Kada pri pregledu otkrijemo poremećaj nivoa masnoća, ne uključujemo odmah terapiju statinima i fibratima već u periodu od 4 do 6 meseci pokušavamo da korigujemo nivoe masnoća higijenskodijetetskim merama (mediteranskom ishranom) uz planiranu fizičku aktivnost i/ili šetnju najmanje 5 kilometara, umerenim tempom, kaže za eKliniku profesor dr Vesna Dimitrijević Srećković sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.
Primenjene mere, prema njenim rečima, pokazale su nakon šest meseci korekciju telesne težine i stomačne gojaznosti, popravljanje regulacije šećera, regulaciju nivoa insulina, krvnog pritiska kao i vrednosti ukupnog holesterola, „lošeg“ LDL –holesterola i povećanje „dobrog“ HDL- holesterola.
– Zdrava ishrana za cilj ima postizanje i održavanje željene telesne težine i zadovoljenje energetskih potreba. To se postiže češćim manjim obrocima, najčešće tri glavna obroka i dve do tri užine. Cilj je da se spreči i koriguje gojaznost i povišeni krvni pritisak, spreči nastanak dijabetesa, povišenog nivoa masnoća u krvi, posebno holesterola i triglicerida, čime se sprečava pojava ateroskleroze i komplikacija na krvnim sudovima – objašnjava prof. dr Dimitrijević Srećković.
Iskustvo pokazuje da individualno podešena mediteranska ishrana, ima značajan efekat na indeks telesne mase, smanjenje stomačne gojaznosti, insulinsku rezistenciju, na nivo masnoća u krvi, odnos LDL i HDL holesterola i krvni pritisak.
– Korigovanje svih ovih faktora može značajno doprineti smanjenju rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, pre svega nastanak angine pektoris, infarkta, šloga ili gangrene. Ne preporučuje se prženje niti pohovanje, čak ni na maslinovom ulju a kao zdrav način pripreme predlaže se barena hrana, dinstana na vodi sa dodatkom maslinovog ulja na kraju, pečena u rerni ili ponekad električni roštilj. Masni sirevi i kačkavalj, koji su bogati zasićenim masnoćama, zamenjeni su posnim sirevima i drugim mlečnim nemasnim proizvodima. Povišena vrednosti holesterola je značajan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i koronarnu bolest srca. Studije su pokazale direktnu vezu između „lošeg“ LDL-holesterola i rizika od ateroskleroze i infarkta miokarda. Smanjenje nivoa ukupnog holesterola i „lošeg“ LDL-holesterola u krvi su efikasna mera u sprečavanju koronarnih događaja – navodi naša sagovornica.
Dodaje da se poslednju deceniju ekstrakt crvenog pirinča se pokazao kao efikasna alternativa kod pacijenata koji su pokazali nepodnošljivost na statine.
– Kod pacijenata kod kojih su otkrivene povišene vrednosti ukupnog i „lošeg“ LDL holesterola pored mediteranske ishrane i povećanja fizičke aktivnosti, preporučuju se i preparati na bazi crvenog pirinča koji sadrže Monakolin. Monakolini snižavaju holesterol blokirajući enzim koji omogućava proizvodnju holesterola. Osnovni Monakolin u crvenom pirinču je Monakolin K. Monakolin K smanjuje proizvodnju holesterola i preuzimanje masnoća a učestvuje u njihovom transportu i izbacivanju. Pokazano je da ima ulogu i u suzbijanju stvaranja masnog tkiva. Analizom kojom su bile obuhvaćene tri studije, sa 9.625 pacijenata, pokazano je da su različite formulacije ekstrakta crvenog pirinča dovele do značajnog smanjenja ukupnog holesterola, i „lošeg“ LDL holesterola i trigicerida.
– Zaključeno je da je ekstrakt crvenog pirinča efikasna i sigurna opcija kod pacijenata koj ne podnose statine. Istraživanja i analiza 20 studija potvrdili efikasnost Monakolina K datog u prosečnoj dozi od 10,8mg na smanjenje LDL-holesterola (u proseku 1,02mmol/l) i smanjenje kardiovaskularnog rizika za 20 odsto. Na osnovu dokaza o efikasnom smanjenju „lošeg“ LDL holesterola za 20 odsto, najnovije preporuke za lečenje povišenih vrednosti holesterola, kod nepodnošljivosti statina, kao zamenu preporučuju primenu Monakolina K u dozi od 3 do 10 mg. Monakolin K se može kombinovati sa različitim dijetetskim suplementima a jedna od mogućih kombinacija je sa folnom kiselinom u cilju smanjenja nivoa „lošeg“ LDL holesterola i homocisteina – kaže za eKliniku prof. dr Dimitrijević Srećković.
Nekoliko studija pokazalo je da crveni pirinač koji sadrži 5 do 10 mg Monakolina K smanjuje povišeni nivo „lošeg“ LDL holesterola za oko 22 do 27 odsto. Evropska agencija za bezbednost hrane smatra da dnevni unos 10 mg Monakolina K iz crvenog pirinča doprinosi održavanju normalnog nivoa „lošeg“ LDL holesterola u krvi.
– Monakolin K poboljšava funkciju krvnog suda i deluje protivupalno mereno nivoom C reaktivnog protein u krvi. Istraživanja su potvrdila efekat monakolina K na smanjenje LDL holesterol za oko 20 odsto, smanjenje ukupnih kardiovaskularnih događaja za 37 odsto, i koronarne smrti za 31 odsto. Ukupna smrtnost je, takođe, bila niži kod lečenih pacijenata za 32 odsto – navodi naša sagovornica.
Preparati ekstrakta crvenog pirinča u kliničkom radu sa pacijentima koji su imali povišene vrednostu holesterola, zajedno uz mediteransku ishranu, pokazali su povoljne efekte na regulaciju lipidnog statusa u dužem vremenskom periodu.