Mladi kupus bogat je nutritivnim sastojcima koji imaju veliki značaj za fizičku snagu i zdravlje čoveka jer jača imuni sistem i poboljšava varenje. To je jedna od onih namirnica koja ima bolji ukus nego što izgleda, a ima čak i veću nutritivnu vrednost nego što ljudi očekuju. Ovo lisnato zeleno povrće može da se jede sirovo, kao slata, a takav je i najzdraviji, ili kao varivo
8 razloga zbog kojih treba jesti mladi kupus
Dijetetičari navode da konzumiranje mladog kupusa ima nekoliko zdravstvenih prednosti i može da poboljša naše zdravlje. Mladi kupus ima obilje vlakana, vitamina i minerala. Bogat je vitaminom C i K, vlaknima i proteinima.
Kupus je takođe hrana bogata kalijumom, što može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da je lisnato zeleno povrće generalno dobro za nas, jer:
1. Bori se protiv upale
Neke od zdravstvenih prednosti kupusa su posledica antocijana, prirodnih antioksidansa. Antocijanini ne samo da dodaju boju voću i povrću, već mogu da smire upalne procese. Hronična upala (dugotrajno oticanje) dovodi se u vezu sa srčanim oboljenjima, rakom, reumatoidnim artritisom i mnogim drugim medicinskim stanjima. U studijama na životinjama, pokazalo se da antocijanini pomažu u kontroli upale.
2. Održava energiju tela
Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, ima mnogo značaja za naše telo. Pomaže u stvaranju kolagena i jača naš imuni sistem. Takođe pomaže telu da apsorbuje gvožđe iz biljne hrane.
3. Poboljšava varenje
Prepun fitosterola (biljnih sterola) i nerastvorljivih vlakana, kupus može da pomogne u održavanju zdravog digestivnog sistema i redovnom pražnjenju creva. Podstiče dobre bakterije u našem crevu koje štite imuni sistem i proizvode esencijalne hranljive materije. To se posebno odnosi na kiseli kupus. Kupus takođe može da nam pomogne da na zdrav način smršamo jer vlakna su nesvarljivi ili apsorbovani ugljeni hidrati, tako da povećavaju količinu obroka i zauzimaju prostor u stomaku, uzrokujući da se duže osemo sitim i duže ne unosimo ugljene hidrate.
4. Štiti naše srce
Istraživanja pokazuju da antocijanini doprinose zdravstvenim prednostima kupusa smanjujući rizik od srčanih bolesti. Naučnici su pronašli 36 različitih vrsta antocijana u kupusu, što bi ga moglo učiniti odličnom opcijom za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
5. Snižava krvni pritisak
Kalijum je mineral i elektrolit koji pomaže telu da kontroliše krvni pritisak. Oko 200 grama kupusa može da obezbedi zdravu količinu kalijuma – čak 6 odsto preporučene dnevne vrednosti a to bi moglo da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanih oboljenja.
6. Smanjuje holesterol
Previše „lošeg“ ili LDL holesterola može da izazove probleme sa srcem ako se nakuplja u arterijama. Kupus sadrži dve supstance — vlakna i fitosterole (biljne sterole) — koje se takmiče sa holesterolom kako ih probavni sistem apsorbovao. Oni na kraju smanjuju nivo lošeg holesterola i poboljšavaju zdravlje.
7. Održava zdravlje kostiju i zdravo zgrušavanje krvi
Vitamin K je neophodan za dobro funkcionisanje tela. Bez ovog vitamina bili bismo izloženi riziku od razvoja stanja kostiju kao što je osteoporoza, a krv ne bi mogla da se zgruša kako treba. Zbog toga se preporučuje konzumiranje kupusu kao odličnog izvora vitamina K jer jedna porcija od oko 200 g obezbeđuje 85 procenata preporučene dnevne vrednosti.
8. Štiti od kracinoma
Studije na životinjama pokazuju da lisnato zeleno povrće poput kupusa ima fitohemikalije koje mogu da pomognu u zaštiti od raka. Sadrže antioksidante i biljna jedinjenja poput glukozinolata. Ove hemikalije, koje sadrže sumpor, razlažu se tokom procesa varenja u supstance koje mogu da pomognu u borbi protiv ćelija raka i uklanjanju ih iz našeg tela.
Povrće za sve i svakog