Naslovna / Ishrana

Još jednom potvrđeno: Za duži život jedite dve porcije voća i tri porcije povrća dnevno

Priredio/la: J. M.|15:00 - 07. 03. 2021.

Oni koji su redovno konzumirali pet porcija voća i povrća dnevno imali su za 13 odsto manji rizik od smrti

Ništa nije zdravije od voća i povrća Foto: Shutterstock

Veća potrošnja voća i povrća povezana je sa manjim rizikom od smrti i kod muškaraca i žena. Pet dnevnih porcija – dve  porcije voća i tri porcije povrća, može biti optimalna količina i „kombinacija“ za duži život.

Studije koje su obuhvatile skoro 2 miliona odraslih širom sveta pokazuju da je konzumiranje oko pet dnevnih porcija voća i povrća, verovatno optimalna količina za duži život, prema novom istraživanju objavljenom u Američkom udruženju za srce i časopisu Circulation“.

Ovakav jelovnik pomaže u smanjenju rizika od brojnih hroničnih zdravstvenih stanja koja su vodeći uzroci smrti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak. Ipak, tek svaka deseta odrasla osoba jede dovoljno voća ili povrća, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

− Iako grupe poput Američkog udruženja za srce svakodnevno preporučuju četiri do pet porcija voća i povrća, potrošači verovatno dobijaju nedosledne poruke o tome šta definiše optimalni dnevni unos voća i povrća, kao što je preporučena količina, i koju hranu treba uključiti a koju izbegavati – rekao je vodeći autor studije Dong D. Vang, doktor medicine, epidemiolog, nutricionista na Medicinskom fakultetu Harvard i Brigham i Ženske bolnice u Bostonu.

Kako je teklo istraživanje

Vang i njegove kolege analizirali su podatke iz Studije o zdravlju medicinskih sestara i Studije praćenja zdravstvenih radnika, koje su uključivale više od 100.000 odraslih osoba čije su navike u ishrani i zdravstveno stanje praćeni do 30 godina. Obe skupine podataka sadržale su detaljne informacije o ishrani koje su se više puta prikupljale svake dve do četiri godine. Za ovu analizu istraživači su, takođe, objedinili podatke iz 26 studija koje su obuhvatile oko 1,9 miliona učesnika iz 29 zemalja i teritorija u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi, Aziji, Africi i Australiji.

Analiza svih studija, sa više od 2 miliona učesnika, otkrila je:

− Unos oko pet porcija voća i povrća dnevno bio je povezan sa najmanjim rizikom od smrti. Konzumiranje više od pet porcija nije bilo povezano sa još većim uticajem na zdravlje
− Konzumacija oko dve porcije voća dnevno i tri porcije povrća dnevno bilo je povezano sa najvećom dugovečnošću.

U poređenju sa onima koji su konzumirali dve porcije voća i povrća dnevno, učesnici koji su konzumirali pet porcija voća i povrća dnevno imali su 13 odsto manji rizik od smrti iz svih razloga, 12 odsto manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti, uključujući bolesti srca i moždani udar, zatim 10 odsto manji rizik od smrti od raka i 35 odsto niži rizik od smrti od respiratornih bolesti, poput hronične opstruktivne plućne bolesti (HOBP).

− Nije baš svako voće i povrće jednake blagodati. Na primer, povrće sa skrobom, poput graška i kukuruza, voćnih sokova i krompira, nije povezano sa smanjenim rizikom od smrti zbog svih uzroka ili određenih hroničnih bolesti.
Sa druge strane, zeleno lisnato povrće, uključujući spanać, zelenu salatu i kelj, i voće i povrće bogato beta karotenom i vitaminom C, poput agruma, bobičastog voća i šargarepe, pokazali su velike blagodati na zdravlje.

− Naša analiza dala je rezultate slične onima iz 26 studija širom sveta, što podržava biološku verodostojnost naših nalaza i sugeriše da se ti nalazi mogu primeniti na širu populaciju – rekao je Vang i dodao da ova studija identifikuje optimalan nivo unosa voća i povrća i podržava na osnovu dokaza javnozdravstvenu poruku „5 na dan“, što znači da bi ljudi trebalo idealno da konzumiraju pet porcija voća i povrća svakog dana. Ovaj iznos verovatno nudi najveću korist u smislu prevencije glavnih hroničnih bolesti i relativno je ostvariv unos za širu javnost.

– Takođe, smo otkrili da sve voće i povrće ne pruža jednak stepen koristi, iako se trenutne dijetetske preporuke generalno tretiraju svim vrstama voća i povrća, uključujući skrobno povrće, voćne sokove i krompir – rekao je autor studije.

Mane istraživanja

Ograničenje istraživanja je da je to posmatranje, koje pokazuje povezanost između konzumacije voća i povrća i rizika od smrti; ne daje direktnu uzročno-posledičnu vezu.

Američko udruženje za srce preporučuje da najmanje pola tanjira napunite voćem i povrćem pri svakom obroku – rekla je Anne Thorndike, predsedavajuća u nutricionističkom odborom Američkog udruženja za srce i vanredni profesor medicine na „Harvard Medical School u ​​Bostonu“.

− Ovo istraživanje pruža snažne dokaze o doživotnim prednostima konzumacije voća i povrća i predlaže količinu koju treba svakodnevno unositi za idealno zdravlje. Voće i povrće su prirodno upakovani izvori hranljivih sastojaka koji se mogu uključiti u većinu obroka i zameniti grickalice, a od ključne su važnosti za održavanje zdravlja srca i celog tela – kaže Anne Thorndike.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragana N
8:52, 08. 03. 2021.
Odgovori

Drugim recima, za duzi zivot vam treba brdo para!

Tamara
18:19, 08. 03. 2021.
Odgovori

To ne važi za nas sa krvnom grupom O. Mi, ako ne jedemo meso i životinjske proteine, često imamo probleme sa digestivni traktom. Ne prija nam previše povrća i voća. Samo kao salata i da se zasladimo, jedna voćkica dnevno je i previše.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo