Pečeni kukuruz „skida“ holesterol, ublažava simptome gastritisa i čira na želucu
Pečeni kukuruz je ukusna i nutritivno bogata jesenja poslastica dobra za varenje, štiti srce i oči, dugo drži čoveka sitim, a niskokaloričan je
Pečeni kukuruz ima brojne zdravstvene koristi zbog visokog sadržaja vlakana, svojih antioksidativnih svojstava, ali i kao dobar izvor vitamina. Vlakna pomažu varenju i podstiču osećaj sitosti, dok antioksidanti štite ćelije od oštećenja i upala. Kukuruz se smatra dobrim izvorom vitamina jer je bogat tiaminom, niacinom, folatom i vitaminom C, a sadrži i esencijalne minerale poput kalijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, bakra i gvožđa.
Pečeni kukuruz ima dobru nutritivnu vrednost
Pečeni kukuruz je niskokalorična i prirodno bezglutenska opcija koja podržava zdravlje creva i proizvodnju energije. S obzirom na blagi, slatkasti ukus nije ni čudo što je pečeni kukuruz jedna od omiljenih jesenjih poslastica. Ali, mnogo važnije od ukusa je njegova nutritivna vrednost. Naime, kukuruz je još jedna od namirnica bogatih vlaknima koja snižavaju povišen nivo holesterola i reguliše probavu, a sadrži i visok procenat folne kiseline, vitamin B1, koji je važan za pravilan rad mozga, kao i ugljenehidrate koji nas opskrbljuju potrebnom energijom. Takođe, vlakna sprečavaju zatvor i pomažu održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
Kukuruz je važan zaštitnik srca i očiju
Kukuruz ne sadrži mnogo kalorija - jedan klip ih ima oko 100 kcal, pa ga slobodno mogu konzumirati i svi koji paze na liniju. Brojna istraživanja pokazala su da je kukuruz važan zaštitnik srca zbog obilja vitamina B5, folne kiseline, beta karotena, vitamina C, fosfora, kalijuma i magnezijuma, kao i antioksidansa luteina i zeakantina koji smanjuju rizik od makularne degeneracije što znači da štiti oči. Pri pečenju se oslobađa više antioksidansa, pa pečeni kukuruz može da bude čak korisniji od kuvanog. Treba istaći i da su istraživanja pokazala da kukuruz pomaže u razvoju dobrih bakterija u debelom crevu te da pomaže kod želudačnih problema jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu. Kukuruz obezbeđuje “sporiju” energiju, pa duže drži čoveka sitim i ne izaziva nagle skokove šećera u krvi kao beli hleb ili slatkiši. Prirodno je bezglutenski, pa je siguran za osobe s intolerancijom na gluten.