Previše soli, ili natrijuma, može da bude loše za srce, iako je natrijum mineral koji nam je svima potreban. Natrijum nam je potreban za normalnu funkciju nerava i mišića i pomaže u održavanju ravnoteže u nivou tečnosti u telu.
Međutim, lekari podsećaju da je održavanje ravnoteže tečnosti u organizmi veoma delikatan proces. Naime, previše natrijuma, odnosno soli, može da izazove zadržavanje tečnosti, što dalje može da poveća krvni pritisak.
– A visok krvni pritisak je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar i srčanu insuficijenciju. Zato je neophodno da se vodi računa o količini unete soli, posebno ako čovek ima visok krvni pritisak ili bolest srca ili je u opasnosti da ih razvije – objašnjava kardiolog dr Luke Laffin iz Cleveland Clinic.
Na često pitanje „koliko nam je soli potrebno?“ dr Lafin preporučuje da bi trebalo da se držimo određenih smernica. Po tim preporukama, čovek bi trebalo da održi unos natrijuma ispod 2.300 miligrama dnevno.
– To je jednako otprilike jednoj kašičici soli. Razmislite o tih 2.300 mg kaokreditnoj kartici koju dobijate svako jutro. Ne trošite sve na jednom mestu. A ako pređete limit, platićete kamatu u obliku višeg krvnog pritiska – slikovito dočarava uticaj soli na srce dr Laffin.
Skoro sve osobe sa visokim krvnim pritiskom treba da jedu hranu sa niskim sadržajem natrijuma, savetuje dr Laffin. To znači ograničavanje dnevne doze natrijuma na najviše 2.300 mg.
– Ako možete smanjite unos na manje od 1.500 mg dnevno, to je idealno, jer snižavanje krvnog pritiska je važan način da se smanji rizik od srčanih oboljenja – navodi kardiolog iz Cleveland Clinic.
Lekari preporučuju da ljudi sa srčanom insuficijencijom takođe jedu hranu sa niskim sadržajem natrijuma. Previše soli može izazvati nakupljanje tečnosti oko srca i pluća, što automatski otežava njegov rad. Dokazi ukazuju da je ograničenje od 2.000 mg natrijuma dnevno dobro za ljude sa srčanom insuficijencijom, posebno ako imaju i visok krvni pritisak. Ali, ne treba zaboraviti i jedno važno upozorenje.
– Neki podaci pokazuju da veoma nizak nivo natrijuma može da dovede do lošijih ishoda kod ljudi sa srčanom insuficijencijom, Zbog toga se o količini natrijuma, odnosno unosu soli, treba posavetovati sa lekarom – ističe dr Laffin.
Većina ljudi razmišlja o soli kao o količini koju dodaju u jelo. Ali, to je samo iznenađujuće mali deo natrijuma u prosečnoj ishrani. Većina natrijuma koji unesemo u telo dolazi iz već pripremljene, kupovne hrane. Dr Laffin je zbog toga razvio strategiju za održavanje nivoa natrijuma u zdravom opsegu:
Čitajte etikete: Proverite šta piše na etiketama namirnica za jelo. Osnovne namirnice kao što su hleb, instant supe i prelivi za salatu često imaju mnogo više natrijuma nego što biste i samo jeli. Mnoge druge upakovane namirnice takođe mogu da budu skriveni izvori natrijuma – čak i ako nemaju posebno slani ukus.
Delikates skriva mnogo soli: Pazite šta birate od suhomesnatoh, delikates proizvoda, jer oni, kao i kobasice, kiseli krastavci, pa čak i sir mogu da sadrže mnogo soli.
Budite kreativni: Umesto da so bude jedini dodatak hrani, potražite i neke druge začine kako biste svom obroku dali ukus. Probajte da dodate beli luk, sveže začinsko bilje ili sok limuna kako biste poboljšali ukus jela.
Pazite kada jedete u restoranu: Strah od previše soli ne bi trebalo da vas spreči u povremenom odlasku na večeru ili prilikom odabira neke brze hrane. Savet dr Laffina je da se u restoranima ne jedu supe i testenine, već umesto njih je zdravije naručiti ribu ili piletinu i to pripremljenu bez soli. Bolje je da sami dodate so po svom ukusu.
Nemojte da vas zavara neka „fensi“ so: Neki ljudi misle da su morska ili himalajska so bolje za njih od kuhinjske soli. Kada je u pitanju dejstvo natrijuma, on utiču na krvni pritisak na isti način, bez obzira iz koje soli potiče, podseća dr Laffin.