Alergija na hranu i intolerancija na hranu su sve abnormalne reakcije na određene namirnice koje ishranom unosimo u organizam, a koje izazivaju neželjena dejstva. Iako se ova dva termina često pogrešno koriste i mešaju, imunolozi naglašavaju da je važno znati razliku između ova dva stanja s obzirom na to da se dijagnoza i lečenje umnogome razlikuju. Alergija izaziva odgovor imunološkog sistema i može da bude opasna po život, dok intolerancija ili netolerancija na hranu uzrokuje reakciju u digestivnom sistemu. Netolerancija može da bude neprijatna, ali obično nije opasna.
Alergija na hranu nastaje kada naše telo stvara imuni odgovor na određene namirnice. Uobičajene alergije na hranu su neželjene reakcije na mleko, jaja i kikiriki. Najbolji tretman za alergiju na hranu je izbegavanje hrane koja je izaziva. U slučaju da osoba ima teške simptome alergijske reakcije, kao što je oticanje grla, obavezno treba pozvati Hitnu pomoć.
Alergija na određene namirnice se definiše i kao prekomerna reakcija imunog sistema našeg tela na proteine u hrani, koja je obično bezbedna ili bezopasna. S druge strane, prekomernu reakciju izazivaju imunoglobulini E (IgE), antitela koja mogu da izazovu alergijske reakcije u nosu, grlu, plućima, koži ili cirkulatornom sistemu.
Kako alergija utiče na ljudsko telo? Imunolozi objašnjavaju da imuni sistem identifikuje i uništava štetne bakterije i viruse. Kada čovek ima alergiju, imuni sistem greškom identifikuje protein hrane kao nešto „štetno“ a kontakt sa tim proteinom izaziva alergijsku reakciju.
Ljudi mogu da budu alergični na bilo koju vrstu hrane, ali, 8 vrsta hrane čini oko 90 odsto svih alergija na hranu, koju izazivaju sledeće namirnice:
Intolerancija na hranu je nenormalan odgovor na unesenu hranu, a nije u pitanju alergija. Trovanje hranom, poteškoće u varenju određene hrane i reakcije na hemikalije u hrani ili pićima kao što je kofein neki su od primera netolerancije na hranu. U praksi se često čuje kako ljudi kažu da se određena hrana „ne slaže“ sa njima, oa tako, na primer, od mlečnih proizvoda dobijaju gasove.
Netolerancija na hranu dešava se kada telo ne može pravilno da razgradi određenu hranu ili sastojak u njoj. Netolerancija na laktozu, na primer, rezultat je nedostatka enzima koji sprečava telo da pravilno razgradi laktozu ili mlečni šećer. Simptomi mogu da budu nezgodni i neprijatni, ali nisu opasni po život, naglašavaju imunolozi. Gastrointestinalni simptomi intolerancije na hranu obično se javljaju u roku od nekoliko sati i to su: