Naslovna / Zdravlje

Multipla skleroza – neuobičajeni simptomi koji mogu ukazati na ovu bolest

Priredio/la: D. T.|15:00 - 20. 10. 2022.

Ovo je bolest koja može naterati pacijente na čudno ponašanje koje moramo razumeti. Mogući su nasumični izlivi suza ili smeha, koji nemaju nikakve veze sa pravim osećanjima

multipla skleroza Multipla skleroza (MS) je hronična bolest koja se može ispoljiti sasvim neobičnim i ponekada čudnim simptomima Foto: Shutterstock

Multipla skleroza (MS) je hronična bolest koja se može ispoljiti sasvim neobičnim i ponekada čudnim simptomima. Ova teška bolest pogađa centralni nervni sistem i najčešće je praćena jakim umorom, otežanim razmišljanjem, problemima sa vidom. Spisak simptoma MS, se tu ne iscrpljuje, ovo je bolest koja može rezultirati čudnim ponašanjem pacijenata koje moramo razumeti.

Zarobljeni u medveđem zagrljaju

Pacijenti sa MS imaju nekada osećaj da ih nešto čvrsto steže u predelu vrata, struka ili oko grudi i da ih ne pušta. Stanje izaziva bol i nedostatak daha. Usled poremećaja u radu centralnog nervnog sistema, dolazi do grčeva u mišićima i stezanja, stanje često prolazi samo od sebe.

Nekontrolisano smejanje ili plakanje

Pseudobulbarni sindrom je stanje kada se pacijent nekontrolisano smeje, pa ubrzo potom plače. Stanje se naziva i emocionalna inkontinencija, ili „poremećaj nevoljnog izražavanja osećanja“. Bolest utiče na prenos nervnih impulsa iz moždane kore prema moždanom stablu. Deo mozga koji kontroliše motorne funkcije i osećanja je moždana kora. Kada informacije iz kore mozga ne mogu bez ometanja dospeti do dela moždanog stabla, dolazi do gubitka sposobnost kontrole izraza lica i emocija.

Pseudobulbarni sindrom izaziva nasumične izlive suza ili smeha, koji nemaju nikakve veze sa pravim osećanjima pacijenata. Postoji lek za lečenje ovog stanja, a i antidepresivi mogu biti od pomoći.

Multipla skleroza praćena nekontrolisanim svrabom

Multipla skleroza može biti praćena i nekontrolisanim svrabom koji iznenada zahvata bilo koji deo tela. Ovaj svrab nije posledica kožnih promena, u pitanju je dizestetički svrab koji je oblik hroničnog neuropatskog svraba bez neposrednog fizičkog uzroka. Ovaj svrab se kontroliše lekovima za epilepsiju.

Bolest nerava lica

Oštećenje nerva može izazvati neuralgija trigeminusa – bolest nerava lica. Stanje je praćeno jakim bolovima, pacijenti imaju osećaj da ih nešto peče naročito u delu lica oko vilice, nosa, ušiju, očiju ili usana. Osećaj ovog pečenja može trajati nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Neke osobe osećaju utrnulost ili bol na jednoj strani lica, poput zubobolje. Antikonvulzivni lekovi mogu sanirati ovaj bol.

Multipla skleroza izaziva i promene u osetljivosti čula

Disestezija je poremećaj praćen osećajem slabljenja ili promena osetljivosti čula, posebno dodira. Stanje se manifestuje peckanjem, pacijenti imaju osećaj da ih neko bode iglama, da ih nešto peče po stopalima, moguća je utrnulost dela tela. Mozak dobija iskrivljene nervne signale, pa se na svoj način bori da ih poveže sa nečim čega se seća ili nekim zamišljenim događajem.

Multipla skleroza otežava gutanje

Multipla skleroza otežava i gutanje. Pomešani nervni signali i senzorna izobličenja mogu otežati žvakanje ili kontrolu prohoda hrane ili tečnosti. Na primer, pacijenti često imaju nerealni osećaj da im je nešto zapelo u grlu. Ovo stanje se ispoljava u kasnijim fazama MS.

Subjektivni osećaj kao strujni udar

Lhermitteov znak je neurološki simptom koji nije samo posledica MS. Javlja se i posle neke traume, tumora ili hernijacije intervertebralnog diska. Pacijenti imaju subijektivni osećaj strujnog udara, koji se širi telom pri savijaju glave prema napred.

