Ako živite sa dijabetesom tipa 2, vaš lekar vam je verovatno hiljadu puta izgovorio da je kontrola nivoa šećera u krvi od suštinskog značaja.
− Ljudi sa dijabetesom tipa 2 osećaju se dobro svaki dan samo ako im šećer u krvi ostane na „zdravom“ i stabilnom nivou. Dugoročno gledano, to je najbolje što možete da učinite da bi sprečili nastanak komplikacija kod dijabetesa. Komplikacije uključuju oštećenje nerava, bolest bubrega, stanje kože, oštećenje vida, srčane bolesti i moždani udar – kaže se u izveštajima Američkog udruženja za dijabetes.
Jedan od glavnih uzroka povećanja nivoa šećera u krvi je ishrana. Ujedno, o ishrani se najviše i raspravlja: koja je to hrana zdrava za dijabetičare. Na primer, ishrana previše bogata ugljenim hidratima, koji se jednom svareni pretvaraju u šećer (glukozu) nije dobra za dijabetičare. Beli hleb, testenine od belog brašna, slatki napici i pomfrit, namirnice su koje drastično povećavaju šećer u krvi, kažu sručnjaci.
− Mnogi ljudi sa dijabetesom, takođe, imaju problema sa prerađenom hranom u koje se dodaje šećer, a da oni to i ne znaju – kaže Gregori Dodell, pomoćnik kliničkog profesora endokrinologije na Medicinskom fakultetu u Njujorku. Dobra vest je da se pridržavanjem dijete prilagođene dijabetesu, uvrštavanjem fizičke aktivnosti, uzimanjem lekova (ako vam to preporučuje lekar) i redovnim praćenjem nivoa šećera u krvi možete kontrolisati dijabetes tipa 2.
Međutim, postoje neki „pokretači“ visokog šećera u krvi, koji su van naše kontrole ili nam se „prikradaju“. Takvi pokretači mogu otežati upravljanje nivoom šećera u krvi čak i kada mislite da sve radite kako treba. Evo 10 iznenađujućih, ali uobičajenih uzroka visokog šećera u krvi ili hiperglikemije.
Obična mineralna voda zabranjena je za mnoge ljude sa dijabetesom tipa 2. Studija iz januara 2020. godine objavljena u Journal of Family Medicine and Primary Care sugeriše da konzumiranje veštačkih zaslađivača bez kalorija, poput onih koja se nalaze u dijetalnim gaziranim sokovima i onih koji se često dodaju kafi i čaju, zapravo dugoročno povećava nivo šećera u krvi . Prema autorima studije, veštački zaslađivači nakon konzumiranja pogoršavaju otpornost na insulin i sposobnost tela da održava stabilan nivo šećera u krvi.
Negativni efekti veštačkih zaslađivača na šećer u krvi verovatno su manji od efekata stvarnog šećera. Obična mineralna je bolja od gaziranih sokova, ali ipak, umerenost je ključna, a za zdraviji nivo šećera u krvi preporučuje se izbacivanje sode i vraćanje zdravijim pićima, pri čemu je voda izbor broj 1!
Naučno savetovanje Američkog udruženja za srce i Američkog udruženja za dijabetes iz 2018. priznaje da ova pića mogu biti privremena opcija za ljude koji se odvikavaju od slatkih napitaka, ali tvrdi da ih ne treba koristiti dugoročno zbog svojih nepoznatih zdravstvenih efekata.
Ugljeni hidrati nisu jedina vrsta hrane na koju ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 moraju da paze. Studija iz februara 2017. objavljena u Evropskom žurnalu za ishranu otkrila je da ishrana bogata mastima, a posebno zasićenim mastima, povećava otpornost na insulin. Iako povećanje masti na stomaku može doprineti lošem novou insulina, čini se da masti u ishrani utiču na insulinsku rezistenciju čak i kod ljudi koji nemaju salo na stomaku i ne goje se.
Iako je hrana sa visokim procentom masti u redu ako se uzima umereno, zdrave masti iz namirnica kao što su orasi, avokado i losos mogu usporiti oslobađanje glukoze u krvotok, a da ne govorimo o zdravlju srca, jer Američko udruženje za srce napominje – važno je obratiti pažnju na to koliko masti jedete. Trenutne smernice preporučuju da oko 20 do 35 odsto vaših dnevnih kalorija potiče od masti, a da zasićene masti iz hrane poput sira, crvenog mesa, pržene hrane i peciva treba da čine manje od 10 odsto vašeg dnevnog unosa kalorija.
Doručak je najvažniji obrok ako imate dijabetes. Na primer, u maloj studiji objavljenoj u julu 2015. u časopisu Diabetes Care, istraživači su dva dana pratili unos hrane 22 osobe sa dijabetesom tipa 2, kao i njihov nivo šećera u krvi. Jedina razlika u unosu hrane tokom dva dana bila je ta što učesnici jedno jutro nisu doručkovali. Studija je pokazala da im je na dan kada su preskočili doručak nivo šećera u krvi bio veći tokom celog dana. Prema istraživačima, dan bez doručka može inhibirati funkciju beta ćelija pankreasa, koje proizvode insulin.
Ali, upamtite, doručak neće biti dovoljan kada je u pitanju održavanje nivoa šećera u krvi na stabilnom nivou. Ono što jedete za doručak je ključno. Šećerne žitarice sa velikom čašom soka nisu od pomoći. Odlučite se za uravnotežene jutarnje obroke koji sadrže hranljive materije, imaju malo ugljenih hidrata, kao što su kajgana sa spanaćem, pečurkama i paradajzom, savetuju lekari.
Opšte poznati simptomi menstruacije uključuju loše raspoloženje i određenu žudnju za hranom, ali da li ste znali da menstrualni ciklus takođe može izazvati promene nivoa šećera u krvi? Šećer u krvi raste tokom ovulacione faze nekoliko dana, a zatim se ponovo povećava u poslednjoj nedelji ciklusa – danima pre početka menstruacije, objašnjavaju stručnjaci. To je zbog visokih nivoa estrogena i progesterona. Takođe vredi napomenuti: žene u perimenopauzi, kada su nivoi hormona i menstruacija često neredovni, imaće nivo šećera u krvi koji je nepredvidiv. Zato se savetujete sa lekarom, šta da radite tokom ciklusa i kako da merite šećer, kažu stručnjaci
Vežbanje je važno za upravljanje dijabetesom tipa 2. Osim što vam pomaže da održite zdravu težinu ili smršate, smanjuje rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja, fizička aktivnost povećava telesnu osetljivost na insulin i pomaže vašim ćelijama da uklone glukozu iz krvi i iskoriste je za energiju. U stvari, prema pregledu iz marta 2020. objavljenom u Mayo Clinic Proceedings, ljudi sa dijabetesom tipa 2 možda će moći da smanje svoju zavisnost od lekova za snižavanje glukoze i insulina redovnim vežbanjem.
Nasuprot tome, neaktivnost može izazvati porast nivoa šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da samo tri dana smanjene aktivnosti povećava nivo šećera u krvi kod zdravih, normalno aktivnih osoba. Kada povećavate fizičku aktivnost, pazite na znakove niskog šećera u krvi ili hipoglikemije tokom vežbanja. Kao opšte pravilo, testirajte šećer u krvi pre i posle vežbanja, kao i tokom ako niste sigurni kako će nov šećera u krvi da se kreće. Ako vam nivo šećera u krvi padne prenisko, odmah ga tretirajte.
Preterali ste na poslu, došlo je do porodične krize i odjednom vam je nivo šećera u krvi otišao previsoko. Zvuči poznato? Stres definitivno podiže nivo šećera u krvi. Povećava kortizol, naš „hormon borbe“. Kada kortizol poraste, postajemo manje osetljivi ili na insulin iz tela ili na injekcije insulina. Stres može biti fizički – na primer, zadobijanje povrede – ili psihički, kao što su finansijski problemi ili bračni problemi. Čak i pozitivne promene u vašoj dnevnoj rutini – unapređenje na poslu ili odlazak na odmor – mogu izazvati nagli porast šećera u krvi od uzbuđenja.
Kako se izboriti sa stresom: postoje stvari koje možete učiniti u pravom trenutku – kada zbog napetosti na poslu odjednom poželite da čupate kosu, idite na petominutnu šetnju ili duboko udahnite 10 puta da biste usporili disanje.
Kada ste bolesni ili imate infekciju, vaše telo oslobađa hormone kako bi se borilo protiv bolesti. Iako je to dobra stvar, za osobe sa dijabetesom tipa 2 je to loše – nivo šećera u krvi može da im poraste. To je verovatno zbog upalnog (ili stresnog) odgovora tela na bolest i infekciju. Zato je dobra ideja imati plan za dane bolovanja. Razgovarajte sa svojim lekarom ili specijalistom za dijabetes kako biste utvrdili šta treba da uradite da biste kontrolisali šećer u krvi u danima bolovanja. Obavezno potražite savet svog lekara o tome koliko često merite šećer u krvi, koji lekovi mogu dodatno uzrokovati porast šećera u krvi, da li treba da proverite da li ima ketona u urinu (što je, prema Nacionalnim institutima za zdravlje može da sugeriše da ne unosite dovoljno insulina).
Sama bolest može povećati nivo šećera u krvi, ali i lekovi za borbu protiv bolesti. Brojni lekovi bez recepta i lekovi na recept – čak i neki vitamini i suplementi mogu povećati nivo šećera u krvi. U to spadaju kortikosteroidi, lekovi protiv astme, pilule za kontrolu rađanja, određeni antidepresivi i neki lekovi za akne. Iako tačni uzroci nisu potpuno jasni, istraživanja sugerišu da promene u protoku krvi, kao i direktni efekti na oslobađanje insulina i receptore mogu objasniti zašto lekovi za snižavanje krvnog pritiska imaju potencijal da povećaju šećer u krvi.
Zato je važno da obavestite svog lekara o svakom leku koji uzimate, bez obzira da li je van recepta ili ga je prepisao drugi lekar. Možda će vam pomoći da pronađete alternativni lek koji je bolji za vas
Bilo je mnogo istraživanja o povezanosti spavanja i zdravstvenih problema. Prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje ogromna većina istraživanja koja se odnose na dijabetes otkrila je istu stvar: nedovoljno sna može dovesti do skoka šećera u krvi. Trenutne preporuke za spavanje za osobe sa dijabetesom tipa 2 iste su za sve odrasle osobe: sedam do devet sati noću za odrasle i sedam do osam sati za odrasle sa 65 i više godina, kaže se u članku objavljenom u martu 2015. u časopisu Zdravlje sna.
Veza sna i šećra u krvi verovatno je povezana sa činjenicom da nedostatak sna izaziva oslobađanje hormona stresa kortizola, dok istovremeno smanjuje količinu insulina oslobođenog dok jedete. U jednoj značajnoj studiji, kada su muškarci i žene smanjili vreme noćnog spavanja za jednu trećinu, sledećeg dana su pojeli 559 dodatnih kalorija, što odmah utiče na nivo šećera.
Bolest desni odavno je prepoznata kao komplikacija kod dijabetesa tipa 2. Ali istraživači takođe otkrivaju da nezdrave desni mogu stvarno povećati nivo šećera u krvi u telu, prema Američkom udruženju zubara. Bolesti desni mogu povećati rizik od infekcija, kao i upale u celom telu, što može povećati nivo šećera u krvi.
Američko stomatološko udruženje preporučuje osobama sa dijabetesom tipa 2 da dodatno vode računa o desnima. Perite zube najmanje dva puta dnevno, koristite konac za zube i redovno idite kod zubara kako biste pregledali desni. Obavezno obavestite svog stomatologa da imate dijabetes.