Česta situacija – otvorili ste flašu omiljenog vina, ali ste popili samo čašu ili dve. Stavićete plutani čep, vratiti ga u frižider, uzeti posle više dana i svakako primetiti da je izgubilo svežinu i promenilo svoj jasni decentni ukus, iako se nije pokvarilo. Možda ćete ga, u opravdanom strahu od trovanja, i prosuti. Evo nekih somelijerskih preporuka kako da iskoristite prednost vina da se dobro kombinuje sa voćem i nekim drugim sastojcima i ne bacite ga, a istovremeno napravite užitak sebi i svojim prijateljima.
Ako ne popijete čitavu bocu vina odjednom, preostalo će u njoj biti izloženo vazduhu i oksidirati. Značajno će promeniti ukus ka „ustajalom i izgorelom“, a možda se i pokvari. Proces oksidacije se usporava hermetičkim zatvaranjem čepom od plute i držanjem u frižideru, ali se neće zaustaviti.
Bela i ružičasta (rose) vina bi trebalo da su bezbedna za korišćenje i nakon 2 do 3 dana stajanja u frižideru, a crvena oko 3 do 5 dana, takođe, obavezno u frižideru. Generalno, vina sa više tanina i kiselosti mogu da opstanu duže nakon otvaranja. Šta god da planirate sa njim – da ga popijete do kraja ili da kuvate sa njim, obavezno ga držite u frižideru.
Jedan od omiljenih načina svetskih kuvara da iskoriste preostalo vino je pravljenje preliva za grilovano meso. Preporučuje se korišćenje svih suvih, stonih crvenih vina. Dodajte mu malo višanja i imaćete fantastičan, delikatesan preliv koji će pečenjem meso učiniti neuporedivo ukusnijim.
Najbolje je da u manju šerpu najpre stavite vino da provri, neka to bude na srednjoj, do jakoj vatri. Kada polovina vina ispari, dodajte višnje i još malo držite na šporetu, a zatim, na nekih 5 minuta pošto počnete sa pečenjem mesa, dobro ga premažite svojim domaćim sosom. Po želji, stavite malo čilija.
U vreme sezonskog voća i povrća, pravljenje salata daje neverovatne mogućnosti kombinovanja. Slane zelene salate, poput rukole, spanaća ili obične zelene puterice, mnogo su bolje ako dobiju malo slatkoće, a suvo vino je odličan način za to. Pre nego što u neku od uobičajeno spremljenih salata ubacite suvo grožđe, suve trešnje ili suve smokve, rehidrirajte ih u suvom belom vinu. Neka voće u njemu stoji preko noći, ako je moguće, ali će biti dovoljno i samo neki sat.
U svoj standardni recept za džem stavite deo vina (jednu količinu vina, dve količine vode). Na umerenoj vatri u šerpi lagano kuvajte dok se šećer ne rastvori, količina vina smanji, odnosno skuva, a masa počne da se zgušnjava. Zatim dodaje voće i kuvajte na srednjoj vatri oko 5 do 10 minuta, tako da voće može da se karamelizuje, a da zadrži teksturu i oblik. Na sličan način pravite i kompote, bez dodatka šećera i sa kraćim vremenom kuvanja. Uživaćete u obilju poboljšanog, drugačijeg ukusa.
Stručnjaci koji se bave hranom, dodavanje vina u podloge za pripremanje smatraju jednom od omiljenih upotreba u kuhinji. Izbor namirnica koje možete da pripremite na vinu i sa vinom je veliki – od običnog kuvanja testenina i preliva, do dinstanja mesa. Ako je u pitanju meso, bilo da je to dinstanje na šporetu ili pečenje u rerni, uslov je lagana vatra. Dinstanje svinjetine ili teletine sa vinom i začinskim biljem, pripremanje paste i dodavanje u paradajz sos, samo su neki od predloga u kojima, praktično, ne možete da pogrešite, a egzotičan ukus je zagarantovan.
Ostatke omiljenog sezonskog voća ubacite u spravu za seckanje, dodajte začinsko bilje poput bosiljka, nane ili ruzmarina i drobljenog leda, i dobićete svoju domaću sangriju koja je fantastično osvežavajuće letnje piće. Sličan napitak možete da pravite i zimi, a umesto leda, u ostatke crvenog vina dodajte toplu čokoladu.
Konzumiranje vina je svakako ugodnije za sva čula ako je dobro rashlađeno. Kada su visoke temperature, često se u želji da se vino rashladi u njega stavi i više kockica leda, što onda pri topljenju vino značajno razblaži. Dvostruku korist možete dobiti ako ostatke roze ili crvenog vina zamrznete u kockice. U svaku kockicu možete da dodate i po cvetić ili listić neke začinske biljke, što će dati i estetski efekat. U posudu za led sipajte dve trećine vina i jednu trećinu vode i zaledite.