Tikvice cukini za mršavljenje: 7 ukusnih načina da skinemo višak kilograma
Priredio/la: S.St.M.
Tikvice cukini mogu pomoći da se osećamo sito i doprineti u gubitku težine
Tikvice cukini, povrće bogato hranljivim materijama, nude mnoge zdravstvene prednosti. Mogu pomoći u poboljšanju varenja i održavanju jakih kostiju. Takođe mogu biti savršene za one koji žele da skinu višak kilograma. Cukini su bogate vodom i vlaknima, tako da dugo mogu da nas drže sitim. Takođe imaju malo kalorija i masti, što ih čini idealnim za one koji žele da izgube težinu. Od ukusnih jela sa rezancima od tikvica do osvežavajućih salata i ukusnih uštipaka, cukini se mogu uključiti u razna jela.
Recepti od tikvica cukini za gubitak težine
1. Rezanci od tikvica
– Sastojci:
2 velika cukinija
1 kašika maslinovog ulja
2 čena sitno iseckanog belog luka
so i biber po ukusu
parmezan sir (po želji)
– Priprema:
isecite cukini tanko, spiralno u rezance
zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj temperaturi i izdinstajte beli luk dok ne zamiriše
dodajte rezance od cukinija i pržite 2-3 minuta dok ne omekšaju
začinite solju i biberom i po želji poslužite sa parmezanom
2. Grilovani cukini
– Sastojci:
2 cukinija narezana na kolutove
1 kašika maslinovog ulja
so, biber i italijanski začini po ukusu
– Priprema:
zagrejte roštilj na srednje jaku temperaturu
premažite kriške cukinija maslinovim uljem i začinite solju, biberom i italijanskim začinima
pecite na roštilju 2-3 minuta sa svake strane dok ne omekšaju i malo potamne
3. Čips od cukinija
– Sastojci:
2 cukinija, tanko isečena
1 kašika maslinovog ulja
so po ukusu
– Priprema:
zagrejte rernu na 110°C
premažite kriške cukinija maslinovim uljem i poređajte ih u jednom sloju na pleh
pospite solju i pecite 1-2 sata dok ne postanu hrskave
4. Čorba od cukinija
– Sastojci:
2 cukinija, seckana
1 luk, seckani
2 čena sitno iseckanog belog luka
4 šolje bujona od povrća
so i biber po ukusu
– Priprema:
propržite luk i beli luk u velikom loncu dok ne postanu providni
dodajte seckane cukine i bujon od povrća
pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 15 minuta
blendajte dok ne postane glatka i začinite solju i biberom
pomešajte kinou i paradajz isečen na kockice i začinite solju i biberom
polutke cukinija napunite smesom i po želji pospite sirom
pecite 20-25 minuta dok ne omekša
6. Uštipci od cukinija
– Sastojci:
2 cukinija, narendana
1 jaje
1/4 šolje brašna (ili kukuruznog brašna ili bademovog brašna jer sadrži malo ugljenih hidrata)
sol i biber po ukusu
maslinovo ulje za prženje
– Priprema:
narendajte tikvice i iscedite višak vode
pomešajte tikvice sa jajetom, brašnom, solju i biberom
zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj temperaturi
ubacite po kašiku smese u tiganj i poravnajte je u pljeskavice
pecite 2-3 minuta sa svake strane dok ne porumeni
Napomena: Ukoliko ne želite da sadrži masnoću, smesu možete da ređate na pleh prekriven peki papirom i pečete uštipke u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.
7. Salata od cukinija i paradajza
– Sastojci:
2 cukinija, tanko isečena
1 šolja prepolovljenog čeri paradajza
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
so i biber po ukusu
– Priprema:
pomešajte tikvice i čeri paradajz sa maslinovim uljem i limunovim sokom
Tikvice su veoma niskokalorične, sa samo oko 17 kalorija na 100 grama. Uključivanje tikvica u obroke omogućava konzumiranje količine hrane, što znači da možemo jesti više, a da ne unesemo mnogo kalorija. Ovo može pomoći u stvaranju kalorijskog deficita, što je neophodno za gubitak težine.
2. Visok sadržaj vode
Tikvice se sastoje od oko 95 odsto vode, što nam pomaže da ostanemo hidrirani i da se osećamo sito. Hrana sa visokim sadržajem vode može smanjiti glad i ukupan unos kalorija, jer povećava količinu konzumirane hrane bez dodavanja značajnih kalorija.
3. Cukini su bogati vlaknima
Vlakna u tikvicama pomažu u varenju i podstiču osećaj sitosti. Vlakna usporavaju proces varenja, što pomaže da se osećamo siti duže vreme, smanjujući verovatnoću prejedanja. Ovo automatski pomaže da se efikasno izgubi težina.
4. Bogati hranljivim materijama
Tikvice su prepune esencijalnih hranljivih materija poput vitamina A, C i K, kao i folne kiseline, kalijuma i magnezijuma. Konzumiranje hrane bogate hranljivim materijama osigurava dobijanje neophodnih vitamina i minerala uz unošenje manje kalorija.
5. Nizak sadržaj ugljenih hidrata
Za one koji prate dijetu sa malo ugljenih hidrata ili ketogene dijete, cukini su odlična zamena za sastojke sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Na primer, rezanci od tikvica mogu zameniti tradicionalnu testeninu, smanjujući unos ugljenih hidrata i kalorija, a istovremeno pružajući zadovoljavajući obrok.
Tikvice cukini mogu da se koriste u raznim jelima, od salata i supa do glavnih jela i grickalica. Njihova svestranost olakšava uključivanje u različite obroke, pomažući u održavanju raznovrsne i zanimljive ishrane, što je ključno za dugoročno pridržavanje plana mršavljenja.