Naslovna / Ishrana

Crna čokolada smanjuje rizik od dijabetesa za 21 odsto, otkrili naučnici sa Harvarda

Priredio/la: I. V. |13:00 - 01. 01. 2025.

Naučnici sa Harvarda poručuju da nisu sve čokolade iste, a za sve koji je vole nova studija je podsetnik da neke male, ali pametne odluke mogu pozitivno da utiču na zdravlje

crna čokolada Crna čokolada smanjuje rizik od dijabetesa Foto: Shutterstock

Crna čokolada, prema studiji istraživača sa  Harvard T.H. Chan School of Public Health može da  smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. U studiji, koja je trajala duže od 30 godina, učestvovalo je 192.000 ljudi koji na početku nisu imali dijabetes. Naučnici naglašavaju da tamna čokolada rizik smanjuje za 21 posto, dok mlečna čokolada ne daje iste prednosti.

Nisu sve čokolade iste

– Naša otkrića pokazuju da nisu sve čokolade iste. Za sve koji vole čokoladu ova studija je podsetnik da male odluke, kao odabir tamne čokolade umesto mlečne, mogu pozitivno da utiču na na zdravlje – istakla je glavna autorka studije Binkai Liu sa Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Postoje brojna istraživanja o odnosu crne čokolade i dijabetesa tipa 2, ali nalazi nisu bili dosledni. Međutim, ova studija nastojala je da popuni praznine pomoću praćenja zdravstvenih radnika. Tokom više od 30 godina 192.000 odraslih učesnika, koji na početku studije nisu bolovali od dijabetesa, podnosilo je izveštaj o svojim prehrambenim navikama, uključujući konzumaciju čokolade, status dijabetesa i telesnu masu.

Do kraja studije, oko 19.000 učesnika prijavilo je da im je dijagnosticiran dijabetes tipa 2. Od oko 112.000 učesnika koji su izveštavali o unosu mlečne i crne čokolade, gotovo 5.000 imalo je dijabetes.

Crna čokolada je bolji izbor

Učesnici koji su konzumirali najmanje 150 grama bilo koje vrste čokolade imali su 10 odsto manji rizik od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa onima koji je nikada ili retko jedu. Veći uticaj imala je crna čokolada. Kod učesnika koji su jeli tamnu čokoladu primećeno je smanjenje rizika za 21 odsto. Povećana konzumacija mlečne čokolade nije bila dovedena u vezu sa manjim rizikom oboljevanja od dijabetesa tipa 2.

Potencijalno povoljan učinak polifenola

Povećana konzumacija mlečne čokolade imala je veze sa dugotrajnim gojenjem, što može da doprinese nastanku dijabetesa.

– Iznenadila nas je jasna podela između uticaja crne i mlečne čokolade na rizik od dijabetesa. Iako imaju slične nivoe kalorija i zasićenih masti, čini se da bi polifenoli u tamnoj čokoladi mogli da neutrališu učinak zasićenih masti i šećera na gojenje i dijabetes. To je razlika koju treba dodatno istražiti – naglavaša Liu.

Autori studije primećuju da je konzumacija čokolade kod učesnika studije bila niska u odnosu na prethodno zabeležene nacionalne proseke i da se nalazi istraživanja možda ne mogu da se odnose na one koji jedu veće količine čokolade.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo