Naslovna / Zdravlje

Kako izabrati dobar jastuk i udoban dušek za zdrav i miran san

Priredio/la: S.St.|19:00 - 14. 06. 2023.

Odabir najboljeg jastuka za ublažavanje bolova u vratu i dušeka koji pruža najoptimalniji san veoma je važan

dobar jastuk i udoban dušek Odabir jastuka i dušeka koji vaš vrat i kičmu noću podupiru kako treba trebalo bi da vam pomognu da spavate čvršće, bolje i bez bolova i da vam obezbede optimalan san i odmor Foto: Shutterstock

Dobar jastuk i udoban dušek ključ su za to koliko ćemo se odmoriti i kako ćemo se osećati kada se ujutro probudimo. 

Šta noću uzrokuje bol u vratu

Toliko loših navika tokom dana izazivaju bolove u vratu, leđima i kičmi. Pogrbljen stav dok radimo, hodamo ili jedemo jedna je od njih. Da ne spominjemo da stalno gledanje dole u telefon ili računar zaista može da izazove bol u vratu. Ovaj problem nazvan je „tekstualni vrat” ili tehnički vrat.

– U tom slučaju spavanje na leđima sa potiljkom na jastuku i glavom nagnutom napred samo će pogoršati problem. Spavanje s bradom na grudima može da prenapregne vrat jer se većina naših dnevnih aktivnosti obavlja na taj način. Ni spavanje na boku sa drastično nagnutom glavom nije idealno. A još je gore spavanje na stomaku sa glavom zakrivljenom i nagnutom pod neobičnim uglovima – kaže dr Andrew Bang, kiropraktičar.

Sigurno ste se u nekom od ovih položaja pronašli, jer su najčešći za spavanje. I mada većina nas zauzima nepravilan položaj dok spava, postoji idealan jastuk i pravilan način za spavanje koji vratu i kičmi daje odgovarajuću podršku i pruža mnogo bolji noćni san.

Kako odabrati i koristiti najbolji jastuk

Opšte pravilo za pravi jastuk jeste da vrat treba da bude paralelan sa dušekom, a ne savijen nadole ili gore.

– Najčešća greška koju ljudi prave je odabir jastuka na kome se vrat savija napred ili na jednu stranu. U početku možemo da se osećamo prijatno, ali kada satima spavamo i vrat nam nije pravilno poduprt, sa vratom mogu da nastanu brojni problemi koje ćemo shvatiti tek kada bude prekasno – kaže dr Bang.

Najčešći problemi su, kako kaže dr Bang, bol u vratu i ukočen vrat. Osim toga, može da dođe i do problema sa celom kičmom kada se uvrće na pogrešan način, što tokom dužeg vremena može izazvati trajnu štetu, dodaje on.

Da bismo izbegli ove probleme, dr Bang daje savete za odabir jastuka i dušeka koji najviše odgovaraju vratu i kičmi.

Najbolji su jastuci koji se prilagođavaju vašem položaju

Jastuci koji prate konturu vrata najbolji su za većinu ljudi, kaže on. Glava leži u ulegnuću u centru. Vrat leži na manje uzdignutoj strani kada ležimo na leđima ili na više uzdignutoj strani kada ležimo na boku.

Lateks pena je generalno najbolji materijal

Prirodni lateks pruža podršku bez zagrevanja poput memorijske pene.

– Kada nam je noću vruće možemo da imamo nemiran san. Kada je hladnije, spavamo dublje – objašnjava dr Bang.

U slučaju da ste alergični na lateks, koristite jastuke od memorijske pene.

Jastuci od perja izazivaju najviše bolova u vratu

Jastuci od perja ne pružaju veliku stabilnost vratu.

– Kada prvi put legnemo na ovakav jastuk osećamo se veoma udobno. Ali perje se pomera kada i mi, tako da ostajemo bez podrške. To nam uzrokuje bol – kaže dr Bang.

Jastuci od paperja pružaju nešto veću potporu, ali zahtevaju dopunjavanje. Međutim, svima koji su alergični na životinjsku perut, nijedno od ovih punila neće odgovarati.

Jastuci od heljde prave buku

– Kod jastuka od heljde je dobro što je podloga za glavu veoma hladna i što mnogo vazduha cirkuliše između ljuspica – ističe dr Bang.

Jastuci od heljde su takođe isplativi, imaju obnovljivo punilo i podržavaju vrat kada spavamo na boku. Ali ljuspice prave buku dok se tokom noći kreću, pa podrška može da se izmakne kao da je u vreći za pasulj, napominje on.

Nejasno je koje su prednosti mešanih punila

Nema mnogo istraživanja koja bi podsticala automatsku preporuku za jastuke sa mešanim punilima, kao što su memorijska pena ili lateks sa iseckanom penom i gel umetkom.

– Jastuci sa previše gusto punjenja ili koji su previše pahuljasti mogu vrat da drže u nezgodnom položaju. Usitnjena pena može da hladi, ali vremenom gubi stabilnost ako spavamo na boku – kaže dr Bang.

I mada se memorijska pena savija prema našim oblinama, to ne znači nužno da dobijamo podršku koja nam je zaista potrebna. Ako osetimo bol nakon spavanja, najbolje je da probamo drugu opciju.

Jastuci za telo i bočni jastuci mogu biti korisni

Ako imamo naviku da spavamo na stomaku, što nije idealno, jastuci za telo i bočni jastuci mogu poboljšati položaj tela tokom spavanja.

– Oni obezbeđuju pritisak na stomak na koji ste navikli, dok vas drže u bočnom položaju – kaže dr Bang.

Ovi jastuci mogu pomoći da kičma bude poravnata i da podrže stomak koji raste tokom trudnoće ili ako imate velike kukove.

Uzmite u obzir čvrstinu ili mekoću vašeg dušeka

Udoban dušek je ključ za dobar san. Ali pitanje je koji dušek nudi najoptimalniji san. Ne previše mekan, ne previše tvrd, ali baš kako treba. To je obično dušek koji nosi oznaku srednje čvrstoće. Istraživanja pokazuju da srednje čvrst dušek može poboljšati kvalitet sna za 55 odsto i pomoći u smanjenju hroničnog bola u leđima.

Proizvođači koriste sopstvene metode za ocenjivanje i opisivanje čvrstoće, jer ne postoji utvrđeni standard za industriju. To znači da dušek srednje čvrstine jednog proizvođača može biti znatno drugačiji od drugog. Zato provedite neko vreme ležeći na dušecima u izložbenom salonu da biste odredili koji vam je udoban

Koliko često treba menjati dušek

Moguće je kupiti dušek sa garancijom od 20 ili 30 godina. Dušek može čak i da izdrži toliko dugo. Međutim, problem je u tome što vaše telo može mnogo da se promeni tokom nekoliko decenija, napominje dr Bang.

Ono što očekujete od dušeka verovatno će se promeniti kako starite. Jedno će vam odgovarati kad imate 30 godina, ali to možda neće biti najbolji izbor kada budete imali 50 ili 60 godina – napominje dr Bang.

S obzirom na to, najbolje je menjati dušeke svakih 10 godina, posebno ako ste doživeli fizičke promene kao što su povreda ili značajno povećanje ili gubitak težine.

Treba paziti i na fizičko stanje dušeka, kao i na oprugu ili okvir. Ako izgledaju istrošeno, sigurno je da jesu. Zato je vreme za zamenu, jer na takvom dušeku nećete moći da zaspite, kaže dr Bang.

Šta sve još utiče na dobar san

Dušek je važan kada je u pitanju dobar noćni odmor, ali to nije jedina stvar koja je važna. Ako imate čvršći dušek, trebaće vam deblji jastuk jer vam rame neće mnogo uroniti u dušek.

– Jastuk će morati da popuni veći razmak između glave i dušeka – objašnjava dr Bang.

Ako imate naddušek trebaće vam tanji jastuk jer će vam rame potonuti u krevet.

– Jastuk će morati da ispuni manji prostor između ramena i glave – dodaje dr Bang.

– Svaki jastuk ima svoje prednosti i nedostatke. Ne postoji jedan tip jastuka koji će zadovoljiti svačije potrebe.

Ovi saveti zasnovani su na istraživanju i mogu vam pomoći da pronađete jastuk i dušek koji su pravi za vas. Sve u svemu, pravilno držanje tokom dana i odabir jastuka i dušeka koji vaš vrat i kičmu noću podupiru kako treba trebalo bi da vam pomognu da spavate čvršće, bolje i bez bolova – naglašava dr Bang.

Takođe treba da obratimo pažnju na položaj u kom spavamo. Svakog dana provedemo oko osam sati spavajući. Ako smo toliko dugo u nezgodnom položaju, ne treba da nas čudi ako posledice osetimo kada se probudimo.

Podjednako važno je i naše okruženje za spavanje. Spavaća soba treba da nam bude hladna (15 do 19 stepeni Celzijusa), tamna i tiha za optimalan san i odmor.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo