U poslastice sa bundevom možemo da dodano pekan ili obične orahe koji daju poseban ukus i dodaju vlakna i zdrave masti Foto Shutterstock
Bundeva je jedan od omiljenih sastojaka jesenjih obroka i poslastica. Ona je svestran sastojak jer se slaže i sa slatkim i sa slanim ukusima. Svi znamo da je odličan par sa smeđim šećerom i začinima poput cimeta i karanfilića. Ali kreativni recepti sa bundevom dokaz su da dopunjuje i ukusne sastojke kao što su parmezan i maslinovo ulje.
Bundeva obrocima daje veliku nutritivnu vrednost – samo jedna porcija (1/2 šolje) pirea od bundeve sadrži neverovatnih 250 odsto vaše od preporučene dnevne doze vitamina A u obliku beta karotena, antioksidanta koji takođe može da bude koristan za kožu i oči. Pored toga, bundeva je dobar izvor vlakana i kalijuma.
Nema sumnje da je bundeva jedna od najatraktivnijih jesenjih namirnica, što zbog divne narandžaste boje, što zbog ukusa, ali i izgleda. One male, slatke bundeve osim što su izuzetno ukusne, mogu da budu i odličan sezonski ukras u našoj kuhinji.
Danas u prodavnicama možemo da kupimo razne sorte, od kojih su neke bolje za kuvanje, dok su druge ukusnije kada ih pečemo u rerni.
Klasična banatska bela bundeva koristi se za pite i pečenje.
Vrsta anđelika je mala muskatna bundeva poreklom iz Francuske. Dekorativna je i jestiva, izrazito sočna i slatka zbog čega se najviše koristi u slatkim jelima. Odlična je za pripremu kompota i za kuvanje. Može da stoji i po nekoliko meseci..
Plodovi sorte Ibica dostižu težinu od 2,5-3,5 kg. Semenke ove bundeve mnogo su bogatije i vitaminima i mineralima. S obzirom na to da je veoma slatka najčešće je korišćena bundeva kod nas i obično se peče u rerni.
Izdužena kruškolika muskatna bundeva slatkog je i kremastog ukusa. Može da se peče, griluje, pa čak i da se jede živa. Čest je sastojak kremastih supa, kolača, slatkih pita, mafina, kašica za bebe…
Ako ove jeseni želite da napravite pitu od bundeve koja je malo zdravija, umesto mleka i velike količine šećera koristite javorov sirup i bademovo mleko.
Ukoliko za kolač sa bundevom umesto kora pravite testo, da bi bilo hranljivije, umesto belog brašna stavite bademovo brašno ili ga pomešajte sa brašnom namenjenim za slatka testa. U testo možete da dodate pekan ili obične orahe koji ovoj poslastici sa bundevom daju poseban ukus. Korišćenje orašastih plodova u kori dodaje vlakna i zdrave masti.