Crveno sočivo je prirodna zamena za meso, a kako deluje na holesterol?
Sočivo sadrži hranljive proteine na biljnoj bazi, gotovo da ne sadrži masnoće, bez glutena je, a bogato vitaminima, mineralima i vlaknima
Crveno sočivo je jedna od mahunarki sa mnoštvom zdravstvenih prednosti, a ipak prilično zapostavljeno. Sočivo, poznato i po svom latinskom nazivu Lens culinaris, deo je porodice mahunarki, a najpopularnije je bilo tokom Drugog svetskog rata, kada se koristilo kao pristupačna zamena za meso.
Crveno sočivo se najbrže kuva
Sočivo sadrži hranljive proteine na biljnoj bazi, gotovo da ne sadrži masnoće, bez glutena je, a bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, bez masti i holesterola koje sadrži crveno meso. Zbog toga se smatra zdravijom, prirodnom zamenom za mesom. Mahunarke se mogu naći u različitim oblicima i mogu da budu cele, podeljene ili samlevene u brašno. Crveno sočivo je "cepano" (izgleda kao polovina jednog zrna) pa se i najbrže kuva tako da se može koristiti u raznim jelima. Ovo blago i slatko sočivo postaje mekano kada se kuva, tako da može da se koristi u pireima i namazima. Dijetetičari ističu da sočivo moćno deluje na orhanizam i više nije samo jeftina alternativa mesu.
Pola šolje kuvanog crvenog sočiva sadrži 140 kalorija i 12 grama proteina. Bogato je proteinima koji pomažu u izgradnji i održavanju mišića, kostiju i kože, a mogu da pomognu za kontrolu apetita pa samim tim i za gubitak kilograma jer pruža duži osećaj sitosti u poređenju sa drugim nutrijentima. Prema studiji objavljenoj na ScienceDirect, kuvanjem sočiva u vreloj vodi smanjuje se sadržaj oligosaharida poput rafinoze i stahioze, što može da olkaša varenje i smanji potencijalnu nadutost.
5 razloga zašto je sočivo dobro za zdravlje
Kada se jede kao celo zrno, a ne samleveno, u vidu brašna, crveno sočivo deluje kao proteinski ekvivalent mesu, što je posebno korisno za osobe koje konzumiraju samo vegetarijansku ili vegansku ishranu. Sočivo ne sadrži gluten što ga čini odličnom opcijom za osobe sa celijakijom. Stručnjaci navode da treba imati u vidu 5 zdravstvenih prednosti crvenog sočiva:
Snižava holesterol
Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u crvenom sočivu vezuju se za LDL ili „loš“ holesterol i pomažu telu da ga izluči putem žučnih kiselina. Ovaj proces pomaže snižavanje holesterola, što dalje dobro utiče na održavanje zdravlja srca smanjujući rizik od aterosklerotskog plaka koji se nakuplja u arterijama i podiže krvni pritisak.
Sadrži folat važan za crvena krvna zrnca
Crveno sočivo sadrži značajnu količinu folata. Folat je vitamin B koji pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca u krvi. Kada se pojavi nedostatak folata, to može da izazove megaloblastnu anemiju.
Poboljšava varenje
Nerastvorljiva vlakna koja se nalaze u crvenom sočivu prolaze kroz sistem za varenje, a da se ne apsorbuju i stvaraju masu. To povećava pokretljivost želuca, što znači da se ubrzava proces varenja hrane. Na taj način crveno sočivo dobro deluje i na funkciju creva jer podstiče njihovo redovno pražnjenje.
Poboljšava kontrolu šećera u krvi
S obzirom na to da je crveno sočivo bogato vlaknima, pomaže u poboljšanju kontrole šećera u krvi. Budući da se vlakna ne vare, naše telo ih ne apsorbuje i stoga ne podižu nivo šećera u krvi, odnosno rastvorljiva vlakna odlično sprečavaju porast šećera u krvi jer ih telo apsorbuje. Studije su dokazale da povećanje vlakana u ishrani pomaže pacijentima da kontrolišu glikemiju i čak smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Eliminiše umor
Nizak nivo gvožđa izaziva umor koji sprečava čoveka da obavlja dnevne aktivnosti sa istom energijom. Gvožđe je neophodno za formiranje hemoglobina, koji je uključen u transport kiseonika kroz telo. Zbog toga što je crveno sočivo bogato gvožđem, uključivanjem ove mahunarke u ishranu zajedno sa drugim jer može da pomogne u održavanju odgovarajućeg nivoa gvožđa, što je posebno važno za žene u reproduktivnim godinama.