Naslovna / Zdravlje

6 prednosti po zdravlje koje sa sobom nosi čaša tople vode na prazan stomak

Priredio/la: V.M.B.|8:00 - 13. 01. 2021.

Ova jutarnja navika doprinosi boljem zdravlju

žena pije vodu

Čaša tople vode na prazan stomak pokreće metabolizam  Foto: Shutterstock

Gubitak tečnosti u organizmu može da bude uzrok brojnih tegoba, zato je redovno uzimanje vode, čak i kada vam se ne pije, poželjno da bi organizam pravilno funkcionisao. Pored uzimanja obične, prednosti za vaše zdravlje pokazala je čaša tople vode koju treba da uzmete na prazan stomak, čim ustanete. Pomaže mnogim fukcijama organizma, od probave do detoksikacije i jačanja imuniteta.

Pomaže u hidrataciji

Tečnost gubite preko noći, tako da ispijanje šolje tople vode nakon buđenja pomaže da odmah počnete da nadoknađujete izgubljeno. Hidratacija pojačava energiju, kofein vam u tom slučaju nije potreban. Možda razmišljate kako je kafa u osnovi topla voda pomešana sa mlevenom kafom. To je u osnovi tačno, ali kofein u kafi je diuretik, pa kad dan započnete šoljicom kafe, doprinosite tome da se više tečnosti izbaci iz organizma.

Pokreće metabolizam

Čaša tople vode nakon ustajanja pomaže vam da „probudite“ metabolizam, aktivirajući sagorevanje masti. Kada popijete toplu vodu, nemojte da jedete narednih pola sata, kako biste vremenom osetili efekat ove navike.

Ublažava zapušenost nosa

Udisanje isparenja iz šolje tople vode može vam pomoći da olakšate tegobe sa zapušenim nosom. Ako pomogne da nos postane i delom prohodan, olakšaće i ublažiće glavobolju izazvanu upalom sinusa.

Može da poboljša varenje i probavu

Topla voda može da pomogne organizmu da počne da razgrađuje određenu hranu, čim počne proces varenja. Takođe, pomaže u ukljanjaju otpadnih materija koji su se stvorile preko noći i tako stimuliše probavu.

Pomaže vam u detoksikaciji

Podiže unutrašnju telesnu temperaturu i stimuliše znojenje, što je jedan od glavnih načina da organizam izbaci toksine. Ako želite da podstaknete znojenje, pijte vodu zagrejanu do 60 stepeni Celzijusa.

Jača imunitet

Omiljeni način pijenja tople vode je dodavanje kriške limuna. Ne samo da nudi prijatan ukus za dobar početak dana, već ima i vitamin C za dodatno jačanje imunološkog sistema. Ako vas boli grlo, dodajte kašičicu meda za dodatnu umirujuću snagu.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Biljana
20:28, 29. 04. 2021.
Odgovori

Pijem 2 čaše tople vode čim ustanem, već 2 godine SEM redovnog pražnjenja, nikakav drugi efekat

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo