Naslovna / Ishrana

Ovih 10 namirnica mogu najbolje rashladiti telo tokom leta

Priredio/la: I. V. |11:00 - 03. 08. 2023.

Kada se bira hrana koja hladi telo i reguliše telesnu temperaturu trebalo bi se pridržavati 3 jednostavna pravila

rashlađuju telo Izabrane namirnice jedan su od dobrih načina da se telo rashladi leti. Foto: Shutterstock

Namirnice koje rashlađuju telo tokom visokih temperatura, obično su i one koje obezbeđuju dovoljnu količinu vode u telu. Osim vode i prirodnih nezaslađenih napitaka, u procesu rashlađivanja telu najviše pomaže i hrana. Normalna temperatura ljudskog tela kreće se između 36,5 i 37,5 °C, a za održavanje telesne temperature odgovorni su hipotalamus i autonomni nervni sistem.

Telo leti rashlađuju samo određene namirnice

Ishrana, odnosno izabrane namirnice jedan su od dobrih načina da se telo rashladi leti. Odabrana hrana može da smanji unutrašnju temperaturu tela što nam svakako pomaže da se osećamo prijatnije tokom vrelog leta. Stručnjaci podsećaju da iako hladna pića i smrznuti dezerti mogu da izgledaju rashlađujuće, oni zapravo to nisu. Umesto toga, hladna pića i poslastice negativno utiču na organizam.

Kada se bira hrana koja hladi telo i reguliše telesnu temperaturu trebalo bi se pridržavati tri jednostavna pravila:

1. Birajte hranu na bazi vode
Iako čak i začinjena hrana može da ima efekat hlađenja, ipak je bolje izabrati hranu na bazi vode. Za razliku od začinjenog karija i jake hrane, veće količine hrane na bazi vode, kao što su krastavac, lubenica, kokos, tropsko voće… imaće veći efekat hlađenja. Ove namirnice mogu da se konzumiraju sirove, ali i da se od njih prave salate ili šejkovi. Hrana na bazi vode takođe održava telo dobro hidriranim čime se reguliše telesna temperatura.

2. Izaberite hranu sa visokim sadržajem elektrolita
Začinjena hrana izaziva znojenje koje pomaže telu da se ohladi, ali, u tom procesu, telo gubi esencijalne elektrolite. Važno je nadoknaditi izgubljene elektrolite da biste regulisali telesnu temperaturu. Kad god je moguće, birajte hranu i piće sa visokim sastavom elektrolita kao što su lubenica, kokosova voda, limunada…

3. Birajte hranu sobne temperature
Ako ste mislili da hrana koja rashlađuje telo deluje zato što je hladna – grešite. Fizička temperatura hrane nema nikakve veze sa efektom hlađenja na telo. Veoma hladna hrana ili ispijanje ledenih pića može da izazove kontrakciju sluzokože usta i jednjaka što dalje može da oteža telu da radi na zagrevanju pogođenih delova tela. To dovodi do stvaranja više toplote i posledično povećava telesnu temperaturu. Zato se preporučuje hrana sobne temperature.

Koja hrana najbolje „hladi“ telo?

Među namirnicama koje mogu da nas rashlade i sačuvaju zdravlje izdvajaju se:

1. Lubenica
Lubenica je sočno letnje voće koje se sastoji od oko 92 odsto vode. Bogat je izvor antioksidanata koji rashlađuju telo. Visok sadržaj vode održava telo hidriranim, pomažući u regulisanju telesne temperature.

2. Skuta
Skuta je hrana za sve sezone i jedna od najboljih namirnica za rashlađivanje tela jer sadrži velike količine probiotika. Ovaj tradicionalni proizvod je vrsta ricotta sira koji se proizvodi od ostataka surutke nakon proizvodnje sira. Njena visoka antimikrobna i antioksidativna svojstva utiču da deluje kao rashladno sredstvo za telo.

3. Krastavac
Krastavac se satoji od oko 95 odsto vode i zbog toga pomaže u održavanju hidratacije tela. Pored vode, pun je vlakana, koja pomažu u otklanjanju zatvora, jednog od najčešćih neželjenih efekata povišene telesne temperature.

4. Nana 
Nana ili pepermint je jedna od najčešće konzumiranih biljaka tokom leta. Listovi nane pomažu u neutralisanju toplotnih efekata na telo. Osim što reguliše telesnu temperaturu, prisustvo mentola takođe deluje rashlađujuće na telo.

5. Kokosova voda
Kokosova voda ima prirodna svojstva hlađenja tela. Odličan je izvor elektrolita i bogata je hranljivim materijama kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum i vitamin C. Pomaže u regulisanju telesne temperature i smanjenju toplotnog stresa.

6. Citrusno voće
Citrusno voće, odnosno limeta, limun i pomorandža, odličan su izvor vitamina C. Vitamin C je odgovoran za gubitak težine i obezbeđuje dobro varenje. Visoka antioksidativna svojstva zaslužna su za efekat hlađenja tela.

7. Kajenski biber i čili
Kajenski biber i čili su začini bogati kapsaicinom koji pokreće nervne receptore na jeziku. Kada jezik prepozna kapsaicin, nervni receptori šalju poruku mozgu koja ukazuje da se telo pregreva. Tada se uključuje mehanizam za hlađenje kao što je znojenje kako bi se smanjila telesna temperatura. Dakle, iako su začini termogeni, oni takođe pomažu da se telo ohladi.

8. Celer
Celer je zelena biljka koja ima dugu vlaknastu stabljiku koja se sužava u listove. Sa skoro 95 procenata vode i esencijalnim hranljivim materijama kao što su cink, kalijum, magnezijum, kalcijum i fosfor, održava nas hidriranim i reguliše telesnu temperaturu.

9. Limunada
Limunada je jedna od najboljih namirnica za rashlađivanje tela. Pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u telu što nas održava osveženim, hidriranim i pomaže u regulisanju telesne temperature.

1o. Luk
Luk je prirodno bogat kvercetinom, jedinjenjem koje deluje kao prirodni anti-alergen. Bori se protiv slobodnih radikala koji povećavaju inflamatorni odgovor. Luk takođe sadrži isparljivo ulje koje pomaže u balansiranju telesne temperature, pružajući efekat hlađenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo