Kada otvorite teglu kiselih krastavčića i potrošite ih skoro sve – sačuvajte sok! Iako i sama pomisao na ispijanje soka zvuči prilično neprijatno, stručnjaci navode da upravo taj napitak ima dosta zdravstvenih prednosti, od probiotičkog dejstva do leka za mamurluk.
Sok od kiselih krastavčića ima 6 zdravstvenih prednosti
Dijetetičari funkcionalne medicine sa Cleveland Clinic ističu da „sok od kiselih krastavčića ima određene prednosti i izdvajaju 7 zdravstvenih dobrobiti ove slane tečnosti bogate sirćetom:
1. Sadrži probiotike koji održavaju zdravlje creva
Prirodno fermentisani kiseli krastavci i njihov sok sadrže korisne mikroorganizme zvane probiotici, odnosno velike količine laktobacila, jedne od nekoliko zdravih crevnih bakterija. Ova bakterija je jedan od mnogih probiotika, koji su korisni za opšte zdravlje. Međutim, većina kupovnih kiselih krastavčića je pasterizovana, što znači da su bakterije koje su nekada bile u soku sada neaktivne. Dakle, verovatno je da većina sokova od kupovnih kiselih krastavaca neće imati veliki uticaj na zdravlje creva. Međutim, probiotici se mogu naći i u kiselim krastavčićima koji nisu na bazi sirćeta, već prirodno fermentisani u vodi, uz so i začine.
Probiotici su žive, mikroskopske bakterije i kvasci koji se takođe nalaze u kiselom kupusu, jogurtu ili miso supi. Poznato je da ljudska creva sadrže mnoge vrste bakterija, koje su korisne za metabolizam, opšte zdravlje, varenje i borbu protiv bolesti. Te bakterije takođe imaju veze sa manje anksioznosti, depresije i boljim raspoloženjem. Kako bi imali korist za zdrava creva i dobro varenje, dijetetičari preporučuju ispijanje soka svakog dana, ali treba početi sa malim količinama s obzirom na to da ljudi različito podnose probiotike, i mora se voditi računa i o količini unetog natrijuma.
2. Ublažava grčeva u mišićima
Jedna studija sprovedena na 10 učesnika pokazala je značajnije smanjenje trajanja mišićnih grčeva nakon pijenja soka od kiselih krastavaca u odnosu na dejonizovanu vodu. Neki naučnici veruju da refleks u ustima, koji pokreće sok, šalje signale nervima da zaustave grčeve.
3. Može da pomogne u regulaciji šećera u krvi
Odavno je poznato da sirće održava zdrav nivo šećera u krvi. Studije pokazuju da sirće može da pomogne u sprečavanju skoka i pada šećera u krvi, a istraživači su zaključili da smrznuti, odnosno ohlađeni sok od kiselih krastavčića, koji se pije u vreme obroka, može da smanji skokove šećera u krvi.
4. Može da pomogne u skidanju kilograma
Istraživanja nisu precizna kada su u pitanju efekti soka od kiselih krastavaca na gubitak težine. Ali, pokazalo se da sok od kiselih krastavaca može da pomogne u suzbijanju apetita stabilizacijom šećera u krvi. Lakše je izgubiti težinu i kontrolisati apetit kada je šećer u krvi stabilan, kažu stručnjaci. A ako se pije sok od kiselih krastavčića zbog probiotičke koristi, poboljšanja varenja i metabolizma to može da pomogne u procesu mršavljenja.
5. Napitak za mamurluk može vam pomogne da se osećate bolje
Previše alkohola može da izazove dehidraciju, a elektroliti mogu da pomognu u smanjenju nekih od tih efekata. Zbog toga se sok od kiselih krastavčića koristi i kao napitak protiv mamurluka.
6. Može da pomogne da se oporavite nakon vežbanja
Elektroliti pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti u telu i održavaju rad svih sistema. Ali, kada se čovek znoji, rizikuje da ih previše izgubi. Lek za ovu situaciju je sok od kiselih krastavčića koji sadrži elektrolite, dosta natrijuma i nešto kalijuma i magnezijuma. Zato može da se koristiti kao prirodni elektrolit koji obezbeđuje rehidrataciju nakon vežbanja. Za ove potrebe treba piti sok od kiselih krastavaca na bazi sirćeta, ali bez konzervansa.
Korišćenje soka od kiselih krastavaca kao elektrolita može dobro da deluje na ljude koji:
- imaju hronično stanje koje zahteva unos više natrijuma
- ne unose dovoljno natrijuma u ishrani.
7. Kiseli krastavčići sadrže antioksidante koji se bore protiv bolesti
S obzirom na to da su kiseli krastavčići za nekog „fermentisani kolačići“ ova vegetarijanska poslatica može da obezbedi vitamine, minerale i antioksidante. Antioksidansi mogu da zaštitite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su molekuli unutar tela koji se dovode u vezu sa karcinomom, srčanim oboljenjima i drugim stanjima. Neke antioksidante možemo da dobijemo iz soka od kiselih krastavčića, ali se smatra da je jedenje krastavčića korisnije.
Međutim, ne treba zaboraviti napomenuti da ne postoji način da se tačno odredi količina soli u soku od kiselih krastavčića kupljenim u prodavnicama, jer informacije koje su navedene na tegli pokazuju količinu soli u samom kiselom krastavcu. Ako donesete odluku da pijete sok od kiselih krastavaca, počnete sa 30 ml ili manje i proverite kako se osećate. Takođe, sok od kiselih krastavaca, upravo zbog nepoznanice o količini natrijuma ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju visok krvni pritisak ili hroniču bolest bubrega.