Ishrana

Kako keto dijeta kasnije u životu može pomoći u poboljšanju pamćenja i zdravlja mozga 

Autori nove studije na miševima identifikovali su poseban mehanizam koji bi mogao da bude osnova za tvrdnju da ketogena dijeta može da poboljša rad mozga kod starijih miševa mužjaka

Najnovije istraživanje bavi se ulogom ishrane u starenju i zdravlju mozga. Naučnici su kod starijih mužjaka miševa otkrili da keto dijeta može da bude korisna u poboljšanju pamćenja i zdravlja mozga.

Prethodne studije podstrek za novo istraživanje

Dr John Newman, jedan od autora rada, ranije je objavio studiju koja je pokazala da ciklična keto dijeta, koju su dobijali mužjaci miševa, smanjuje rizik od smrti u srednjem životnom dobu i sprečava opadanje pamćenja povezano sa normalnim starenjem.

– Nakon što smo pročitali dva ključna rada objavljena 2017. godine koji su pokazali njenu korisnu ulogu u ukupnom zdravlju starijih miševa, uključujući performanse mozga, odlučili smo da proučimo efekat ketogene dijete – kaže vodeći autor nove studije o keto dijeti i starenju, Christian González-Billault, profesor na Universidad de Chile, direktor Geroscience Center for Brain Health and Metabolism (GERO), i vanredni profesor na The Buck Institute for Research on Aging.

– U ova dva prethodna rada, autori su zapazili poboljšanje u specifičnim zadacima koji se rutinski koriste u eksperimentisanju na životinjama za procenu pamćenja i učenja. Ovakvo poboljšanje ubedilo nas je da dublje proučimo molekularne mehanizme koji objašnjavaju tu pozitivnu reakciju, ali nas je i podstaklo da uključimo nekoliko drugih procena na različitim nivoima, u rasponu od nivoa celog organizma do molekularnih funkcija, kako bismo razumeli zašto je ishrana bila korisna kod starijih životinja – rekao je dodao je González-Billault, koji je sarađivao sa dr Newmanom na nedavnoj studiji.

Najnoviji rezultati objavljeni su u Cell Reports Medicine.

Keto dijeta povezana je sa nižim nivoom šećera u krvi, boljim pamćenjem

Da bi dalje istražili prethodne nalaze, istraživači su držali 19 mužjaka miševa starosti od 20 do 23 meseca – što se smatra „starošću” kod miševa – ili na kontrolnoj ishrani ili na ketogenoj dijeti svake druge nedelje.

Rezultati su pokazali da je keto dijeta povezana sa nižim nivoima šećera u krvi, poboljšanom memorijom i motoričkom sposobnošću kod starijih miševa. Istraživači su pokazali da je poboljšana plastičnost u mozgu hipokampusa kod starijih miševa.

Dalja ispitivanja pokazala su da je ova poboljšana plastičnost kod miševa koji su bili na keto dijeti, smenjivanoj sa kontrolnom dijetom, bila izazvana molekulom nazvanom ketonsko telo, koje se proizvodi kada su nivoi glukoze niski, aktivirajući signalni put između sinapsi.

Kako bi keto dijeta mogla da bude korisna za starije osobe

Pored istraživanja na životinjama, male studije na ljudima sugerišu da bi keto dijeta mogla da bude korisna za kogniciju, posebno kod starijih osoba sa demencijom.

Mehanizmi bi mogli da budu slični onim viđenim u studijama na životinjama, kao što su smanjena upala, poboljšana kontrola šećera u krvi i potencijal ketona da podrže funkciju mozga. Međutim, istraživanje je i dalje u ranim fazama i potrebne su veće kliničke studije da bi se potvrdile ove potencijalne koristi.

Osim nedostatka obimnih istraživanja na ljudima, jedno od ograničenja ketogene dijete jeste to što je teško pridržavati je se, jer mnogi ljudi teško izdržavaju bez ugljenih hidrata u svojoj ishrani.

Sa znatno smanjenim unosom ugljenih hidrata, ketogene dijete takođe su povezane sa smanjenim unosom biljne hrane. Ovo može rezultirati manjim unosom vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata koji su važni za opšte zdravlje.

Umesto keto dijete, stručnjaci generalno preporučuju starijim osobama da za zdravo starenje slede dijetu koju podržavaju opsežnija istraživanja na ljudima.

Mediteranska i DASH dijeta dve od najpreporučenijih i naučno potkrepljenih dijeta za zdravo starenje.

Ako neko želi da isproba ketogenu ishranu, najbolje je da to uradi pod nadzorom lekara ili registrovanog dijetetičara kako bi se obezbedio adekvatan unos hranljivih materija i optimalni zdravstveni rezultati.

Da li rezultati važe i za žene

Ova studija, kao i prethodne, posebno su proučavale muške miševe.

– Odlučili smo prvo da ispitamo efekte intervencije na muškim miševima, jer upotreba jednog pola povećava snagu poređenja. To nam ne dozvoljava da analiziramo uticaj na celokupnu populaciju, što je deo ograničenja naše studije. Međutim, efekti primećeni u ovom radu zaslužuju dalju procenu uticaja keto dijete na ženke miševe – objasnio je González-Billault.

Ranije su se postavljala pitanja o efikasnosti ketogene dijete kod žena, jer njihov metabolizam drugačije obrađuje masti nego kod muškaraca. Ovo je trenutno fokus tekućih istraživanja.

– Naše sledeće studije baviće se boljim razumevanjem molekularnih mehanizama uključenih u korisne uloge ishrane kod starijih miševa. Želimo da razumemo da li ovi efekti primećeni u mozgu zavise samo od samog mozga ili su neki od odgovora koje procenjujemo povezani sa sistemskim efektima ili povezani sa funkcijom drugih relevantnih organa. Pored toga, želimo bolje da razumemo metaboličke promene koje poboljšavaju funkcije mozga na ćelijskom nivou kaže González-Billault.

I drugi stručnjaci su istakli da, iako je ova studija dala zanimljive i fascinantne rezultate, dalja istraživanja na ljudima potrebna su kako bi se potvrdili ovi efekti.