Zdravlje

Da li je tačno da rak dojke ne boli i šta nam bol u dojkama govori

Piše: Marijana M. Rajić

U zavisnosti od lokalizacije bola u dojci traži se i uzrok: on može biti posledica i nekih oboljenja srca, problema sa kičmom ili kilom, objašnjava prim. dr Miloš Počekovac, hirurg i onkolog

Bol u dojci je ženama, uz iscedak i napipavanje čvorića, najčešći alarm za odlazak lekaru. Međutim, postoje i brojne zablude i nedoumice, a među pitanjima čitateljki je jedno od najčešćih da li je istina da karcinom dojke ne boli.

Da li je menstrualni bol u dojci normalan ili opasan

Prva kategorizacija bola bi bila cikličan (u toku menstrualnog ciklusa) i necikličan bol, koji se javlja mimo tog perioda, odnosno, nema veze sa menstruacijom, kaže u razgovoru za eKlinika portal prim. dr Miloš Počekovac, specijalista hirurgije i supspecijalista onkologije i objašnjava:

–  Bol kao simptom je razlog velike zabrinutosti žena. Na sreću, statistika govori da je u najvećem broju slučajeva uzrok nešto bezopasno. Ipak, lekar bi svakako trebalo da utvrdi da li je razlog fiziološki ili patološki, i da li je potrebna neka terapija ili praćenje. Nikada nije suvišno napomenuti da bilo koja promena koju osetite u dojkama ili primetite na njima, treba da bude znak da posetite svog lekara, posebno ako nemate razvijenu naviku redovnih kontrolnih pregleda.

Šta kada se ciklični (menstrualni) bol u dojci produži ili pojača

Cikličan bol u dojci ili dojkama, kaže dr Miloš Počekovac, pacijentkinje najčešće opisuju intenzivnim osećajem žarenja u dojkama, koji počinje nekih pet dana pred menstrualni ciklus. Napetost u dojkama pre menstruacije je normalna zbog hormonske aktivnosti, ali doktor naglašava da postoje i ekstremni slučajevi.

– Ova vrsta bola uglavnom je prisutna u obe dojke, i to u gornjim spoljašnjim kvadrantima. Ponekad može da se proteže u pazuh ili u ruku. Obično prođe dan ili dva dana nakon početka same menstruacije. Najčešći razlog je hormonske prirode, pre svega aktivnost prolaktina, koji utiče na rast i sekreciju mlečnih žlezda. On takođe utiče na nivo progesterona i estrogena. Procenjuje se da dve trećine žena ima upravo tu vrstu bola u dojkama i on uglavnom ne zahteva terapiju. Takođe, studije su pokazale da osobe koje osećaju bol u dojkama imaju u organizmu nedostatak gama-linoleinske kiseline (GLA). To su masne kiseline koje su prvenstveno zastupljene u biljnim uljima – navodi dr Počekovac.

Kada je bol u dojci reakcija iritacije ili napora mišića, zapravo ne boli dojka

Neciklični (ekstramamarni) bol u dojci može, a ne mora da ima veze sa dojkama. Javlja se kod mladih devojaka koje, na primer, imaju neku jaču fizičku aktivnost. U tom slučaju radi se o normalnoj zategnutosti grudnih mišića. Tada, detaljno objašnjava sagovornik našeg portala, zapravo ne boli dojka ili njeno samo tkivo, već mišići.

Lokalizacija bola, prema rečima dr Počekovca, ukazuje i na njegov uzrok. Ako je to unutrašnja strana obe dojke, odnosno oba grudna mišića, verovatno su, kaže onkolog, ti mišići prenapregnuti. Takav bol u dojci javlja se i kod osoba koje iz profesionalnih razloga pretežno drže ruke u određenom, podignutom položaju (recimo, kod frizerki).

Bol u dojci kao posledica problema sa drugim organima

Kada se bol u dojci javi kod starijih osoba u gonjem spoljašnjem kvadrantu leve dojke i ide prema ruci, on može, navodi dr Miloš Počekovac, da bude posledica ishemijske bolesti srca ili nekog drugog kardiološkog problema, kakav je angina pektoris.

– Kod žena koje imaju bol u donjim polovinama obe dojke, razlog može da bude neki problem sa kičmom. Inicira ga reakcija određenih nerava koji prolaze i kroz samu dojku. Kada bol dolazi iz donjeg desnog kvadranta, možda se radi i o nekom poremećaju žučne kese ili o kili. I neke respiratorne infekcije koje uključuju kašalj, budu razlog zbog koga žene pomisle da je dojka u pitanju, a to ne bude slučaj – nabraja onkolog.

Da li boli karcinom dojke

Strah od karcinoma dojke možda je najviše vezan za bol, a to je, naglašava dr Miloš Počekovac, moguće i najveća zabluda. Kada se u samoj dojci dešava neki patološki proces, bol to uopšte ne mora da nam „javi“.

– U traganju za odgovorom koji je problem u pitanju, mi se ne fokusiramo toliko na sam bol, već se primarno traži neka tumorska ili druga promena, ako je prisutna. Tada pacijentkinjama obično savetujemo da urade ultrazvuk. Dakle, u ogromnom broju slučajeva, čak 95 odsto, bol ne mora da bude indikacija za maligno oboljenje i ispostavi se da je benigne prirode. Zanimljivo je da čak 75 odsto žena u svetu oseti neki bol u dojci tokom života. Najbolji način da žena ne upada u paniku i ne razmišlja šta je uzrok bola jesu redovni pregledi kao i samopregledi, a ostalo treba prepustiti lekaru, odnosno dijagnostičaru – apeluje sagovornik našeg portala.

Nepopularne informacije: kafa, čokolada i još neke namirnice mogu da budu uzrok bola u dojkama

Prim. dr Miloš Počekovac nam daje podatke koji sigurno neće obradovati brojne pripadnice lepšeg pola. I kafa, mnogima omiljeni napitak bez koga ne mogu da počnu ili zamisle dan, ponekad može da bude razlog bola u dojkama.

– Kafa, čaj, čokolada i gazirana pića pripadaju grupi metilksantina (methylxanthines). Ove namirnice same po sebi ne moraju da budu štetne po organizam, ali podižu nivo adrenalina u krvi. Na taj način, preko određenih receptora dolaze do samih ćelija u dojkama, što može da izazove bol. On prestaje kada se prestane i sa konzumiranjem. Dojke mogu slično da odreaguju i u slučaju tiramina, u koje spadaju, na primer, sir i vino. Uz nikotin, tu je i stres kao značajan faktor koji po istom principu može da izazove bol u dojkama – ispričao je za naš portal prim. dr Miloš Počekovac, stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju oboljenja dojki.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.