Kesten je jedinstveni orašasti plod koji ima bodljikavu opnu i tamnosmeđu ljusku, a oba dela treba ukloniti pre jela. Obično se jede pečen, mleven kao brašno ili se plod može mešati sa drugom hranom. Takođe, lišće i kora kestena se koriste u medicini.
Kesten je bogat dijetalnim vlaknima, mineralima, dobrim mastima, vitaminima, antioksidansima i drugim važnim hranljivim materijama. Takođe, sadrži malo masti i visok sadržaj vitamina C, a inače, kesten se smatra sličniji voću od drugih orašastih plodova. Sadrži hemikalije zvane tanini i flavonoidi, koji mogu da pomognu u smanjenju otoka kože i ubijanju bakterija. U narodnoj medicini koristi se i za bronhitis, dijareju, mučninu i druga stanja, iako ali ne postoje dobri naučni dokazi koji bi podržali ovu upotrebu.
Kesten ima mnoštvo zdravstvenih prednosti:
Ublažava probleme sa varenjem
Jača imuni sistem
Visok sadržaj vitamina C u kestenu jača imuni sistem tako što:
Sprečava bolesti srca
Kesten je bogat dobrih masti, koje pomažu da se:
Kontroliše nivo šećera u krvi
Povećava mineralnu gustinu kostiju
Bakar i magnezijum u kestenu igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju:
Sprečava hronične bolesti
Pomaže u kontroli krvnog pritiska
Sadržaj kalijuma u kestenu može da pomogne u kontroli krvnog pritiska tako što:
Poboljšajte funkciju mozga
Kesten sadrži nekoliko vitamina B, uključujući tiamin, vitamin B6, riboflavin i folat. Ovi vitamini su neophodni za održavanje zdravlja mozga i zaštitu od bolesti. Nedostaci bilo kog od ovih vitamina B mogu izazvati probleme sa kognicijom. Nedostatak tiamina, na primer, može da dovede do delirijuma, dok manjak folata može ugroziti razvoj mozga kod dece, pokazuju istraživanja.
Kako biste biste bili sigurni da ispunjavate svoje potrebe za vitaminom B kako bi pomogli u optimizaciji zdravlja mozga, stručnjaci savetuju da se unosi dosta hrane bogate proteinima, a tokom sezone trebalo bi dodati bar jednu porciju kestena svakog dana.