Hrana za srce, snižava „loš holesterol“ i čuva zdravlje, zašto je bitno da ne zaobilazimo beli luk?
Biljni spojevi slični holesterolu prirodno se nalaze u biljkama i pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Ove hranljive materije zastupljene su u određenim vrstama voća, povrća, orašastih plodova i semenki
Jednostavne, lako dostupne i ne tako skupe namirnice nekada su najbolji čuvari zdravlja srca. Redovna fizička aktivnost, dobra kontrola stresa, ako je potrebno i lekovi prema savetu doktora, mogu da nam uz zdravu ishranu omoguće vitalnost i dobro zdravlje i u starijem životnom dobu. Ove namirnice su najbolja "hrana za srce".
Vlakna
Ovsene pahuljice ili žitarice od mekinja zdrav su doručak, koji može da nam obezbedi dovoljno energije i omogući dobar rad srca. Sadrže rastvorljiva vlakna - pomažu u snižavanju nivoa LDL "lošeg" holesterola. Bogati izvori vlakana su i pasulj, integralne žitarice poput ječma. Možete ih uzimati i kao dodatke ishrani, kao što je psilijum, to jest vlakno iz ljuske semena indijske bokvice, poznato po laksativnim svojstvima. Stručnjaci ističu da je najbolja opcija ishrana bogata vlaknima.
Steroli i stanoli
Steroli i stanoli, poznati su kao fitosteroli. U pitanju su biljni spojevi slični holesterolu koji se prirodno nalaze u biljkama i pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Ove hranljive materije zastupljene su u određenim vrstama voća, povrća, orašastih plodova i semenki. Deluju tako što sprečavaju telo da apsorbuje holesterol. Bademi, kikiriki, maslinovo ulje i prokelj su dobri izbori sterola i stanola.
Postoje i namirnice sa dodatkom sterola i stanola, kao što su sok od narandže, jogurt. Dodaci ishrani mogu da budu korisni za snižavanje holesterola, ali obavezno se pre primene konsultujte sa lekarom.
Beli luk
Beli luk je poznat začin mnogih jela, ali i zaštita za srce. Vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini kao lek, a istraživanja pokazuju da može da pomogne u regulaciji krvnog pritiska i nivoa holesterola. Savet je da razgovarate sa lekarom, pre nego što uzimate bilo kakve suplemente, jer beli luk u suplementima u neodgovarajućim dozama može da poveća rizik od krvarenja i utiče na dejstvo lekova.
Vitamin D
Vitamin D ima bitnu ulogu u zaštiti zdravlja srca, ali se i pored toga malo koristi putem ishrane. Losos i tuna neki su od izvora vitamina D. Može se naći i u "obogaćenom" mleku, soku od narandže sa dodatkom vitamina D. Još se proučava upotreba vitamina D. Savet je da se suplementi koriste samo prema preporuci lekara.
Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline "čiste" arterije, pomažu u kontroli vrednosti krvnog pritiska, smanjuju nivo triglicerida, to jest masnoća u krvi koje su faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Najbolji način da dobijemo dovoljne količine omega-3 masne kiseline je ishrana bogata masnom ribom, poput lososa ili skuše, sardina, dva puta nedeljno. U slučaju da su nam potrebne veće količine omega-3 masnih kiselina, moguća je i primena ribljeg ulja u kapsulama, ali u odgovarajućoj dozi.
Zeleni čaj
Zeleni čaj je dobar napitak koji nas opustiti i smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Istraživanja navode da katehini iz zelenog čaja mogu da snize nivo holesterola. Stručnjaci objašnjavaju da tanini u zelenom čaju, zvani katehini, sprečavaju slepljivanje trombocita. Na ovaj način štite arterije i sprečavaju kardiološke bolesti.
Zeleni čaj sadrži i fluor koji deluje antibakterijski i štiti od karijesa. U isto vreme katehini ubrzavaju metabolizam i oslobađaju telo od viška masnoća. Ukoliko nam ne prija ukus zelenog čaja, savet je da ga koristimo u obliku kapsula, uz prethodni dogovor sa lekarom.
Likopen
Likopen je hemikalija i jak antioksidans koji unosimo kada konzumiramo na primer paradajz, u svežem ili kuvanom obliku. Paradajz, prema nekim studijama, smanjuje rizik od srčanih bolesti, iako još nije jasan mehanizam delovanja. Likopen štiti srce, kosti, kožu, nalazi se pre svega u namirnicama crvene boje, a pored paradajza ima ga i u lubenici, crvenoj paprici.
Pektin
Voće kao što su jabuke i jagode sadrže ovu vrstu rastvorljivih vlakana, koja pomažu u snižavanju LDL holesterola. Postoji i kao suplement, ali stručnjaci preporučuju unos putem hrane. Pektini su rastvorljiva vlakana u voću i povrću. Kada se zagreva uz tečnost, pektin se pretvara u gel. Takođe, ova vlakna stvaraju gel u našem digestivnom traktu. Veruje se da pektin može da deluje na nivo masti u krvi, jer se vezuje za holesterol u digestivnom sistemu, tako sprečava njegovu apsorpciju i na kraju smanjuje rizik od kardioloških bolesti.
Folati
Namirnice bogate folatima mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i infarkta. Dobar izbor folata su tamno zeleno lisnato povrće kao što je spanać, sočivo, metarska boranija i špargle. Postoji i kao dodatak, ali stručnjaci Američkog udruženja za srce savetuju ishranu bogatu prirodnim izvorima folata.
Folati su hidrosolubilni vitamini grupe B-kompleksa (vitamin B9). U pitanju su esencijalne hranjive materije. Bitna je njihova uloga u ranoj trudnoći, a imaju ključno mestou metaboličkim procesima, štite od deformiteta skeleta i deluju na razvoj mozga. Imaju centralno mesto u produkciji crvenih krvnih zrnaca, učestvuju i u mnogobrojnim metaboličkim procesima, kao što su sinteza neurotransmitera i hormona, nukleinskih i aminokiselina, formiranje eritrocita i deoba ćelije.