Naslovna / Ishrana

Da li je pirinčana voda korisna za mršavljenje i koliko šolja dnevno je potrebno popiti

Sanja Stijović Mićković|11:00 - 26. 09. 2024.

Pijenje pirinčane vode za mršavljenje može biti dobro, jer ovo piće ima malo kalorija i pomaže u poboljšanju varenja

pirinčana voda za mršavljenje Pirinčana voda dobar je niskokalorični napitak koji će nas održava hidriranim i punim energije tokom dana Foto Shutterstock

Pirinčana voda može da pomogne na putu gubitka težine i bržem postizanju cilja, jer podstiče osećaj sitosti, što rezultira manjim unosom kalorija u toku dana. Osim ovoga ona može da pomogne na različite načine, kao što je bolje varenje, jačanje imuniteta, kao i detoksikacija i disanje. Pirinčana voda odlična je i za kožu i kosu.

Šta je pirinčana voda

Pirinčana voda je beli skrob koji ostaje u posudi dok se pirinač kuva. Ovu vodu možemo da procedimo i da je konzumiramo. Ne samo da sadrži skrob, već ima i niz drugih hranljivih materija koje su odlične za naš organizam. Bogata je vitaminom E, magnezijumom, vlaknima, kao i cinkom i manganom. Takođe sadrži zdrave ugljene hidrate i može organizmu da pruži potrebnu energiju koja mu je potrebna da izdrži dan.

Prednosti pirinčane vode

Mnoge prednosti pirinčane vode pokazaće se da su korisne za naše telo. Prema studiji objavljenoj u Processes, pirinčana voda naziva se otpadom tokom prerade hrane koji se obično odbacuje tokom pripreme sirovog pirinča. Međutim, ovaj otpad ima mnogo korisnih prednosti. Koristi se kao lek i deluje kao svarljivo zdravo piće za pacijente koji imaju dijareju. Studija dodaje da pirinčana voda pomaže da koža bude svetla, glatka i ujednačena. Kada je u pitanju nega kose, ona štiti od peruti.

Pirinčana voda za gubitak težine

Korišćenje pirinčane vode za gubitak težine odličan je način da se skine nekoliko dodatnih kilograma. Evo zašto je to odlična opcija:

1. Ima malo kalorija

Ako ste u potrazi za zdravim napitkom koji ne goji dok se trudite da izgubite višak težine, onda pirinčana voda može biti odlična opcija. Ovo je niskokalorična alternativa slatkim pićima pa čak napicima bez šećera koji često imaju druge neželjene efekte. Količina kalorija zavisi od vrste upotrebljenog pirinča, da li je kuvan ili ne, kao i od toga koliko dugo se pirinač kuvao. U proseku, 100 ml pirinčane vode sadrži oko 40-50 kalorija, pod uslovom da se ne dodaje šećer.

2. Pomaže boljem varenju

Studija objavljena u Frontiers in Microbiology, navodi da skrob prisutan u pirinčanoj vodi pomaže u ublažavanju problema sa varenjem. Skrob takođe pomaže u smanjenju akumulacije masti i podsticanju metabolizma masti. Kada preduzmemo korake da poboljšamo varenje, naš organizam može efikasnije da koristi hranljive materije prisutne u hrani koju konzumiramo. Ovo nam pomaže da izgubimo težinu, kao i da budemo zdravi.

3. Može poboljšati zdravlje creva

Poboljšanje zdravlja creva ima veliki značaj u ciljevima za gubitak težine. Studija objavljena u Natural Product Research ukazuje na to da probiotici prisutni u fermentisanoj pirinčanoj vodi mogu imati blagotvorne i terapeutske efekte na naš gastrointestinalni trakt. Studija dodaje da pirinčana voda obezbeđuje crevnoj flori korisne enzime, kao i bakterije. Zbog toga promoviše zdravlje mikrobioma creva, gradi imunitet i može pomoći u prevenciji hroničnih bolesti.

4. Daje osećaj sitosti

Ispijanje čaše pirinčane vode između obroka može nam pomoći da duže ostanemo siti. Ovo smanjuje mogućnost da konzumiramo nezdrave grickalice između obroka. Takođe sadrži zdravu količinu ugljenih hidrata i daje nam potreban energetski podsticaj kada smo na putu mršavljenja.

5. Održava nas hidriranom

Pirinčana voda ima važne elektrolite kao što su kalijum i magnezijum, potrebne organizmu. Ovo ovaj napitak čini prirodnim hidratantnim sredstvom. Hidratacija pomaže u suzbijanju apetita, kao i jačanju metabolizma, navodi se u studiji objavljenoj u Frontiers in Nutrition. To je ono zbog čega je pirinčana voda odlična za gubitak težine.

Kako napraviti pirinčanu vodu

Pirinčana voda pravi se veoma jednostavno:

  • sve što treba jeste posuda za kuvanje, pirinač i voda
  • uzmite tri kašike belog pirinča i dve šolje vode; ova količina može da se poveća na osnovu ove proporcije
  • ostavite da se kuva 20 do 30 minuta
  • mlečnu vodu procedite i ostavite da se ohladi
  • pirinčana voda može da se čuva u frižideru nedelju dana, ali ne duže

Koja je dnevna doza

Ukoliko se pirinčana voda koristi za gubitak težine, treba voditi računa o pravilnoj dozi. Preporučuju se 1-2 šolje dnevno. Ali, pre nego što ovo postane deo svakodnevne rutine, najbolje je konsultovati se sa lekarom.

Koje je najbolje vreme za konzumiranje pirinčane vode za mršavljenje

Iako pirinčana voda može da se pije u bilo koje doba dana, dobro bi bilo da se pije 30 do 40 minuta pre ručka i večere. Ovo pomaže osećaju sitosti, pri čemu se unosi manje kalorija.

Postoje li neželjeni efekti konzumiranja pirinčane vode

Iako je pirinčana voda zdrava, ona ima i svoje neželjene efekte. Ona se koristi za lečenje dijareje, ali pijenje prekomernih količina može dovesti do zatvora. Osim toga, konzumiranje više od preporučene količine može dovesti do nadimanja, kao i gasova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo