Fitness

Ples je efikasna vežba koja utiče na jačanje kostiju i bolje raspoloženje

Priredio/la: Ma.R.

Samo pola sata plesa može da "sagori" od 200 do 400 kalorija što je slično efektima trake za trčanje, a muzika kao sastavni deo plesa ima dodatna dokazana terapijska dejstva

Ples samo na prvi pogled predstavlja prvenstveno vid zabave. Budući da angažuje gotovo sve mišiće tela i poboljšava raspoloženje, nalazi se na spisku idealnih modela fizičke aktivnosti. Uz to, besplatan je i praktičan – plesati se može u svako vreme i na svakom mestu.

Ples angažuje ne samo mišiće, već i um

O važnosti svakodnevne fizičke aktivnosti ne treba trošiti reči. Jednostavno, vežbanje je nešto što možda i najviše utiče na našu telesnu težinu, poboljšava snagu mišića i posturu tela. Jača zglobove, snižava krvni pritisak i pomaže kod mnogih drugih fizičkih i zdravstvenih problema. Uz to, kada smo aktivni, osećamo se psihički rasterećenije, raspoloženije, prosto – „ispraznili smo se“ i teret svakodnevnih obaveza nam pada lakše.

Upravo jr ples vežba koja angažuje ne samo celo telo, već i um. Učenje pokreta i pamćenje koreografija drži mozak aktivnim, a kontinuirano ponavljani pokreti imaju konstantan uticaj na srce, cirkulaciju, ravnotežu, mišiće i zglobove.

Zdravstvene prednosti kada u aktivnost uvedemo ples

Kao odličan izbor modela vežbanja, ples će nam dati i aerobnu i anaerobnu kondiciju. Obe vrste su veoma važne jer je našem telu je potrebna kombinacija ova dva modusa aktivnosti za maksimalnan učinak na bolje zdravlje. U plesu se aerobni efekat postiže kretanjem, skakanjem, okretima. Anaerobni tip su položaji kao što su čučnjevi i balansiranje. Bez obzira na vrstu plesa – da li je u pitanju tango, rumba, ča-ča ili valcer, ostvarićemo i aerobne i anaerobne prednosti. Čak i običan, tipski neodređen ples, efikasan je i ima koristi za naše ukupno zdravlje.

Ples značajno poboljšava fleksibilnost i jača određene delove tela

Ples isteže telo na način na koji to drugi oblici vežbanja ne rade. Uz poboljšanu fleksibilnost, znatno je smanjena verovatnoća povrede pri padu ili uganuću. Uz to, ples ubrzava vreme potrebno za oporavak mišića nakon treninga. Bolja fleksibilnost pomaže u slučaju bolova u zglobovima, kao i kod stanja ranijih povreda.

Iako nećete imati efekat na mišićima kao kod dizanja tegova, oni uz ples svakako jačaju. Plesovi kao što su paso doble, merenge ili ča-ča-ča su odlični primeri aktivnosti u kojima se jačaju i gornji i donji deo tela.

Kalorije ne vole ples

Jednostavno kretanje uz muziku, bilo da se radi o salsi, tangu ili numerama za svečane prilike poput balova ili sličnih događaja, daje nam lak, zabavan ali i prilično efikasan način bržeg sagorevanja kalorija. Pola sata angažovanog plesa, kažu istraživanja, može da „sagori“ između 200 i 400 kalorija. Isto može da učini i traka za trčanje, ali je to uz muziku svakako prijatnije, jer ona ima dokazana terapijska dejstva na.

Ples poboljšava srce, krv i cirkulaciju, uz jačanje kostiju

Plesa pozitivno utiče i na srce, kao i na kontrolu nivoa holesterola i šećera u krvi. Odličan je za smanjenje stresa, što je u direktnoj vezi sa snižavanjem visokog krvnog pritiska. Samo 20 minuta 3 puta nedeljno, stoji u pojedinim studijama, može drastično da poboljša zdravlje srca. Smanjuje se i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Takođe, ovaj vid aktivnosti pomaže i u prevenciji smanjenja gustine kostiju. Ples pomaže u sprečavanju problema sa kostima kao što je osteoporoza tako što omogućava da se više kalcijuma apsorbuje u kostima našeg tela.

Dobrobiti plesa za naše psihičko i opšte zdravlje

Ples ne samo da pozitivno utiče na fizičko zdravlje, već ima i brojne prednosti koje poboljšavaju opšte stanje. Kada redovno plešete, dokazano se smanjuje mentalna tenzija i stres. Naime, kada plešemo, stimuliše se lučenje endorfina što utiče na ublažavaje briga, tresa i zabrinutosti. Pored toga, ples poboljšava pamćenje jer nas tera da se sećamo koraka, naučenih obrazaca i razrađenih rutina. Sve su to preko potrebni mentalni treninzi na naš um.

Muzika opušta, raduje, poboljšava raspoloženje

Muzika je važan deo plesa. Prati i olakšava i vežbanje u teretani, što znači da ima motivišući karakter u procesu naše fizičke aktivnosti. Taktovi ritma neke pesme mogu dodatno da nas motivišu da se pokrenemo. Jednostavno, ogroman broj ljudi, kada čuje muziku, poželi da ustane, pokrene se…

Ples posebno otvara mogućnost i za kreativnost u izboru muzičke podloge, i za još bolje raspoloženje ako uz ples puštate ono što inače volite da slušate.

Ples pomaže socijalizaciji i društvenim kontaktima

Bilo da ste društveni tip ili više introvertna osoba, ples je odličan način da poboljšate svoje društvene veštine i razvijete socijalnu inteligenciju. Uz to, plesanje može da učini dosta toga na planu samopouzdanja vežbanjem i usavršavanjem. Časovi plesa sa partnerom, grupne aktivnosti i plesni klubovi samo su neki od načina za to. Druženje, putovanja, radost zbog uspešno odigrane koreografije, a uz sve to bolje psihofizičko zdravlje… Zaista, sasvim dovoljno razloga da ples bude jedan od vaših izbora.

Plešimo uvek i svugde

Još jedna velika prednost plesa je što to možete da radite svugde gde imate malo prostora, vremena i neki uređaj sa koga možete da puštate muziku. Uopšte ne morate ni da izlazite iz kuće da biste se bavili plesom. Putem novih komunikacija, dostupni su brojni kanali, prilozi i video klipovi sa časovima i demonstracijama raznih tipova plesa. Ne treba vam ni posebna oprema kao što su tegovi ili sprave. Ples u privatnosti vašeg doma, ako ste sami ili u društvu, blagotvoran je za kompletno zdravlje. Takođe, mnogima može da bude prva stepenica u uvođenju redovne fizičke aktivnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.