Ishrana

Neke zdrave namirnice sa antikancerogenim dejstvom mogu da izazovu gasove i nadimanje: Iznenadićete se kad saznate koje su

Priredio/la: Ma.R.

Paradajz je bogat likopenom, antioksidantom koji se povezuje sa antiupalnim i antikancerskim svojstvima i može igrati veliku ulogu u poboljšanju zdravlja kože, a slična svojstva imaju i druge biljke iz jedne specifične porodice (Solnacea). Zašto onda kod nekih ljudi postoji strah da izazivanju zdravstvene tegobe?

Kada čujemo da neke namirnice u prekomernim količinama poput kafe, suhomesnatih proizvoda ili slatkiša izazivaju gasove, nadimanje ili gorušicu, nećemo se iznenaditi. Međutim, ista situacija je i sa pojedinim koje važe za zdrave i preporučljive u svakodnevnoj ishrani. Neke od njih su paradajz i paprika, kao i biljke iz jedne specifične porodice.

Šta je alkaloid solanin koji sadrže paradajz, krompir, paprika…

Amanda Biver, sertifikovani nutricionista objasnila je zašto namirnice iz porodice Solnace koje u sebi imaju alkaloid solanin izazivaju ove kontroverze. U njih spadaju paradajz, krompir, paprike, patlidžan, kao i ljuta začinska paprika. Sve važe za povrće izuzetnih nutritivnih vrednosti, sa brojnim dokazanim koristima za zdravlje. Na primer, paradajz, paprika i patlidžan su poznati po svom visokom sadržaju vitamina C, paradajz ima u sebi najveću količinu antioksidanta likopena koji prema nekim istraživanjima smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma.

Alkaloid solanin se pretežno nalazi u ljusci, a u većim dozama može da bude toksičan. Važno je znati da se u najvaćem broju slučajeva guljenjem i daljim pripremanjem uklanja iz hrane. U ovu porodicu spada i duvan. Neki naučnici čitavu porodicu ovih biljaka označavaju kao odgovornu za neke zdravstvene probleme, posebno upalne procese, gasove i nadimanje.

Koje biljke spadaju u ovu grupu

Najviše korišćene biljke iz porodice Solnacea („pomoćnice“) su:

  • beli krompir
  • paradajz
  • plavi patlidžan
  • paprika
  • ljute papričice
  • godži bobice.

– Verovatno ćete, iako to ne znate, biljke pomoćnice naći u nekim od svojih omiljenih dodataka hrani kakvi su sosovi, prelivi, kečap, tucana ili čili paprika. Međutim, i pored brojnih spekulacija, nema dovoljno medicinskih dokaza da konzumacija povrća iz ove porodice biljaka izaziva zdravstvene probleme kod ljudi. Ima mnogo više dokaza da su ove biljke, poput paradajza, paprike ili patlidžana korisne za zdravlje. Sadrže mnoštvo važnih hranljivih materija i protivupalnih jedinjenja, što je u suprotnosti sa pričama da izazivaju upalne pocese – kaže Biver.

Šta uraditi da paradajz, krompir, kafa ne deluju negativno na zdravlje

Nutricionista ponavlja da je paradajz bogat likopenom, antioksidantom koji se povezuje sa antiupalnim i antikancerskim svojstvima i može igrati veliku ulogu u poboljšanju zdravlja kože. Paprike su bogate vitaminom C, antioksidantom važnim za imunitet. A krompir je odličan izvor kalijuma.

– Istina je da neki od alkaloida koji se nalaze u biljkama pomoćnicama mogu izazvati probleme sa varenjem ili čak biti toksični za ljude, ali samo ako se konzumiraju u prevelikim količinama ili na neuobičajene načine, poput konzumacije listova paradajza, krompira koji je pozeleneo, ili potpuno neopranog povrća, posebno ljuske. Alkaloidi postoje i u namirnicama koje nisu iz ove porodice biljaka, poput kafe, čaja i čokolade. Normalno je da i njih konzumiramo u umerenim količinama – konstatuje ona.

Da li ove biljke izazivaju bolove u zglobovima ili upale

Što se tiče nadimanja i gasova, situacija je ista kao i kod drugih namirnica. Prosto, ljudi sa osetljivim želucem ne treba da ih konzumiraju u velikim količinama, a ako primete da im prave tegobe, obavezno skidati ljusku i najvažnije, dobro ih oprati pre upotrebe. Postoji još jedna zabluda o paradajzu i drugim pomoćnicama, da izazivaju upale.

– Ljudi sa autoimunim bolestima, poput reumatoidnog artritisa, brinu da ove namirnice dovode i do problema sa crevima i samim tim pogoršavaju upalu, ali nema dokaza koji bi podržali ovaj strah. Štaviše, preporučena ishrana za osobe sa artritisom je bogata povrćem i voćem, jer ono sadrži veliki broj protivupalnih jedinjenja. Oni koji imaju sindrom iritabilnih creva (IBD), opravdano strahuju da alkaloidi iz biljaka pomoćnica pogoršavaju već upaljeno crevo. Iako nema dokaza da paradajz ili paprika pogoršavaju simptome IBD, treba osluškivati svoje telo i izbegavati ih u velikim količinama, a oslobađati se ljuske.

Oprez za pacijente sa autoimunim bolestima

Osobe sa autoimunim bolestima koje imaju intoleranciju na neke namirnice trebalo bi da se konsultuju sa stručnjakom za ishranu. Ukoliko neke namirnice izazivaju navedene simptome, potrebno je pronaći model za ishranu koja će obezbediti potrebne hranljive materije. I ne zaboravite ono što je uvek važno: isključivanje bilo koje grupe namirnica može doneti veću štetu nego korist.