Zdravlje

Bol u kolenu i ukočenost se mogu sprečiti i odložiti, kako nam može pomoći gubitak kilograma

Priredio/la: D. T.

Do habanja zglobne hrskavice dolazi usled urođene predispozicije, ali stanje je često posledica pojačanog opterećenja zgloba, usled gojaznosti ili nekih povreda

Bol u kolenu, posebno pri pokretu, zvuk “pucanja” u kolenu najčešći su simptomi osteoartritisa kolena. Nova studija ukazuje da se gubitkom telesne težine ovi znaci bolesti mogu ublažiti, usporiti i čak sprečiti pogoršanje degenerativnog artritisa kolena.

Kako sprečiti i odložiti degeneraciju zglobova kolena?

– Što je izraženiji gubitak kilograma, veća je mogućnost da se spreči ili odloži degeneracija zglobova kolena kod osteoartritisa – kaže jedan od autora studije i profesorka koja se bavi istraživanjem gojaznosti Amanda Sainsbury sa University of Western Australia u Pertu. Studija je objavljena u časopisu “Arthritis & Rheumatology”.

Bol u kolenu, otok i na kraju invalidet

Artritis  je zapaljenje zgloba, osteoartritis je najučestaliji tip artritisa koji je posledica trošenja zglobnih površina. Vremenom, usled habanja zglobne hrskavice, dolazi do jačeg kontakta kostiju u zglobu i pojave ukočenosti. Zglobna hrskavica je glatka površina, kojom su obloženi završni delovi kostiju, sa zadatkom da amortizuju pokrete i omoguće lako pokretanje zgloba kolena. Bol u kolenu je najčešći simptom ovog stanja, moguć je i otok, kao i ograničenost pokreta a u najtežim stanjima invaliditet.

Kako dolazi do habanja zglobne hrskavice?

Do habanja zglobne hrskavice dolazi usled urođene predispozicije, ali stanje je često posledica pojačanog opterećenja zgloba, usled gojaznosti ili nekih povreda. Stručnjaci navode je da je osteoartritis najčešći tip artritisa, koji najčešće zahvata ruke, kolena, kukove.

Za ovo stanje nema leka, a bol u kolenu i ukočenost se mogu olakšati fizikalnom terapijom, analgeticima i upotrebom ortopedskih pomagala. Jedan od načina da se popravi stanje je i operacija, ali i zdrava ishrana i korigovanje telesne težine, kako bi se smanjio pritisak na zglobove i usporilo moguće dalje oštećenje.

Na koji način možemo ublažiti simptome osteoartritisa kolena?

U ovom istraživanju naučnici su analizirali rendgenske snimke kolena kod pacijenata koji su učestvovali u tri nezavisne studije u Sjedinjenim Američkim Državama i Holandiji. Prosečna starost u obe grupe bila je oko 60 godina, oko 60 odsto učesnika bile su žene, jedna trećina je bila gojazna sa indeksom telesne mase većim od 30. Istraživači su otkrili da je gubitak kilograma kod osoba sa većim indeksom telesne mase, ublažio simptome osteoartritisa kolena i dalju progresiju bolesti. Uočeno je da su i osobe sa normalnom telesnom težinom imale koristi od malog gubitka kilograma.

Ljudi koji su izgubili jednu jedinicu indeksa telesne mase smanjili su opasnost od razvoja strukturnih defekata osteoartritisa kolena za 4,76 odsto.

– Gubitak telesne težine pokazuje se kao dobra strategija za sprečavanje i odlaganje osteoartritične degeneracije zglobova kolena – naglašava glavni autor studije Zübeyir Salis, sa University of New South Wales u Kensingtonu.

I bol u kolenu može da uslovi manjak fizičke aktivnosti i višak kilograma

Dr Eduardo Grunvald direktor Programa za upravljanje težinom na UC San Diego pita da li su promene indeksa telesne mase dovele do promena na kolenima ili obrnuto.

– Bol u kolenu dovodi do manjaka fizičke aktivnosti i mogućeg povećanja indeksa telesne mase. Dugotrajno održavanje optimalne telesne težine je veliki izazov za neke pacijente, pa bi za optimalne rezultate, medicinski radnici koji leče bolesti zglobova  trebalo da sarađuju sa kliničarima koji leče gojaznost – kaže dr Grunvald.

Za Caroline M. Apovian iz Women’s Hospital u Bostonu ova studija je važna jer opovrgava ideju prema kojoj je operacija jedina opcija.
– Kako bi se izbegla zamena kolena potrebno je malo izgubiti na telesnoj težini, a ovaj pristup može biti koristi u bilo kojoj fazi bolesti – kaže ona.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.