Orasi su takođe poznati kao stabilizatori stresa, jer su bogati omega-3 masnim kiselinama Foto: Shutterstock
Šaku oraha dnevno dobro je pojesti, baš kao što se svakog dana preporučuje i jedna jabuka jer orah ima mnoge zdravstvene prednosti, zbog čega često preporučuje kao deo uravnotežene ishrane. Sve veći broj istraživanja pokazuje da orasi imaju brojne zdravstvene prednosti – od zdravlja srca i do dobrog funkcionisanja creva. Zbog toga se orah našao na listi namirnica u smernicama Dietary Guidelines for Americans 2020-2025, kao deo ishrane kako odraslih tako i dece.
Zbog visokog sadržaja antioksidanata orasi se preporučuju kao hrana za očuvanje zdravlja srca. Od svih orašastih plodova, orasi su jedinstveni po visokom sadržaju polinezasićenih masnih kiselina ALA i linolne kiseline. Većina orašastih plodova je bogata mononezasićenim masnim kiselinama. Svakodnevno konzumiranje oraha smanjuje krvni pritisak i nivo ukupnog holesterola, triglicerida, lipoproteina niske gustine (LDL) i apolipoproteina B u krvi, štiteći naše srce. Pored toga brojna istraživanja izdvajaju prednosti oraha za zdravlje creva, pamćenje, dobro raspoloženje, balansiran šećer u krvi, snižavanje holesterola, koristi za reproduktivno zdravlje…
Orasi su poznati kao namirnica koja snižava vrednosti holesterola jer smanjenje lipoproteina niske gustine LDL ili „loš holesterol“ a povećava nivo proteina, vlakana, vitamina i minerala. Ovi orašasti plodovi obezbeđuju nekoliko antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja koja usporavaju starenje i degenerativne promene.
Pored proteina, kalorija i zdravih masti, orasi su bogati argininom. Ova aminokiselina omogućava telu da proizvodi azot-oksid, molekul koji opušta sužene krvne sudove i poboljšava protok krvi. Orašasti plodovi su takođe dobar izvor vitamina E, folata, vlakana i drugih vrednih hranljivih materija. Stručnjaci podsećaju da svi orašasti plodovi imaju različitu mešavinu ovih hranljivih materija, tako da bi možda bilo najbolje da se u ishranu uključe različiti orašasti plodovi.
Poznato je da su orasi, bademi, kikiriki, pistaći i indijski orah bogati nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i proteinima. Orasi su snažni antioksidansi i kao takvi se bore protiv oštećenja ćelija uzrokovanih različitim bolestima. Ako pojedemo šaku oraha dnevno organizmu obezbeđujemo brojne zdravstvene prednosti, a stručnjaci navode da je za to dovoljno samo 5 oraha dnevno.
Ukoliko svakog dana pojedemo šaku oraha u oranizam tako unesemo 185 kalorija, a od te količine ovog orašastog ploda možemo da očekujemo:
S obzirom na to da orasi snižavaju nivo LDL ili lošeg holesterola znači da ova namirnica na taj čuva zdravlje srca i poboljšava njegovo opšte stanje. Orasi su posebno vredni zbog visoke koncentracije polinezasićenih masnih kiselina. One su bolje od mononezasićenih masnih kiselina u zaštiti našeg srca smanjenjem koncentracije lipida u serumu. Budući da je plod bogat vitaminom E konzumiranje oraha može da doprinese očuvanju zdravlja kože, kose i noktiju. Istraživanje sprovedeno na University of California u Los Anđelesu pokazuje da dve šake oraha na dan poboljšavaju kvalitetu sperme s obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju. Orasi su takođe poznati kao stabilizatori stresa, jer su bogati omega-3 masnim kiselinama, pa organi počinju bolje da funkcionišu i sprečavaju začepljenje arterija.
Zanimljivo je da samo četiri sata nakon što pojedemo 5 oraha ljudski organizam počinje da oseće velike promene. Tokom ta četiri sata orasi obogaćuju telo hranjivim sastojcima i vitaminima, koji su odlučujući za očuvanje sitosti organizma, bar do sledećeg obroka. Ako se konzumira u umerenim količinama, po preporuci 5 oraha dnevno, neće uzrokovati gojenje, već će umesto toga regulisati telesnu težinu.