Naslovna / Ishrana

Zašto špargle treba da uvrstimo u naš jelovnik

Priredio/la: S.St.|11:00 - 23. 01. 2024.

Špargla je svestrano povrće koje je puno esencijalnih hranljivih materija

špargle Špargla je povrće prepuno vitamina i minerala koji nude mnoge zdravstvene prednosti Foto Shutterstock

Stalno nam se govori da jedemo povrće da bismo ostali zdravi. Dok su spanać, pasulj i brokoli redovni na našem trpezarijskom stolu, špargle su tu tek s vremena na vreme. One su, međutim, superhrana koju bi trebalo da jedemo češće jer je prepuna vitamina i minerala koji nude mnogo za očuvanje našeg zdravlja.

Špargla kao lek i kao hrana

Ovo zeleno povrće pomalo sladunjavog ukusa poznato je po dugim, vitkim kopljima. Nekada je špargla bila klasifikovana u porodicu ljiljana, poput srodnih Allium vrsta, luka i belog luka. Međutim, genetska istraživanja stavljaju ljiljane, Allium i špargle u tri odvojene porodice. Cenjena je zbog svojih nežnih izdanaka, koji se obično beru i konzumiraju, kaže za HealthShots nutricionista i dijetetičar Bhavisha Khuman. Špargle se često kuvaju, spremaju na pari, roštilju ili peku, i imaju blag, pomalo orašasti ukus. Dostupne su u zelenoj, beloj ili ljubičastoj boji. Ova višegodišnja zeljasta biljka upotrebljava se i kao lek (lekoviti su i koren i izdanci) i, naravno, kao hrana.

U ishrani se koriste mladi izdanci špargle, koji se beru u rano proleće, dok su jedri i sočni. Ako se ne uberu na vreme, postaju puni nesvarljivih celuloznih vlakana, postaju drvenasti. Samonikla špargla daje tanje izdanke od gajene špargle koji su i manje su sočni. Obično se konzumira u sirovom stanju, u salatama, a može se pripremati i kao varivo.

Prednosti konzumiranja špargle

Špargla je svestrano povrće i može se koristiti u raznim jelima, od salata i pomfrita do priloga i omleta. Ona ima mnoge prednosti i zbog toga ovu superhranu treba da uvrstimo u svoj redovan jelovnik.

– Špargla održava opšte zdravlje

Špargla je prepuna esencijalnih hranljivih materija kao što su vitamini A, C i K i kalijum. Ovi hranljivi sastojci igraju vitalnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja, uključujući jačanje imuniteta.

– Pomaže u gubitku težine

Špargla sadrži dijetna vlakna koja pomažu u varenju i regulišu nivo šećera u krvi. Vlakna takođe čine da se osećate punije, što može biti odlično za kontrolu težine. Špargle imaju relativno malo kalorija, ali pružaju esencijalne hranljive materije, što ih čini odličnom opcijom za one koji žele da zadrže ili izgube težinu.

– Špargle doprinose zdravlju kože

Špargla je izvor antioksidanata, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, smanjujući rizik od hroničnih bolesti i unapređujući zdravlje kože.

– Špargle pomažu kod zdravlja probave

Vlakna koja se nalaze u šparglama mogu pomoći u redovnom pražnjenju creva i zauzvrat doprinositi zdravlju creva, kaže Khuman.

– Imaju diuretički efekat

Špargla ima blagi diuretički efekat, koji može pomoći da se izbaci višak soli i vode iz tela. Ovo na kraju može dovesti do nižeg krvnog pritiska.

– Špargle su afrodizijak

Špargle se takođe često povezuju sa svojstvima afrodizijaka, ali njihov uticaj na seksualno zdravlje nije naučno dokazan. Ideja da bi špargle mogle da poboljšaju seksualni učinak ili libido verovatno potiče od visokog sadržaja hranljivih materija, što može doprineti opštem blagostanju i vitalnosti, kaže Khuman.

Špargle u svakodnevnoj ishrani

Nudimo nekoliko ukusnih načina da uključite špargle u svoju ishranu.

– Spremane na pari ili kuvane

Spremajte na pari ili kuvajte špargle dok ne omekšaju, ali da i dalje ostanu hrskave. Začinite sa malo soli, bibera i malo maslinovog ulja i dobićete jednostavan i zdrav prilog.

– Pečene špargle

Prelijte špargle maslinovim uljem, solju i biberom, pa ih pecite u rerni dok ne postanu blago karamelizovane i hrskave.

– Grilovane špargle

Špargla na roštilju dodatno ima ukus dima. Premažite špargle maslinovim uljem, začinite ih solju i biberom i pecite ih na roštilju dok na njima ne ostanu tragovi roštilja i ne omekšaju.

– Pržite ih uz mešanje

Još jedna odlična opcija jeste da špargle propržite zajedno sa drugim povrćem i proteinima po vašem izboru, predlaže Khuman. Hrskava tekstura špargli doprinosi ukusu ovih jela.

– Supa od špargli

Pomešajte špargle spremljene na pari sa pilećom ili čorbom od povrća, lukom i malo pavlake za kuvanje i napravite kremastu supu od špargli.

– Salate sa šparglom

Dodajte špargle u salate kako bi bile hrskave. Možete ih ujediniti sa mešanim zelenim salatama, čeri paradajzom i laganim prelivom vinaigrette sosa.

– Špargle wraps

Obmotajte špargle slaninom i pecite dok meso ne postane hrskavo, a špargle ne omekšaju.

Ne zaboravite da pre kuvanja odrežete čvrste krajeve špargle. Važno je i da sa lekarom proverite pre nego što promenite svoju ishranu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo