Naslovna / Ishrana

Paradajz i njegovih 6 zdravstvenih prednosti

Priredio/la: S.St.M.|11:30 - 02. 09. 2023.

Paradajz je niskokaloričan i bogat hranljivim materijama, što ga čini važnim delom uravnotežene ishrane

paradajz Iz paradajza dobijamo zdravu porciju kalijuma koji je vitalni sastojak za rad srca Foto Shutterstock

Paradajz nudi brojne zdravstvene prednosti koje utiču na mnoge organe u telu. Slast i kiselost mogu da variraju u zavisnosti od vrste paradajza, ali sve sorte nude esencijalne hranljive materije, uključujući kalijum i vitamin C. Takođe su pune antioksidanata, koji su u malim količinama od vitalnog značaja za održavanje zdravlja srca i sprečavanje nekih kancera.

I kuvani i sirovi paradajz puni su hranljivih materija

Paradajz ima malo kalorija i pun je vitalnih hranljivih materija. Bilo da ga kuvamo ili jedemo sirovog, naš izbor može uticati na to koji su hranljivi sastojci najdostupniji za apsorpciju, ali ne možemo pogrešiti kada je reč o uravnoteženoj ishrani, kaže Angela Houlie, registrovana dijetetičarka.

– Različitost je ključna, a ovo zaista važi za bilo koje voće i povrće. Pokušajte da ih jedete sirove, kuvane i kuvane na pari, samo zato što u zavisnosti od različitih metoda, to definitivno može povećati ili smanjiti hranljive materije koje se nalaze u određenom voću ili povrću – objašnjava Houlie.

Jedan sirovi paradajz srednje veličine sadrži otprilike 22 kalorije i manje od jednog grama masti. Prirodno ima nizak nivo natrijuma i nizak glikemijski indeks, sa samo 6 miligrama (mg) natrijuma i 3 grama (g) šećera. Takođe sadrži oko pola šolje vode, što ga čini odličnom hranom za hidrataciju.

Srednji paradajz takođe ima sledeće hranljive materije:

  • proteini: 1,1 g
  • vlakna: 1,5 g
  • kalcijum: 12 mg
  • magnezijum: 13,5 mg
  • fosfor: 29,5 mg
  • kalijum: 292 mg
  • vitamin C: 17 mg
  • holin: 8,2 mg
  • likopen: 3,2 mg

Određeni antioksidansi, kao što su likopen, lutein i zeaksantin, organizam lakše i bolje apsorbuje iz kuvanog paradajza. Antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koji oštećuju ćelije tela i mogu dovesti do raka.

Paradajz takođe sadrži nekoliko esencijalnih vitamina i minerala koji podržavaju telesne sisteme, uključujući imuni sistem, kosti i krv. Male količine fluorida, folata, vitamina A, vitamina K i beta-karotena mogu se naći u sirovom paradajzu, kaže registrovani dijetetičar Lorraine Kearney. Ona upozorava da treba voditi računa ako u prodavnicama kupujemo proizvode od paradajza kao što su supa, sos ili pire, jer mogu da sadrže dodatnu so. Ako kuvamo paradajz kod kuće, Houlie preporučuje da koristimo maslinovo ulje ili drugu zdravu masnoću za maksimalnu apsorpciju hranljivih materija.

Paradajz je dobar za zdravlje srca

Zdravu porciju kalijuma možemo da dobijemo iz paradajza, kaže Houlie. Jedan paradajz srednje veličine sadrži približno istu količinu kalijuma kao i banana. Kalijum i natrijum su vitalni sastojci za rad srca, objašnjava Kearney. Srcu su ovi elektroliti potrebni kako bi se skupljalo i širilo, a kalijum je neophodan za opuštanje krvnih sudova.

Većina ljudi sa visokim krvnim pritiskom može imati koristi od visokog nivoa kalijuma, vlakana i likopena u paradajzu. Svi ovi hranljivi sastojci su važni, ali nekoliko studija je povezalo likopen sa nižim rizikom od srčanih oboljenja i smrtnošću.

Oporavak od vežbanja uz paradajz

Paradajz sadrži nekoliko elektrolita, koji su neophodni za osnovno funkcionisanje ćelija. Kalijum, natrijum, magnezijum i fluorid u paradajzu mogu pomoći u smanjenju bolova u mišićima i umoru od vežbanja nakon treninga, kaže Kearney. Magnezijum je od vitalnog značaja za kontrakciju mišića, tako da konzumiranje paradajza pre ili posle treninga može pomoći da se on nadoknadi. Sadržaj vode u paradajzu takođe daje dodatnu hidrataciju.

Deluje i antiinflamatorno zahvaljujući vitaminu C, dodaje Kearney, koji takođe može pomoći u oporavku od vežbanja.

Pomaže u zaštiti od demencije

Kalijum pomaže u pokretanju srca i igra ulogu u nervnoj funkciji u celom telu, kaže Houlie. Jedna nedavna studija pokazala je da ljudi koji konzumiraju više kalijuma i manje natrijuma imaju bolje kognitivne funkcije.

Druga studija razmatrala je kako karotenoidi, antioksidansi koji boje povrće, dugoročno utiču na zdravlje mozga. Istraživači su otkrili da ljudi sa višim nivoima luteina i zeaksantina u krvi – oba prisutna u kuvanom paradajzu – imaju nižu stopu demencije. Lutein i zeaksantin takođe su poznati po zaštiti zdravlja očiju tokom starenja, dodala je Kearney.

Kuvani paradajz pomaže u prevenciji raka prostate

Kuvanje paradajza može ugroziti sadržaj vitamina C, ali povećava dostupnost nekoliko važnih antioksidanata koji mogu zaštititi od napredovanja raka.

– Posebno za muškarce, likopen je izuzetno koristan za smanjenje bilo kakvih problema vezanih za prostatu i zaista može da bude zaštita od dobijanja raka – ističe Houlie.

Smatra se da likopen i drugi biljni pigmenti (karotenoidi) štite od razvoja raka zbog svojih antioksidativnih svojstava. Antioksidansi mogu pomoći u odbrani od fiziološkog stresa izazvanog slobodnim radikalima, koji se obično nalaze u duvanskom dimu, UV svetlu i ultra-prerađenoj hrani, pojašnjava Houlie.

Nekoliko studija je otkrilo da muškarci koji jedu mnogo paradajza – uključujući sirovi paradajz, paradajz sos i onaj za picu – imaju manji rizik od razvoja raka prostate zbog ukupne količine apsorbovanog likopena, koja je optimizovana u kuvanom paradajzu.

Likopen i drugi antioksidansi u paradajzu takođe mogu da budu korisni za mušku plodnost jer poboljšavaju broj spermatozoida i njihovu pokretljivosti, dodaje Kearney.

Pomaže u balansiranju šećera u krvi

Paradajz može pomoći u kontroli šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom, kaže Kearney. Njegov sadržaj vlakana pomaže u regulisanju šećera u krvi i pražnjenju creva. Ima i nizak glikemijski indeks, tako da može biti dobra užina za izbegavanje skoka i pada šećera u krvi.

– Vlakna prirodno usporavaju varenje, tako da će nas duže držati sitima. I to neće negativno uticati na nivo šećera u krvi, što je poželjno kod dijabetesa – dodaje Houlie.

Naringenin, polifenol koji se nalazi u citrusnom voću i paradajzu, takođe može imati antidijabetička svojstva. Naučnici su ovo proučavali prvenstveno na životinjama, ali bi više istraživanja moglo otkriti kako jedinjenja u paradajzu mogu pomoći u upravljanju dijabetesom i kod ljudi.

Doprinosi zdravlju kože i rastu kose i noktiju

Paradajz takođe sadrži hlorogensku kiselinu, jedinjenje koje može da podstakne proizvodnju kolagena, kaže Kearney. Vitamin C i A (oba se nalaze u sirovom paradajzu) mogu pomoći da se ulepša izgled kože, kose i noktiju, dodala je ona.

Da bi naša koža imala korist od paradajza, treba da ga jedemo kao užinu ili u salati, preporučuje Kearney. Koliko god primamljiva bila „uradi sam” maska za lice od paradajza ili suplementi vitamina C, konzumiranje cele hrane najbolji je način da se apsorbuju ključni hranljivi sastojci.

Potrebne su nam mikro-količine antioksidanata i vitamina iz paradajza, tako da je malo salate veoma korisno. Spremajte razne recepte koji sadrže paradajz i proizvode od paradajza da biste svom organizmu obezbedili najbolji balans hranljivih materija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
usput
17:51, 02. 09. 2023.
Odgovori

Ovo što se danas prodaje po pijacam samo liči na paradjz. Plod je sav pretvoren u vrlo tvrdu opnu spolja i vrlo, vrlo tvrd koren iz nutra pun hemije.Interesantno je da to niko ne kontroliše?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo