Naslovna / Ishrana

Ishrana bogata kalijumom čuva zdravlje srca kod žena

Priredio/la: S.St.|11:00 - 03. 01. 2023.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti širom sveta. Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma povećava rizik od visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti

Ishrana bogata kalijumom Hrana koja je bogata kalijumom može pomoći da se neutrališe šteta unosa prekomerne soli, sugeriše nova studija Foto Shutterstock

Ishrana bogata kalijumom kod žena može da se bori protiv efekata hrane sa visokim sadržajem natrijuma i snizi krvni pritisak, pokazala je studija. Kod muškaraca, međutim, ishrana bogata kalijumom nije imala značajan efekat.

Ishrana bogata kalijumom ima veći efekat kod žena

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kardiovaskularne bolesti (KVB) vodeći su uzrok smrti širom sveta i odnose oko 17,9 miliona života svake godine. Ključni faktori rizika su visok krvni pritisak, visok holesterol i pušenje, ali i ishrana ima veliki udeo. Veruje se da ishrana sa visokim sadržajem natrijuma povećava rizik od visokog krvnog pritiska. Prerađena hrana, često sadrži visok nivo soli, tako da je mnogim ljudima teško da kontrolišu unos natrijuma.

Studija iz Holandije, objavljena u European Heart Journal, zaključila je da žene mogu da se bore protiv efekata natrijuma ishranom bogatom kalijumom, što potencijalno smanjuje rizik od KVB.

Velika studija obuhvatila je skoro 25.000 učesnika iz EPIC-Norfolk studije u Velikoj Britaniji. Učesnici su bili starosti od 40 do 79 godina, sa prosečnom starošću od 59 za muškarce i 58 za žene. Na početku studije, svi učesnici su popunili upitnik o životnim navikama. Istraživači su zatim izmerili njihov krvni pritisak i sakupili uzorak urina. Procenili su unos natrijuma i kalijuma putem ishrane merenjem nivoa ova dva minerala u urinu.

Istraživači su analizirali efekat unosa kalijuma na krvni pritisak, nakon prilagođavanja starosti, pola i unosa natrijuma. Kod žena su otkrili negativnu korelaciju između unosa kalijuma i sistolnog krvnog pritiska (SBP) – kako se unos povećavao, SBP se smanjivao. Efekat je bio najveći kod onih žena koje su imale najveći unos natrijuma.

Istraživači nisu pronašli povezanost između unosa kalijuma i krvnog pritiska kod muškaraca.

Hrana bogata kalijumom

SZO preporučuje da odrasli treba da unose 3.510 miligrama (mg) kalijuma i ne više od 2.000 mg natrijuma dnevno. Većina odraslih trenutno ima previše natrijuma i premalo kalijuma u ​​svojoj ishrani.

Da bismo povećali unos kalijuma, u svoju ishranu treba da uključimo namirnice koje sadrže mnogo kalijuma, a to su:

  • banane
  • slatki krompir
  • suvo voće, kao što su suvo grožđe, kajsije i suve šljive
  • pasulj, grašak i sočivo
  • plodovi mora
  • avokado

Iako je veći unos kalijuma imao najveći efekat kod onih žena koje su bile na ishrani sa visokim sadržajem natrijuma, trenutni savet jeste da se ograniči unos natrijuma.

Dakle, možda – posebno za žene – povećanje unosa hrane bogate kalijumom može biti efikasan način da se zaštiti kardiovaskularno zdravlje.

Kardiovaskularne bolesti i ishrana bogata kalijumom

Istraživači su pratili učesnike nakon 19,5 godina od sprovedene studije i , za to vreme, 55 odsto bilo je hospitalizovano ili je umrlo zbog KVB.

Istraživači su tražili bilo kakvu povezanost između kalijuma u ishrani i kardiovaskularnih problema, proveravajući starost, pol, indeks telesne mase, unos natrijuma, upotrebu lekova za snižavanje lipida, pušenje, unos alkohola, dijabetes i prethodni srčani ili moždani udar.

Otkrili su da su, generalno, oni sa najvećim unosom kalijuma imali 13 odsto manji rizik od kardiovaskularnih događaja od onih sa najmanjim unosom.

Kada se analizira odvojeno, visok unos kalijuma smanjio je rizik kod muškaraca za 7 procenata, a kod žena za 11 odsto. Natrijum u ishrani nije uticao na odnos između kalijuma i KVB.

„Rezultati sugerišu da kalijum pomaže u očuvanju zdravlja srca, ali da žene imaju više koristi od muškaraca. Odnos između kalijuma i kardiovaskularnih događaja bio je isti bez obzira na unos soli, što sugeriše da kalijum ima i druge načine zaštite srca pored povećanja izlučivanja natrijuma – objašnjava autor studije prof. Liffert Vogt, iz Medicinskih centara Univerziteta u Amsterdamu u Holandiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo