Ovu paštetu, prepunu mediteranskih ukusa, najbolje je služiti na svežem, hrskavom hlebu Foto: Shutterstock
Pašteta od povrća, posebno ako je sami pravite, sjajan je izbor za zdrav početak dana i prvi jutarnji obrok. Može mnogo da pomogne i ako vam u goste dolaze osobe koje ne jedu namirnice životinjskog porekla, a dobro će poslužiti i kao predjelo ili kao posluženje na zabavama. Povrćnu paštetu, prepunu mediteranskih ukusa, služite na hrskavom hlebu ili hlebu od raznovrsnih žitarica, kako bi kompletirali sve nutrutivne prednosti ove namirnice.
1 šargarepa
1 plavi patlidžan
1 crvena paprika
1 glavica belog luka
1 kašika maslinovog ulja
malo bibera
1 konzerva leblebija, oceđene i isprane
35 g mlevenih oraha
12 sušenih paradajza (namočenih 10 minuta u tek provrelu vodu)
2 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
1 kašika kapra
Zagrejte rernu na 190°C. Šargarepu, patlidžan i crvenu papriku iseckajte na komadiće, kockice, i rasporedite na ravan pleh obložen papirom za pečenje. Začinite povrće solju i biberom.
Uzmite glavicu belog luka i odsecite joj gornji deo tako da budu vidljivi samo vrhovi svakog čena. Glavicu prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite pa zatim umotajte u limenu foliju. Pecite povrće i beli luk 30 minuta, sve dok ne omekšaju, a posle toga ih ostavite da se ohladi. Dodajte povrće i beli luk u blender, sa ostalim sastojcima, i mešajte dok ne dobijete glatku masu, odnosno paštetu.
Ovako spremljenu paštetu možete da čuvate u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 5 dana. Poslužite je sa svežim, hrskavim hlebom ili sa krekerima.
Prijatno!