Naslovna / Zdravlje

Gestacioni dijabetes može dovesti do pojave dijabetesa tipa 2, upozorava dr Ana Mitrović-Jovanović

Priredio/la: Srećko Milovanović|9:00 - 28. 01. 2022.

Gestacioni dijabetes najčešće se javlja između 24. i 28. nedelje trudnoće i može da izazove komplikacije i kod buduće majke i kod ploda

gestacioni dijabetes Dr Ana Mitrović-Jovanović: Trudnice kojem tokom trudnoće razviju gestacioni diabetes u većem su riziku da kasnije razviju dijabetes tip 2 i preporučuje se da se kasnije tokom života češće testiraju. Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Gestacioni dijabetes može se javiti u toku trudnoće i može nepovoljno da utiče na razvoj i ishod trudnoće, kao i na zdravstveno stanje novorođenčeta i majke. Najčešće se ispoljava između 24 i 28 nedelje trudnoće. Dešava se da trudnice često ne uočavaju simptome ili ih povezuju sa aktuelnom trudnoćom.

Gestacioni dijabetes podrazumeva problem na nivou ćelija

– Gestacioni dijabetes predstavlja poremećaj nivoa šećera koji se dijagnostikuje tokom trudnoće i to najčešće tokom drugog ili treceg trimestra i nestaje brzo posle završetka trudnoće. Kao i svaki dijabetes, podrazumeva problem na nivou ćelija i kako ćelije preuzimaju i koriste šećer, odnosno glukozu. Trudnice kojem tokom trudnoće razviju gestacioni dijabetes u većem su riziku da kasnije razviju dijabetes tip 2 i preporučuje se da se kasnije tokom života češće testiraju – ističe u razgovoru za eKlinka portal profesor dr Ana Mitrović-Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK „Narodni front“.

Gestacioni dijabetes prati povećana tražnja za slatkišima

Profesorka Mitrović podseća da je potreba za slatkišima samo jedan od simptoma gestacionog dijabetesa, ali nikako i jedini.

– Česti simptomi mogu biti prekomerno gojenje, zatim problem sa napadima gladi i potreba da se jedu razne testenine. Tu je, zatim, i problem sa učestalim noćnim mokrenjem, potreba za većim uzimanjem tečnosti, pojava hipertenzije, ali i nagli rast stomaka, zbog velike bebe i viška plodove vode – objašnjava dr Mitrović-Jovanović.

Komplikacije su moguće i kod trudnice i kod ploda

Gestacioni dijabetes, prema rečima dr Mitrović-Jovanović, može izazvati komplikacije i kod buduće majke i kod ploda.

– Kod trudnice moze uzrokovati gojaznost i povećati rizik od nastanka drugih sistemskih oboljenja. Tu mislim na skok pritiska, hipertenziju, preeklampsiju, veću učestalost carskog reza. Takođe se može javiti i rizik od prevremenog porođaja, kao i rizik od dijabetesa u kasnijem životu. Kod ploda, odnosno fetusa, može doći do poremećaja nivoa šećera i problema sa respiratornim i metaboličkim distresom. Nažalost, tu su i sve one komplikacije koje nastaju kao posledica prevremenog rođenja – upozorava dr Ana Mitrović-Jovanović.

Gestacioni dijabetes se pobeđuje pravilnom ishranom

Za uspešnu borbu sa gestacionim dijabetesom važna je pravilna ishrana, koje se trudnice sa ovim problemom, moraju pridržavati.

– Pravilna ishrana, uredna i dobro izbalansirana je ključna da bi se trudnica izborila sa gestacionim dijabetesom. Izbalansirana i uredna ishrana mora biti kako u kalorijskom smislu tako i u pravljenju tačnih planova obroka. Nekada se daju i insulinski senzitajzeri. To su lekovi koji podižu osetljivost organizma na insulin. U retkim slučajevima postoji potreba i za uvođenje insulina – naglašava dr Mitrović-Jovanović.

Gojaznost povećava rizik od pojave gestacionog dijabetesa

Profesorka Ana Mitrović-Jovanović ističe da gojaznost vodi većem riziku da se tokom trudnoće pojavi gestacioni dijabetes.

U većem riziku su gojazne pacijentkinje, pacijentkinje koje ulaze gojazne u trudnoću ili se mnogo ugoje tokom trudnoće. Rizične su i pacijentkinje koje su pre trudnoće imale sindrom policisticnih jajnika, kao i nedostatak fizičke aktivnosti. Tu moram da spomenem i trudnice koje su u prethodnoj trudnoći imale dijabetes ili su rodile decu velike telesne težine. Svakako, problem može biti i ukoliko bliski srodnici trudnice imaju dijabetes – ističe dr Mitrović-Jovanović.

Ishrana mora da bude bogata vlaknima, vitaminima i mineralima

Profesorka Mitrović-Jovanović još jednom naglašava važnost pravilne ishrane tokom trudnoće, pogotovo kod trudnica sa gestacionim dijabetesom.

– Preporučuje se ishrana bogata proteinima i vitaminima, vlaknima, mineralima, kao i ograničen unos masnoća i kvalitetnih ugljenih hidrata. Ishrana treba da se bazira na puno povrća, mesa i mladog neslanog sira. Takođe, mora da se obezbedi umeren unos potrebnih žitarica uz redukciju svih slatkiša i sokova. Pacijentkinje često greše što u želji da unesu što više vitamina cede sokove koji su puni šećera. Zato se uvek preporučuje da se pojede jedna voćka, a ne da se ona cedi – savetuje dr Ana Mitrović-Jovanović.

Trudnica ne sme da gladuje, već da se pametno hrani

Profesorka Mitrović-Jovanović naglašava da postoje preporuke za ishranu tokom trudnoće i da buduće majke nikako ne bi smele da sebi suviše ograničavaju unos hrane.

– Postoje tačno napravljene preporuke za ishranu i one zavise i od telesne težine majke i od toga sa kakvom je kilažom trudnica ušla u trudnoću i koliko se ugojila. Buduća majka ne bi trebalo da gladuje, jer za trudnicu nije dobro da ima velike pauze između obroka. Ona mora da jede pametno i birano – savetuje čitatljke eKlinika portala profesor dr Ana Mitrović-Jovanović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo