Ishrana

Zašto je povrće za doručak zdrav i dobar izbor 

Priredio/la: S.St.M.

Konzumiranje povrća za doručak može nam pomoći da dugo ostanemo siti, sprečimo srčana oboljenja i poboljšamo raspoloženje

Da li ljudi jedu povrće za doručak? Da, i ne samo da je povrće za doručak izuzetno zdravo, već postoje i ukusni načini uključivanja povrća u doručak. Prepuno esencijalnih vitamina, vlakana i minerala, povrće za doručak izuzetno je zdravo. Dan obično počinjemo činijom žitarica ili ovsenom kašom i možda malo hleba. Sve ove opcije su bogate ugljenim hidratima. To ne znači da su nezdrave. To samo znači da ne treba da budu prvo što ćemo pojesti na početku dana. Studija objavljena u Nutrients navodi da se stanja kao što su gojaznost, kao i dijabetes, mogu rešiti ako za doručak konzumiramo hranu bogatu proteinima i povrće bez skroba. Treba ih jesti pre nego što unesemo hranu bogatu ugljenim hidratima.

Prednosti konzumiranja povrća za doručak

Uključivanje povrća za doručak odlična je opcija za postizanje naših ciljeva u ishrani. Konzumiranje više voća i povrća za doručak ima mnogo prednosti.

1. Može poboljšati raspoloženje

Naš prvi obrok u danu određuje raspoloženje i zato treba da bude zdrav i hranljiv. Studija objavljena u Appetite, navodi da doručak sa malo ugljenih hidrata i masti, koji je bogat složenim ugljenim hidratima koji se nalaze u povrću i voću, kao i celim žitaricama, može poboljšati raspoloženje više nego ishrana bogata jednostavnim ugljenim hidratima koji se nalaze u žitaricama za doručak. Takođe se dodaje da su učesnici prijavili manji umor i više energije. Osim toga, lisnato zeleno povrće može da deluje i kao antidepresiv, navodi se u studiji objavljenoj u World Journal of Psychiatry.

2. Može poboljšati varenje

Uključivanje povrća u doručak može da bude dobar početak za naš digestivni sistem. I voće i povrće bogati su vlaknima. Dok pasulj, avokado i slatki krompir sadrže rastvorljiva vlakna, većina povrća, uključujući krompir i grašak, puna je nerastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna pomažu u borbi protiv zatvora dodavanjem volumena, dok rastvorljiva vlakna pomažu u promovisanju rasta dobrih crevnih bakterija i pomažu u borbi protiv IBS-a, Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, navodi se u studiji u Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

3. Može pomoći u upravljanju telesnom težinom

Jedna od najvećih prednosti konzumiranja povrća za doručak jeste da nam može pomoći da izgubimo težinu. I voće i povrće imaju malo kalorija i stoga su zdrava opcija za doručak ako smo na dijeti. Studija, objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, navodi da su i voće i povrće neophodni za gubitak težine. U studiji je primećeno da su učesnici koji su konzumirali niskoenergetsku ishranu jeli više, ali su i dalje imali nizak nivo energije. Međutim, oni koji su jeli voće i povrće uspeli su da izgube težinu.

4. Može pomoći u jačanju imuniteta

Konzumiranje zelenog povrća kao i krstašica za doručak može nam pomoći da ostanemo zdravi i ojačamo imunitetStudija, objavljena u The British Journal of Nutrition, navodi da zeleno povrće i krstašice mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Studija, objavljena u JRSM Cardiovascular Disease, ističe da zeleno povrće i krstašice sprečavaju pojavu srčanih bolesti.

Kako dodati povrće u doručak

Šta može biti bolje od početka dana sa hranom bogatom hranljivim materijama? Evo nekoliko predloga kako da uključimo povrće za doručak:

1. Izaberite jednostavne opcije

Uobičajeno povrće za doručak uključuje povrće kao što su seckane paprike ili krastavci i paradajz. Ovo su odlične opcije za pokretanje energije. Salate za doručak takođe su odlična opcija.

2. Promenite redosled konzumiranja

Ako ste veliki fan žitarica za doručak i ne želite da ih se odreknete, onda bi prvo trebalo da se odlučite za dobro predjelo od povrća. Pojedite povrće najmanje 10 minuta pre nego što pojedete nešto bogato ugljenim hidratima. Konzumiranje povrća bez skroba pre ugljenih hidrata dobar je način za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi, navodi se u studiji objavljenoj u Nutrients.

3. Kombinujte povrće sa izvorom proteina

Iako postoji povrće sa visokim sadržajem proteina, kombinovanje povrća sa opcijom bogatom proteinima takođe može biti korisno. Dakle, možete se odlučiti za omlet sa povrćem, integralni hleb sa avokadom i smuti od povrća. Studija, objavljena u časopisu Diabetes, Obesity and Metabolism, navodi da kombinovanje proteina sa povrćem i njihovo konzumiranje pre ugljenih hidrata može smanjiti povećanje glukoze za 46 odsto.

Šta ne treba uključiti u zdrav doručak

Iako je konzumiranje povrća za doručak odlična ideja, neke namirnice nikada ne bi trebalo da budu uključene u naš doručak. Trebalo bi da izbegavamo bilo kakvu prženu hranu ili masno meso rano ujutru. Kada je reč o salatama za doručak, birajte domaće prelive umesto onih iz prodavnice, jer su oni siromašni vitaminima i mineralima. Odlična opcija su suvo pečeni orašasti plodovi umesto aromatizovanih ili uljem obloženih. Iako je sveže voće najbolje, ako morate da se odlučite za sušeno voće, neka to budu verzije bez šećera.