Za nas je zdravo ako redovno jedemo jagode, jer to može pružiti brojne koristi za naše zdravlje. Jagode su više od slatkog i sočnog voća – prepune su vitamina C, folne kiseline i vlakana. Ovi hranljivi sastojci mogu ojačati imunitet, podržati kontrolu šećera u krvi, pomoći u zaceljivanju i u zaštiti od stanja kao što su dijabetes i bolesti srca.
1. Jagode održavaju nivo šećera u krvi
Zbog nižeg glikemijskog indeksa jagoda (način na koji ugljeni hidrati utiču na šećer u krvi), one ne izazivaju skok nivoa šećera u krvi kao što to može da uradi neko drugo voće, što ih čini odličnom opcijom za osobe sa dijabetesom.
2. Podržavaju antiinflamatorno delovanje i zarastanje rana
Jedinjenja u jagodama koja imaju antioksidativna svojstva u kombinaciji sa vitaminom C ovog voća mogu pomoći u smanjenju bolova i upale usled stanja kao što je osteoartritis i pospešiti zaceljivanje kože.
3. Promovišu zdravlje srca
Studija na mladim i sredovečnim ženama pokazala je da konzumiranje najmanje tri porcije jagoda nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara. Antocijanini (antioksidansi), flavonoidi i kalijum iz ovog voća mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
4. Podržavaju zdrav imunološki sistem
Velika količina vitamina C u jagodama može pomoći u jačanju ćelija imunog sistema koje štite od virusa i bakterija.
5. Povećavaju folat
Jagode mogu poslužiti kao čvrst izvor folata ili vitamina B9, koji je ključan za održavanje DNK u telu i posebno važan za zdravu trudnoću.
6. Mogu smanjiti rizik od raka
Antioksidanti koji se nalaze u jagodama mogu pomoći u zaštiti od raka. Međutim, potrebno je više istraživanja o tome kako ova jedinjenja mogu da smanje upalu i širenje ćelija raka.
7. Pomažu u snižavanju holesterola
Neke obećavajuće studije pokazale su da svakodnevno konzumiranje jagoda može pomoći u smanjenju ukupnog holesterola do 10 odsto i holesterola lipoproteina niske gustine (LDL – „loš” holesterol) za 13 procenata.
8. Jačaju kognitivne sposobnosti
Početno istraživanje ukazuje na to da svakodnevno konzumiranje jagoda može pomoći u održavanju zdravlja mozga, potencijalno poboljšavajući brzinu i funkciju kognitivne obrade.
Nutritivne vrednosti jagoda
Mnogo nutritivnih prednosti upakovano je u ovo malo, sočno voće. Na primer, 1 šolja jagoda sadrži:
- 49 kalorija
- 0,5 g masti
- 1 g proteina
- 12 g ugljenih hidrata
Osim toga, sa oko 90 mg vitamina C po šolji, jagode mogu pomoći odraslima da dobiju svoju ukupnu dnevnu dozu vitamina C. Šolja puna ovog voća sa 40 mcg folata takođe obezbeđuje oko 10 odsto preporučenog dnevnog unosa.
Koliko jagoda treba jesti u toku dana
Potrebe u ishrani svakoga razlikuju se u zavisnosti od starosti, istorije bolesti, ukupnog zdravlja i još mnogo toga. Ali za većinu zdravih odraslih osoba, samo 1 šolja jagoda obezbeđuje 100 odsto dnevnih potreba za vitaminom C.
Studije su pokazale da konzumiranje najmanje 1,5 do 1,75 šolja jagoda nedeljno predstavlja idealnu količinu za postizanje nekih drugih zdravstvenih prednosti ovog voća.
Postoji mnogo načina da ovu količinu jagoda uključimo u svoju svakodnevnu rutinu. Na primer:
- jedite sveže jagode u sezoni i smrznute jagode tokom zimskih meseci
- dodajte jagode hrani za doručak, kao što su jogurt, palačinke, mafini ili ovsena kaša
- dodajte jagode u smutije, zajedno sa drugim bobičastim voćem i sastojcima
- stavite jagode na tostove ili u salate
Jagode (i drugo bobičasto voće) trajaće duže ako ih stavite u najhladniji deo frižidera, fioku za povrće ili zatvorene posude. Ako je moguće, pojedite ih u roku od tri dana da biste maksimalno iskoristili njihov nutritivni unos i kvalitet svežine.
Ako je potrebno, posavetujte se sa lekarom ako niste sigurni koliko voća treba da jedete i na koje načine da ga dodate više u svoju ishranu.