Zamagljen vid

Oštećenje optičkog nerva (optički neuritis), koji je veza oka i mozga može dovesti do Uhthoffovog sindroma. Javlja se kada se telo osobe sa MS naglo pregreje. Ukoliko dođe do naglog rasta telesne temperature, registruje se kratko zamagljenje vida. Tople kupke, letnje vrućine, pa čak i upotreba fena za kosu može isprovocirati ovo stanje. Tuširanje hladnom vodom se koristi kao vid hitne pomoći. Savet je da se i piju veće količine hladne vode pre fizičke aktivnosti i tokom vrelih letnjih dana.

Izmenjena percepcija kretanja

Multipla skleroza može dovesti do još jednog optičkog trika Pulfrichova fenomena ili sindroma koji je u najkraćem izmijenjena percepcija kretanja. Moguće je da osoba ako vidi objekat koji se kreće prema njoj u pravoj liniji, percipira ovo kretanje kao eliptično. Pacijentu sa MS može se pričiniti da se nadolazeći automobil kreće tačno prema njemu, osoba na primer nije u stanju da uhvati loptu koja joj direktno pada u ruke.

Iznenadni grčevi

Nagli, kratki grčevi su posledica aktivacije električnih pražnjenja u oštećenim delovima mozga. Ova pražnjenja mogu se manifestovati grčenjem ruku ili nogu, ali i mišića koji se koriste pri žvakanju i gutanju, govoru.

Jake glavobolje i multipla skleroza

Multipla skleroza nekada je praćena jakim glavoboljama koje mogu trajati od nekoliko sati, do nekoliko dana. Pored glavobolja pacijenti se žale na mučninu, preosetljivi su na svetlost i zvuk. Ima nekih nepotvrđenih nagoveštaja veze između MS i porodične sklonosti ka migreni.

Problemi sa sluhom

Retki su slučajevi kada problemi sa sluhom mogu biti prvi simptom MS. Stanje se može dovesti u vezu sa otokom u blizini slušnog nerva. Problemi sa sluhom brzo prolaze, a trajna gluvoća je retka.

Vrtoglavica koja narušava i ravnotežu

Vrtoglavice kod ozbiljnijih stanja mogu narušiti ravnotežu. Kod pacijenata sa MS vrtoglavice česte su posledice pokreta. Vrtoglavice se registruju kod jedne od pet osoba sa MS. Karakteristična je pojava dugotrajnije rotacijske vrtoglavice uz osjećaj mučnine i/ili povraćanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sladjana Rakic
19:53, 20. 10. 2022.
Odgovori

Kod nekih pacijenata se i ne poznaje da boluju od ms a najgore sto ponekad clanovi porodice ne znaju kakva je to bolest.Bolujem od te bokesti i sve sto je navedeno u ogromnom tekstu je bas tako,nazalost bolest ne bira.Idem u banju Gornja Trepča i dosta pomaze ipak je to crkvena zemlja i Gospodu smo zahvalni na njoj

Ljiljana
21:25, 20. 10. 2022.
Odgovori

Moze li vas savet kakve su reakcije kod pacijenta koji ima i multiple skleroze i progresivnog lupusa

Izet
14:36, 22. 10. 2022.
Odgovori

U tekstu ste naveli većinu primjera koji su u uskoj vezi sa bolešću, samo me interesuje kako obuzdati reakciju kada sve pada ispred mene i nemogu to obuzdati.

Bane
11:05, 23. 10. 2022.
Odgovori

Više od 20 godina se borimo sa ovom opakom bolešću,svi navedeni simptomi su prisutni, najgore je umor,padanje u nesvest, i užasni neuralgijski bolovi ,i sve veći stepen demencije uz povećani krvni pritisak i šećer.Izuzetmo teško,. Dovodom suprugu redovno u Gornju Trepču, znači joj promena , čist vazduh ,tišina i voda.Najveći problem je naći osobu da vam pomogne oko bolesnika, svi vrlo brzo zahvale na saradnji

Milena
18:47, 24. 10. 2022.
Odgovori

Imam poremecenu ravnotezu i brzo se umaram. Pijem Cinedil ali slab je efekat. Kao kad se pijanac tetura! Imam 69 godina. Da li je moguce da nikad necu moci normalno da hodam?

Dragana
8:36, 25. 10. 2022.
Odgovori

Svi pišu o simptomima MS ali niko neće da se pomogne da se olakša pacijentima MS da se šalju u banje da im se olakša bol ali o tome niko ne vodi računa niti će

Marko
21:14, 26. 10. 2022.
Odgovori

Treba sto vise vezbati i naravno koliko ste unmogunoati i setati

Света
16:56, 10. 11. 2022.
Odgovori

Да ли су холестерол и мултипла склероза у некој свези и ако јесу како утицати на смањење холестерола, да ли само исхраном или постоје и неки лекови за чишћење крвних судова од холестерола.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo