Naslovna / Zdravlje

Sinovijalna cista postaje problem kada počne da pritiska kičmu

Priredio/la: D. T.|17:00 - 15. 03. 2022.

Sinovijalna cista javlja se kao posledica degeneracije i nestabilnosti kičme, a pored bolova u leđima, moguć je i poremećaj funkcije bešike i creva

sinovijalna cista Sinovijalna cista javlja se kao posledica degeneracije i nestabilnosti kičme Foto: Shutterstock

Sinovijalna cista kičme je vrećica ispunjena tečnošću, koja se se razvija duž kičmenog stuba. Rezultat je benigne degeneracije međupršljenskih zglobova (fasete) kičme. Sinovijalna cista na kičmi se zapaža najčešće u donjem delu leđa. Ove ciste u kičmenom stubu uglavnom nisu praćene simptomima, ali nekada mogu uzrokovati probleme, kao što je spinalna stenoza.

Bolovi ukazuju na cistu kičme

Simptomi zavise od veličine i lokacije ciste i mogu biti slični kao i kod simptoma kičmene stenoze. Pacijenti se najčešće žale na bol u leđima, utrnulost, otežano kretanje. Bol je čest u donjem delu leđa, jednoj ili obe noge, mogući su i grčevi, ukočenost jedne ili obe noge. Moguć je i poremećaj funkcije bešike i creva, slabiji su refleksi, a javlja se i paraliza, mada veoma retko. 

Sinovijalna cista kičme češća kod starijih od 50 godina

Sinovijalna cista kičme češće se zapaža kod osoba starijih od 50 godina. Ne zna se tačan uzrok nastanka sinovijalne ciste kičme i smatra se da su one uglavnom posledica degeneracije i nestabilnosti kičme u područjima, koja su izložena ponavljanim pokretima, posebno u zglobovima u lumbalnoj regiji. Ovo stanje nekada je praćeno i nekim drugim degenerativnim stanjima, kao što je artitis.

Stanje rekto uzrokuje probleme

Usled razgradnje fasetnog zgloba moguće je dodatno lučenje sinovijalne tečnosti u kičmi. Ova tečnost je u suštini korisna za oštećeni zglob, jer podmazuje i olakšava pokrete zgloba. Cista se može razviti kao odgovor na višak tečnosti. Ovo stanje nije opasno i nema nikakvih problema, sve dok cista ne počne da pritiska kičmu. Stručnjaci kažu da su čak i veoma velike ciste retko kada problem.

Kako se dijagnostikuje sinovijalna cista?

Ukoliko se pacijent požali na bolove u leđima lekar može savetovati rendgenski snimak kako bi se isključila mogućnost drugih problema. Cista se lako prepoznaje na magnetnoj rezonanci, izgleda kao mehur u blizini fasetnog zgloba. Kada lekar utvrdi položaj i veličinu ciste napraviće plan lečenja.

Kako se leči sinovijalna cista ?

Najčešće se pristupa konzervativnim načinima lečenja koja uključuju odmor, antiinflamatorne lekove, lekove protiv bolova, injekcije steroida i drenažu. Na ovaj način mogu se privremeno ublažiti simptomi, ali stručnjaci upozoravaju da se stanje uvek može lako vratiti i proizvesti dodanu nelagodnost.

U slučaju da nema poboljšanja stanja i da su ciste uporne i praćene bolom i otežanim kretanjem savetuje se operacija. Postoji nekoliko hirurških pristupa koji mogu sprečiti pojavu recidiva. Pojedini pacijenti se žale na bolove samo pri obavljanju određenih aktivnosti. Stručnjak može pomoći da uočimo koji to pokreti uzrokuju bolne simptome. Od pomoći mogu biti i lagano istezanje i neki oblici vežbi, pod nadzorom terapeuta, kao i blagi lekovi protiv bolova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marinko
8:21, 18. 09. 2022.
Odgovori

Pre nešto više od godinu dana sam u pola radnog vremena dobio neizdržive bolove u predelu leđa, tako da sam u pola radnog vremena morao da odem kući, jer nisam mogao ni sedeti ni stajat pa čak kasnije ni ležati kući. Inače sam radio sedeći lak posao, sekao sam termo zaštitu običnim makazama na određenu dužinu (3-205mm). Kada sam otišao kod neurologa te dobio blokadu koju uopšte nisam ni osetio i koja na mene apsolutno nije delovala. Kasnije sam išao na magnetnu rezonancu gde su otkrvene 2 ciste, veća 14mm i manja mislim 5 mm.

S poštovanjem
Marinko Vuković

Ranka bisevac
14:13, 07. 04. 2024.
Odgovori

Na sredini ledja u predellino kicme ispod leve plecke osecam oteklinu zanima me sta mize biti

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo