Kašika maslinovog ulja ili šaka maslina – šta je zdravije za vas

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od antičkih legendi do savremenih nutricionista, maslina je vekovima bila simbol zdravlja i dugovečnosti. Ali kada se na trpezi nađu i činija maslina i bočica maslinovog ulja – šta zapravo bira vaše srce, a šta vaš organizam

Porediti masline i maslinovo ulje zapravo je kao da birate između jabuka i soka od jabuke Foto: Shutterstock

Bilo da volite zelene masline pune polifenola ili crne, zrele masline bogate uljem, teško je odlučiti šta je „bolje” – pogotovo kad se na istom stolu nađu i bočica maslinovog ulja i činija maslina. I jedno i drugo važi za zdrave namirnice, ali razlike postoje.

Zajednički adut: zdrave masti

I masline i maslinovo ulje bogati su mononezasićenim masnim kiselinama, koje su glavni razlog zbog kojeg mediteranska ishrana važi za jednu od najzdravijih na svetu. Ishrana koja obiluje ovim mastima povezuje se sa manjim rizikom od bolesti srca, pojedinih karcinoma i gojaznosti. Postoje i pretpostavke da se mononezasićene masti u telu metabolizuju drugačije i možda se teže skladište kao masne naslage, u poređenju sa drugim vrstama masti.

Gde se krije glavna razlika?

Sadržaj masti: Maslinovo ulje je gotovo čista mast – 1 kašika sadrži oko 120 kalorija, dok porcija od desetak maslina ima oko 40 kalorija.

Vlakna: Masline sadrže malo dijetetskih vlakana, a ulje ne.

Polifenoli: Proces soljenja i mariniranja maslina smanjuje količinu polifenola (zaštitnih biljnih jedinjenja), dok se oni u ekstra devičanskom maslinovom ulju većinom očuvaju.

Sodium: Masline su obično bogate natrijumom, dok ga u maslinovom ulju gotovo nema.

Probiotici: Neke vrste maslina fermentišu prirodno i mogu sadržati korisne bakterije; ulje ih nema.

Koje masline su “najzdravije”?

Zelene masline, ubrane pre nego što sazru, obično sadrže više polifenola.

Crne masline, koje su zrele na stablu, imaju viši sadržaj ulja i vitamina E.

Obe vrste su dobar izvor gvožđa i bakra. Ako pazite na unos soli, znajte da crne masline generalno imaju oko upola manje natrijuma nego zelene, a krupne sorte poput Cerignola maslina važe za blaže slane.

Obrada i kvalitet

Sve masline moraju da prođu obradu jer su sirove tvrde i gorke. Soljenje, mariniranje ili čuvanje u ulju ne samo da menja ukus i teksturu, već dodaje i so. Ako ste osetljivi na so, bolje je birati masline iz tegle ili konzerve sa jasno istaknutim nutritivnim vrednostima, kako biste kontrolisali unos natrijuma.

Posebna napomena o konzerviranim crnim maslinama

Neke konzervirane crne masline mogu sadržati akrilamid, supstancu koja nastaje u određenim procesima prerade i koja se povezuje sa mogućim zdravstvenim rizicima. Ako volite tu vrstu maslina, razmislite o tome da ih povremeno zamenite svežim ili suvim sortama poput zrelih Cerignola maslina.

Zanimljiva priča iz istorije maslina

Postoji stara grčka legenda koja kaže da je grad Atina svoje ime dobio zahvaljujući maslini. Prema mitu, bog mora Posejdon i boginja mudrosti Atina takmičili su se ko će ljudima dati vredniji dar. Posejdon im je ponudio slanu vodu (ili konja, prema nekim verzijama), a Atina im je darovala prvo maslinovo drvo. Ljudi su izabrali njen poklon jer im je pružao hranu, ulje, lek i drvo za ogrev. Od tada se maslina u mediteranskim kulturama poštuje kao simbol života, zdravlja i mira. Možda je baš to razlog zašto i danas, kad otvorite teglu maslina ili natočite maslinovo ulje, osećate da u ruci držite nešto posebno – tradiciju staru hiljadama godina.

Dakle – šta izabrati?

Porediti masline i maslinovo ulje zapravo je kao da birate između jabuka i soka od jabuke, slično, ali ne isto. Maslinovo ulje je najbolji izbor kada vam treba zdrava mast za salatu ili kuvanje, a masline su odlična, hranljiva i ukusna užina ili dodatak jelu.

Idealno? Uživajte i u jednom i u drugom, u umerenim količinama, i bićete na dobrom putu ka očuvanju dobrog zdravlja.