Ishrana

Kineski kupus ima malo kalorija, dobar je za imunitet, srce i anemiju

Priredio/la: Ma.R.

Važno je pripremiti ga na pravi način, kako ne bi došlo do neželjenih efekata i problema sa varenjem

Kineski kupus čija je postojbina delta reke Jangcekjang, sličan je običnom kupusu, ali ima i dosta razlika. Od davnina se koristi u Kini, a kasnije su njegovo gajenje i upotreba prošireni na Evropu. Ima značajne zdravstvene prednosti i odlično se kombinuje sa drugim vrstama povrća. Poznat je još i kao napa kupus, pripada porodici kupusa, brokolija, karfiola i kelja.

Šta sve sadrži kineski kupus

Kineski kupus ima veliku količinu vitamina A, B i C. Obiluje gvožđem, magnezijumom, fosforom, kalcijumom i kalijumom. Takođe, u njemu se nalaže belančevine, biljna vlakna koja su najvažnija za dobru probavu, malo masti i ugljenih hidrata. Njegove dobre nutritivne vrednosti pojačava sadržaj vitamina K i beta karotena.Važno je napomenuti i da sadrži velike količine vitamina D, kao i folne kiseline. Ima sasvim malo natrijuma, mnogo manje nego druge vrste povrća.

Vrste kineskog kupusa

Postoje dve vrste kineskog kupusa, bazični kineski i pekinški kupus. Pekinški je nešto ukusniji, glavica mu je više izdužena i malo zaobljena, i ima dlačice. Kineski je glatak, krupnija mu je tekstura i više mehuričasta. Ponekad mu boja odstupa od zelene, i ide u sivkastu ili u plavu, iz osnovne zeleno – žute.

Kineski kupus i koristi za zdravlje

Kineski kupus se koristi u kineskoj medicini za lečenje čira na želucu, anemije i podizanje imuniteta. Takođe, i za čišćenje krvi i arterija, što doprinosi boljem kardiovaskularnom zdravlju. Koristan je i kod bolova u grlu, poboljšava varenje, pa se zato preporučuje u redukcionim režimima ishrane. Spada u povrće koje ima najmanje kalorija.

Dobar je diuretik, čisti bubrege, jača kognitivne sposobnosti. Dobar je antioksidant i sprečava delovanje slobodnih radikala, što znači da redovno konzumiranje može da prevenira maligne bolesti. Ima antiinflamatorna svojstva pa je dobro ga jesti kada smo prehlađeni, spušta temperaturu, smanjuje kašalj i utiče na povlačenje infekcija.

Kombinacija vitamina i minerala odlična za kosti, krv i oči

Vitamin A je našem telu neophodan za normalno funkcionisanje imunološkog sistema. Ali, to nije sve, jer ovaj vitamin utiče na vid, očuvanje koštane mase i zdravlje zuba. Vitamin K je značajan za antikoagulantne procese, a u kineskom kupusu ga ima u izobilju. Takođe, poboljšava apsorbovanje kalcijuma što rezultira boljom gustinom kostiju. Vitamin D je jedan od najvažnijih vitamina za naš organizam, i retke su namirnice u kojima ga ima, zato ga treba koristiti iz ovog povrća.

Dobra kombinacija vitamina C, beta karotena, gvožđa i folne kiseline, preporučuje kineski kupus onima koji boluju od anemije. Vitamin B6 je osnova metaboličkih procesa i dobre razgradnje ugljenih hidrata, masti i proteina. Takođe, utiče i na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Zašto osobe sa osetljivim želucem treba da paze na količine

Pored velike količine hranljivih materija, vitamina i minerala, u kineskom kupusu se nalaze supstance koje se zovu glukozinolati. Kada se unose u manjim količinama korisni su za imunitet i deluju antioksidantno. Međutim, ako se unesu u većim, mogu da daju toksične efekte na naš organizam. Kod nekih osoba može da dođe do osetljivosti želuca, dijareje i problema sa varenjem. Takođe, mogući neželjeni efekti su vrtoglavica i mučnina. Ako ga kuvate ili dinstate, prvu vodu, odnosno vodu nakon „prvog ključa“ obavezno bacite. Kada ga pripremate kao salatu, dobro ga properite, ili ostavite da odstoji malo u rastvoru vode i sode bikarbone.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.