Vitaminska bomba od kelerabe

Priredio/la: J. M.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Puna je vitamina C i najbolje je jesti živu, u salatama. A u kombinaciji sa rotkvom je tek zdrava...

Keleraba pripada sorti divljeg kupusa, a naziv potiče od nemačkih reči kohl što znači kupus i rube - repa. Jedemo koren kelerabe, ukusan je da se jede sirov, a jestivo je i lišće koje sadrži minerale i vitamine. Kuvana keleraba u čorbama je ukusna, kao i dinstana i poslužena kao dodatak mesu, ali kuvanjem i dinstanjem gubi vitamin C, pa je zato najbolje da se jede sirova salatama.

Šta sve ima keleraba

U 100 g kelerabe ima 27 kilokalorija, pa je odlična da se jede ako ste na dijetama jer je zdrava: ugljenih hidrata ima 6,2 g, vlakana 3,6 g, šećera 2,6 g, proteina 1,7 g. Keleraba najviše ima vitamina C, kompleks vitamina B i vitamin E. Od minerala nam daje kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, mangan, magnezijum.

Šta sve radi keleraba

Zbog vlakana ovo povrće je dobro za smanjivanje nivoa lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Vlakna je čine dobrim protiv zatvora, ublažavanja tegoba kod hemoroida, pa zako utiče i na smanjenje rizika od raka debelog creva. Kelerabu jedite ako ste anemični, ako imate virusnu infekciju, loše varenje, loše zube i desni. Reguliše nivo šećera u krvi, a kod osoba sa vioskim pritiskom utiče na njegovo regulisanje.

Salata od kelerabe

Potrebno vam je:

150 g kelerabe,

150 g bele rotkve,

150 g kupusa

150 g šargarepe,

300 g slatkih jabuka,

so, maslinovo ulje i sok od limuna.

Sve sastojke izrendajte "na krupno", dodajte začine i uživajte u bombi od vitamina i minerala.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>