Proteini iz voća utiču na „skidanje“ masnih naslaga sa stomaka: Izaberite omiljeni ukus za jače mišiće i najviše energije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Telu su proteini neophodni za izgradnju i regeneraciju tkiva, dok su deci posebno važni za zdrav rast i psihofizički razvoj

Banane, avokado ili pomorandža? Neke vrednosti korisnih materija će vas iznenaditi Foto: Shutterstock

Voće možda nije prvi izbor koji vam padne na pamet kada pomislite na izvore proteina. Ali, ako želite da povećate unos ovog važnog nutrijenta, svaka količina je značajna. Određene vrste voća mogu biti ukusan i zdrav način da unesu dodatni proteini u organizam.

Zašto su nam proteini toliko značajni

Proteini su ključni gradivni elementi naših organa, mišića, kože i hormona. Telu su neophodni za održavanje i regeneraciju tkiva, dok su deci posebno važni za zdrav rast i adekvatan razvoj.

Brojna istraživanja pokazuju da ishrana bogata proteinima može doprineti gubitku kilograma i redukciji masnih naslaga, naročito u predelu stomaka, uz istovremeno jačanje mišića i povećanje snage. Osim toga, proteinske namirnice mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, kontroli dijabetesa i prevenciji raznih hroničnih bolesti.

Proteini u kiviju

Kivi sadrži oko 2 grama proteina po šolji srednje veličine. Ne zahteva posebnu pripremu, dostupan je tokom cele godine. Uz proteine i biljna vlakna, kivi je i odličan izvor vitamina C.

Kajsija i proteini

Jedna šolja seckanih kajsija sadrži 2,3 grama proteina. Suve kajsije su takođe brza, lako dostupna i ukusna užina. Četvrtina šolje suvih kajsija daje oko 1,1 gram proteina. Možete ih jesti same, "u prolazu", u mešavini orašastih plodova ili kao dodatak voćnim ili čak i slanim salatama.

Avokado

Jedna šolja seckanog avokada sadrži oko 3 grama proteina, dok izgnječeni daje oko 4,6 grama, što je dosta visok procenat za voće. Takođe je bogat zdravim mastima, vlaknima i kalijumom, što ga čini višestruko korisnim izborom u obrocima.

Kupine i maline

Nisu sve bobice bogate proteinima, ali kupine sadrže oko 2 grama po šolji, dok maline nude nešto manje (oko 1,5 gram). Bobičasto voće spada u najzdravije prema nutritivnoj slici i dobro je da ga i zdravi i bolesni uključe u ishranu.

Suvo grožđe

Ako volite sušeno voće, suvo grožđe je dobar izvor proteina. U šaci suvog grožđa ima skoro 1 gram proteina. Odlično je u kombinaciji sa orašastim plodovima, u ovsenoj kaši ili kao dodatak salatama. Tako se nutritivna vrednost obroka povećava, a koristi za zdravlje su veće.

Banane

Imaju mnogo koristi za zdravlje. Bogate su kalijumom, zgodne za konzumaciju u pokretu i mogu poslužiti kao zamena za sportska pića tokom treninga. Jedna srednja banana sadrži 1,3 grama proteina.

Grejpfrut

Ovo citrusno voće je poznato po visokom sadržaju vitamina C, ali jedan srednji grejpfrut daje i 1,6 grama proteina. Ako vam nije među omiljenima, probajte sledeće: presecite ga na pola, stavite u rernu na 5 minuta da se karamelizuje površina, pospite cimetom i jedite ga kašikom. Pokušajte, možda je to način da ga konzumiraju i oni koji imaju problem sa previše kiselim ukusom.

Pomorandže

Još jedan sjajan izvor vitamina C. Jedna srednja pomorandža sadrži i 1,2 grama proteina. Sok od pomorandže ipak ne donosi mnogo, jer jedna šolja sadrži samo pola grama. Da biste iskoristili sve nutritivne prednosti, jedite ceo plod.

Višnje

Jedna šolja očišćenih višanja sadrži 1,6 grama proteina. Kada nije sezona, možete koristiti zamrznute za smuti ili užinu. Zamrznute višnje ništa ne gube od korisnih sastojaka.