Naslovna / Zdravlje

Otkriveno da vitamin D može da bude od pomoći nekim onkološkim pacijentima

Priredio/la: I. V. |17:00 - 25. 04. 2023.

Za pacijente koji imaju određeni karcinom važno je da održavaju normalan nivo vitamina D kada primaju imunoterapijske lekove, jer normalne vrednosti ovog vitamina potrebne su za pravilno funkcionisanje imunog sistema

vitamin D Vitamin D ima mnogo efekata na telo, uključujući regulaciju imunološkog sistema Foto: Shutterstock

Vitamin D, kada se održava na normalnom nivou, može da bude od koristi grupi pacijenata koja ima određenu vrstu uznapredovalog karcinoma, tvrdi novo istraživanje objavljeno u Wiley, recenziranom časopisu American Cancer Society. Naučnici sa Poznan University of Medical Sciences otkrili su da je za pacijente, koji imaju melanom – rak kože u poodmakloj fazi, važno da održavaju normalan nivo vitamina D kada primaju imunoterapijske lekove – inhibitore imunoloških kontrolnih tačaka.

Bolje izglede imaju pacijenti sa normalnim vrednostima vitamina D

Vitamin D ima mnogo efekata na telo, uključujući regulaciju imunološkog sistema, podsećaju naučnici iz Poljske. Kako bi videli da li nivoi vitamina D mogu da utiču na efikasnost inhibitora imunih kontrolnih tačaka, istraživači su analizirali krv 200 pacijenata sa uznapredovalim melanomom, pre i svakih 12 nedelja tokom imunoterapijskog tretmana.

Pozitivan odgovor tela na inhibitore imunološke kontrolne tačke primećen je kod 56 odsto pacijenata u grupi sa normalnim početnim nivoima vitamina D ili normalnim nivoima dobijenim kada se vitamin D unosio kao dodatak, u poređenju sa 36,2 procenata pacijenata u grupi sa niskim nivoom vitamina D, bez suplementacije. Preživljavanje bez progresije, odnosno vreme od početka lečenja do progresije raka, u prvoj grupi sa normalnim vrednostima vitamin D bilo je 11,25 meseci, dok je u drugoj grupi sa niskim nivoom vitamina D bilo 5,75 meseci.

Vitamin D nije lek protiv raka

– Naravno, vitamin D nije sam po sebi lek protiv raka, ali njegov normalan nivo u serumu je potreban za pravilno funkcionisanje imunog sistema, kao i za odgovor na koji lekovi protiv raka, kao što su inhibitori imunoloških kontrolnih tačaka, utiču – objasnio je glavni autor istraživanja dr Łukasz Galus sa Poznan University of Medical Sciences u Poljskoj.

Dr Galus tim povodom ističe kako bi nakon odgovarajuće nasumične potvrde ovih rezultata studije, procena nivoa vitamina D i njegova suplementacija mogli da se razmotre u lečenju melanoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo