Naslovna / Ishrana

Zašto je turšija zdrava, za koje zdravstvene probleme i kome se preporučuje

Priredio/la: I. V. |12:00 - 22. 10. 2022.

Turšija se nekada pravila kako bi se povrće sačuvalo, ali, turšija se danas sprema zbog ukusa i brojnih zdravstvenih koristi s obzirom na to da je bogata određenim vrstama dobrih bakterija i kvasaca

turšija Mesopotamci su namakali krastavce u kiseloj salamuri kako bi ih što duže očuvali Foto: Shutterstock

Turšija se priprema već hiljadama godina i veruje se da su se kiseli krastavci pripremali pre više od 4.000 godina u Mesopotamiji. Mesopotamci su namakali krastavce u kiseloj salamuri kako bi ih što duže očuvali, a tokom vekova, tvrdnje o zdravstvenim prednostima turšije i kiselih krastavaca kretale su se od očuvanja lepote do jačanja vojnika.

Turšija je bogata dobrim bakterijama i kvascima

Ljudi su prvobitno fermentisali povrće kako bi ga sačuvali, ali, turšija se danas sprema zbog ukusa, ali i zdravstvenih koristi s obzirom na to da je bogata određenim vrstama dobrih bakterija i kvasca. Konzumiranje turšije pomaže u ravnoteži dobrih i loših bakterija u crevnom traktu. To može da  poboljša opšte zdravlje na načine koje je nauka tek počela da otkriva. Ispijanje soka od kiselih krastavaca, na primer, postalo je popularno poslednjih decenija za suzbijanje grčeva u mišićima. Dva najčešća hranljiva sastojka, koja se nalaze u soku turšije, su natrijum i kalijum, kao i manje količine kalcijuma i magnezijuma.

Turšija održava zdravlje creva

Prednosti fermentisane hrane počinju u probavnom sistemu – u crevima. Creva se smatraju našim drugim mozgom zbog njegovog snažnog uticaja na mnoge aspekte zdravlja, od raspoloženja i ponašanja do apetita i težine. To čak utiče na naš imuni sistem. Fermentisana hrana pomaže nam da dobijemo bolju mešavinu bakterija poznatih kao biom creva koji poboljšava njihovo zdravlje i, zauzvrat, sve telesne funkcije koje naša creva podržavaju.

Drži šećer u krvi pod kontrolom

Odavno je poznato da sirće, koje se koristi za pripremu turšije, podržava zdrav šećer u krvi, odnosno drži šećer pod kontrolom. Istraživači su zaključili da ohlađeni „sok“ od turšije, koji se pije u vreme obroka, može da smanji skok šećera u krvi. Studije su pokazale da konzumacija sirćeta pomaže u snižavanju nivoa A1C u krvi, što je korisno u kontroli dijabetesa.

Fermentisana hrana je dobra protiv gojaznosti

Studije pokazuju da se biom creva mršavih ljudi veoma razlikuje od onog kod gojaznih. A kad je  biom crve zdrav to pomaže u sprečavanju gojenja i kontrolisanju gojaznosti.

Turšija snižava visok krvni pritisak

Turšija smanjuje rizik za pojavu visokog krvnog pritiska. Turšija bogata korisnim  bakterijama i kvascima pomaže u blokiranju enzima, koji je povezan sa podizanjem krvnog pritiska. Ako je krvni pritisak već visok, redovno konzumiranje turšije može da smanji nekoliko tačaka na sistolnim i dijastolnim očitavanjima.

Ublažava grčeve u mišićima

Studija, sprovedena sa 10 učesnika, pokazala je značajnije smanjenje trajanja mišićnih grčeva nakon ispijanja soka od turšije. Naučnici veruju da refleks u ustima, koji pokreće sok, šalje signale nervima da zaustave grčeve.

Turšija umanjuje bol

Baš kao što biom creva može da utiče na naše emocije, može da utiče i na to kako osećamo bol. Bol u stomaku, migrena, sindrom hroničnog umora i dugotrajni bol u leđima imaju jaku vezu sa biomom creva. Studije pokazuju da poboljšanje crevnih bakterija – zajedno sa drugim promenama u ishrani protiv upale – može da pomogne kod osetljivosti na bol i drugih simptoma stanja kao što je sindrom hroničnog umora.

Olakšava probleme sa varenjem

Biom creva ljudi sa poremećajem rada creva je drugačiji od zdravih ljudi, verovatno zbog zapaljenja koje ova stanja izazivaju. Turšija može da pomogne u borbi protiv upalnih stanja i kontrolisanje sindroma iritabilnog creva i inflamatorne bolesti creva kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Danilo Vasic
11:24, 23. 10. 2022.
Odgovori

Po prvi put sam pročitao ovo o lekovitosti tursije ali sam se u praksi uverio da kad nemam apetit i bude mi neka mučnina u stomaku, popijem malo rasola od kiselih krastavaca, i pojedem par krastavcica, bude mi bolje a i apetit mi se otvara, pa posle jela mi bude dobro, kao da sam popio neki lek. Sve ovde navedeno je zaista dobro znati i primeniti u datim momentima.

Prava hrana
14:07, 25. 10. 2022.
Odgovori

U zimskom periodu ne mogu zamisliti gotovo ni jedan obrok bez turšije. Jedina mana je što neverovatno otvara apetit, pa se dosta više pojede uz nju nego bez nje.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo