creva.
Dr Rivadeneira naglašava da od pregleda pacijente često odvraća i sam proces pripreme, koji uključuje primenu laksativa.
– Ponekad se pacijenti plaše i pripreme za pregled, samog procesa čišćenja creva. Ja sam lično imao već pet kolonoskopija i ne mislim da je sama priprema toliko teška. Moguće je da su neki stariji pacijenti prepričavali svoja mučna iskustva, ali sam proces pripreme danas je mnogo komforniji nego pre 10 do 15 godina. Ranije se pilo dosta vode i rastvora neprijatnog ukusa. Danas to više nije tako. Postoji mnoštvo preparata koji su mnogo bolji, prijatniji za primenu, a svi imaju isti efekat – kaže dr Rivadeneira.
Priprema za kolonoskopiju uglavnom počinje 24 sata pre pregleda. Preporuka je da se dobro organizujemo i da je toalet u blizini. Jedan dan pre pregleda ne konzumira se čvrsta hrana, savetuju se bistre supe, čaj, voda, bistri sokovi. Najbolje je da sledimo uputstva koja će nam dati medicinski radnik kada nam zakaže pregled. Ishrana treba da bude lagana kako bi laksativni rastvor što bolje delovao.
– Savet je da se 3 do 4 dana pre pregleda koriste namirnice koje neće jako opteretiti stomak. Ukoliko nekoliko dana pre kolonoskopije konzumiramo biftek i krompir, moguće je da se te namirnice na neki način „zalepe“ za crevo i da nam zato bude potrebno više vremena da se pripremimo za pregled. Cilj pregleda jeste da opazi promene na vreme, ali ako su creva obložena stolicom, ako nisu dovoljno čista, moguće je da se sluznica debelog creva neće dobro videti. U ovakvoj situaciji zaustavljamo pregled, jer ne želimo da rizikujemo da dođe do komplikacija i perforacije creva – navodi dr Rivadeneira.
Bitno je da pre kolonoskopije pijemo isključivo bistu tečnost jedan do dva dana. Mleko ili tamni napici mogu da onemoguće jasnu sliku sluznice creva. Savet je da se 24 sata uoči pregleda ne konzumiraju namirnice crvene, ljubičaste ili plave boje, koje mogu da promene boju crevne sluznice i otežaju dobar uvid. Dva do četiri pre pregleda ništa se ne pije niti jede, o svim detaljima se dogovaramo sa lekarom.
– Preporuka je da se 24 sata pre kolonoskopije koriste biste pileće ili goveđe supe, čaj od đumbira, bilo šta što je bistro – dodaje dr Rivadeneira.