Naslovna / Zdravlje

Koji su faktori rizika za srčana oboljenja kod žena

Priredio/la: S.St.|13:00 - 31. 10. 2022.

Žene su podložnije srčanim oboljenjima od muškaraca i zato je veoma važno prvo saznati koji faktori rizika dovode do srčanih bolesti a zatim i kako ih možemo sprečiti

Veoma je važno da žene shvate koji su to faktori rizika povezani sa srčanim oboljenjima Foto Shutterstock

Faktori rizika za srčana oboljenja kod žena kreću se od stresa do onog naslednog i imaju ključnu ulogu u zdravlju žene. 

Da bi izbegle obolevanje, veoma je važno da žene shvate koji su to faktori rizika povezani sa srčanim oboljenjima i koje su preventivne mere o kojima treba voditi računa.

1. Dijabetes​ kao faktor rizika za srčana oboljenja kod žena

Dijabetes pogoduje nastanku srčanih oboljenja kod žena. 

– Iako žene obično obole od srčanih bolesti oko 10 godina kasnije od muškaraca, dijabetes poništava tu prednost. Kod žena koje su već imale srčani udar, dijabetes udvostručuje rizik od drugog srčanog udara i povećava rizik od srčane insuficijencije – navodi se u Izveštaju sa Harvarda.

2. ​Gojaznost​

Žene su sklonije gojaznosti od muškaraca, posebno u fazi menopauze.

Gojaznost je plodno tlo za nekoliko bolesti koje mogu imati smrtni ishod, među kojima su srčana oboljenja. Prema zdravstvenim izveštajima, gojaznost povećava rizik od srčanih oboljenja kod žena za 64 odsto više nego kod muškaraca.

3. ​Visok nivo holesterola

Menopauza je još jedan razlog zašto mnoge žene imaju nezdrav nivo holesterola u kasnijoj dobi. Visok holesterol ili prisustvo više lošeg holesterola u telu je jedan od glavnih faktora koji podstiču rizik od srčanih komplikacija.

– Povišeni trigliceridi su važan faktor koji doprinosi kardiovaskularnom riziku kod žena. Čini se da su nizak HDL i visoki trigliceridi jedini faktori koji povećavaju rizik od smrti od srčanih bolesti kod žena starijih od 65 godina – objasnili su stručnjaci sa Harvarda.

4. ​Nedostatak fizičke aktivnosti​ kao faktor rizika za srčana oboljenja

Osim kućnih poslova, žene se uglavnom ne bave fizičkom aktivnošću. Nedostatak fizičke aktivnosti razlog je što je ogroman broj umrlih od nezaraznih bolesti. Zdravstvene agencije izrazile su zabrinutost zbog zdravstvenih ustanova koje su obavezne da zadovolje potrebe ljudi s obzirom na sve veću učestalost bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih.

5. Pušenje, konzumiranje alkohola

Bez obzira na pol, pušenje i konzumacija alkohola povećavaju rizik od srčanih oboljenja kod ljudi. Nekoliko studija pokazalo je da je veća verovatnoća da će žene razviti kardiovaskularne komplikacije od muškaraca ako redovno puše.

6. ​Drugi faktori rizika​

Pored ovih, drugi faktori kao što su slučajevi srčanih oboljenja u porodici, prisustvo autoimunih bolesti, depresija i stres, apneja u snu, hipertenzija povezana sa trudnoćom, gestacijski dijabetes, peripartalna (postporođajna ili povezana sa trudnoćom) kardiomiopatija takođe povećavaju rizik od srčanih bolesti kod žena.

7. ​Kako smanjiti faktore rizika od srčanih bolesti​

Naravno da je odgovor na ovo pitanje – zdrav život.

Treba paziti na svoju ishranu, jer – vi ste ono što jedete. Ne konzumirajte vansezonsko voće i povrće jer se uzgajaju veštački kako bi se ispunili komercijalni zahtevi trgovaca.

Bavite se fizičkim aktivnostima jer to održava telo živim.

Oslobodite se stresa, jer anksioznost nosi brojne bolesti a da ih nismo ni svesni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo