Zdravlje

Gangrena zuba, ukoliko se ne leči, može da ošteti srce, upozorava dr Ivan Stanić

Piše: Marijana Rajić

Gangrena zuba najčešće nastaje kao posledica dubokog karijesa koji ošteti zubnu srž i kroz koji bakterije mogu dospeti do zubnog tkiva

Gangrena zuba je odumiranje zubnog tkiva (zubne pulpe) na koje se nadovezuje bakterijska infekcija. Najčešće nastaje kao posledica dubokog karijesa, koji ošteti zubnu srž i kroz koji bakterije mogu dospeti do iste. Ako se ovo stanje zapusti, dolazi do nepovratnog oštećenja živca, uz dugotrajno lečenje.

Šta osećamo kada proces počinje, a šta može da zavara

Gangrena zuba je komplikovano stanje za čije je nastajanje potreban duži vremenski period, i koje može da se manifestuje na različite načine.

– Najpre dolazi do nastanka karijesa, koji postaje uglavnom bolan na hladne nadražaje. Zatim, kako se karijes produbljuje bolovi postaju sve učestaliji i dugotrajniji, i javljaju se „sami od sebe“, bez prethodne iritacije. Kada bakterije nasele oštećenu zubnu srž, bolovi polako prestaju i ulazi se u naizgled mirnu, bezbolnu fazu koja tiho i u velikoj meri oštećuje strukture oko zuba – opisuje proces nastanka gangrene za eKlinika portal doktor stomatologije Ivan Stanić. 

Proces nastanka gangrene zuba Foto: en.webdento.com

Bol je signal da se javite stomatologu

Iako je, prema rečima dr Stanića, za razvijanje gangrene potreban duži vremenski period, bol, koji jeste jedno od urgentnih stanja u stomatologiji, može da signalizira da je proces počeo.

– Kao i u ostatku organizma, bol upozorava da se događa neko oštećenje. Najmanji bolovi se najlakše i saniraju. Ukoliko se dogodi prethodno objašnjeno oštećenje, biće potreban duži vremenski period za izlečenje zuba. Ukoliko se inicijalni bolovi karijesno oštećenog zuba zanemare, nastupa oštećenje živca koje je bespovratno i koje zahteva dugotrajnije lečenje – upozorava dr Stanić.

Koliko traje lečenje i šta podrazumeva?

Dužina, odnosno trajanje lečenja, navodi dr Stanić,  zavisi od stepena i dužine trajanja samog oštećenja.

Najčešće je neophodna višenedeljna, nekada i višemesečna terapija koja podrazumeva, narodski rečeno „vađenje gangrenozno promenjenog živca“, čišćenje kanala korena zuba od naseljenih bakterija, primenu medikamenata, i na kraju definitivno „punjenje“ kanala korena zuba, uz adekvatnu restauraciju plombom ili krunicom – objašnjava dr Ivan Stanić.

Proces lečenja gangrene zuba Foto: en.webdento.com

Gangrene zuba može da ostavi posledice i na druge organe

Zubi, kao što je poznato, često su skriveni uzrok nekih drugih zdravstvenih problema i manifestacija poput bola. Međutim, ovaj odnos je još složeniji nego što na prvi pogled izgleda.

Bakterije koje se nalaze u gangrenozno izmenjenom zubnom tkivu najpre prolaze preko otvora na vrhu korena zuba u viličnu kost i dovode do infekcije i razgradnje koštanog tkiva. Zbog dobre prokrvljenosti, bakterije se mogu vrlo lako prenositi u udaljenje organe, prvenstveno u srce, što može rezultirati ozbiljnim srčanim problemima – naglašava sagovornik eKlinika portala.

Redovna nega najbolja prevencija

Dr Ivan Stanić podseća na, kako kaže, zlatno pravilo preventivne stomatologije – pravilnu oralnu higijenu, i to se odnosi na sve grupe pacijenata – i one koji nikada nisu razvili gangrenu ili slično stanje, ali i one koji su je lečili i izlečili.

– Prvenstveno se misli na redovno pranje zuba uz korišćenje dodatnih sredstava (konac za zube, interdentalne četkice, rastvori za ispiranje usta) uz pravovremene kontrole. Malo takve discipline i redovnosti sa sigurnošću onemogućava nastanak ovakvog oštećenja ili komplikaciju prethodno sanirane gangrene zuba – objašnjava doktor stomatologije dr Ivan Stanić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.