Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Može li izbegavanje mesa da nas zaštiti od pojave karcinoma

Priredio/la: D. T.
14:30 - 01. 04. 2022.

Vegetarijanci i osobe koje umesto mesa koriste ribu, jaja i mlečne proizvode, kao i oni koji upotrebljavaju meso manje od pet puta nedeljno u značajno su manjem riziku da dobiju rak

ishrana i rak Podaci su pokazali da su vegani i vegetarijanci imali 14 odsto manje verovatnoće da razviju neki oblik raka Foto: Shutterstock

Manja upotreba mesa u svakodnevnoj ishrani mogla bi da nas zaštiti od svih oblika karcinoma, tvrdi nova studija. I ranija istraživanja naglašavala su da konzumacija mesne hrane može povećati rizik od pojave nekih oblika raka. Najnovije istraživanje, ipak, nije uzelo u obzir niti dokazalo, da na pojavu raka mogu da utiči i neki drugi činioci, a ne samo određeni način ishrane.

Potvrda ranijih istraživanja

Istraživači sa University of Oxford u Ujedinjenom Kraljevstvu su nedavno objavili rezultate velike studije koja je ispitivala kako različite količine mesa u svakodnevnoj ishrani utiču na razvoj nekih oblika raka.

Studija je otkrila da su vegetarijanci i osobe koje umesto mesa koriste ribu, jaja i mlečne proizvode, kao i oni koji upotrebljavaju meso manje od pet puta nedeljno u značajno manjem riziku da dobiju rak.  Autori studije analizirali su statističke podatke o bolesti i pažljivo pratili povezanost upotrebe mesne hrana sa tri najčešće vrste karcinoma – dojke u postmenopauzi, prostate i raka debelog creva.

Naši nalazi potvrđuju ranije zaključke, prema kojima se vegetarijanska dijeta, upotreba ribe i jaja umesto mesa, ili ishrana uz manje količine mesne hrane, dovode u vezu sa manjim rizikom od nastanka raka – kaže glavni autor ove studije Cody Watling, sa Cancer Epidemiology Unit Univerziteta Oksford. Studija je objavljena u časopisu BMC Medicine.

Ispitanici su bili podeljeni u četiri grupe

Istraživači su tokom 11 godina pratili 472.377 osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva. Niko od učesnika istraživanja, starosti između 40 i 70 godina, kada je počelo istraživanje 2006. i 2010. godine, nije imao dijagnozu karcinoma. Tokom istraživanja učesnici su podeljeni u nekoliko grupa.

Prva grupa sastavljena je od osoba koje koriste meso, živinsko meso i crveno svinjsko, goveđe i jagnjeće meso, više od pet puta nedeljno. U ovoj grupi je bilo najviše učesnika studije – 52 odsto ili 247,571 osoba. U drugoj grupi su bile osobe koje su koristile meso manje od pet puta nedeljno, one su činile 43,5 odsto ili 205.385 ispitanika. Treća grupa su bile osobe koje jedu ribu, ali ne i meso, u ovoj grupi je bilo 10.696 osoba ili 2,3 odsto učesnika studije. I četvrtu grupu od 1,8 ispitanika, ili 8.685 osoba činili su vegetarijanci i vegani.

Watling kaže da su istraživači, zbog velikog broja slučajeva raka, bili u mogućnosti i pored malog broja ispitanika koji ne koriste meso u svakodnevnoj ishrani, da sagledaju kako određeni način ishrane utiče na pojavu raznih oblika kancera. Na kraju istraživanja otkriveno je 5.882 slučajeva raka debelog creva, 9.501 slučaj raka prostate i 7.537 slučajeva postmenopauzalnog raka dojke.

Kako sniziti rizik od nastanka raka?

Najbrojnija grupa koja koristi meso bila je polazna linija, a istraživači su nastojali da otrkiju rizik od razvoja raka kod ostale tri grupe ispitanika. Podaci su pokazali da su vegani i vegetarijanci imali 14 odsto manje verovatnoće da razviju neki oblik raka u odnosu na ostale grupe. Oni koji koriste ribu umesto mesa imali su 10 odsto manje šanse za razvoj karcinoma, a osobe koje su koristile manje količine mesa smanjile su rizik za 2 odsto.

Žene vegetarijanci imale su za 18 odsto manje šansi da se razbole od raka dojke. Osobe koje ne jedu meso bile su za 9 odsto u manjem riziku da razviju bolest, što su potvrdila i neka prethodna istraživanja. Ipak nisu svi faktori koji bi mogli da dovedu do razvoja bolesti uzeti u obzir. Kada su istraživači uporedili indeks telesne mase i rizik od raka dojke otkrivene su male razlike.

Zbunjujući faktor

Indeks telesne mase bio je potencijalno zbunjujući faktor. Možda vegetarijanci više vežbaju od osoba koje koriste meso u svakodnevnoj ishrani i zato imaju bolji indeks telesne mase, kažu stručnjaci. Ipak, primećeni su različiti indeksi telesne mase kod ove četiti grupe, i primećeno je da je viši indeks telesne mase povezan sa većim faktorom rizika za razvoj karcinoma.

-Indeks telesne mase mogao bi da bude posrednik u slučaju da su razlike u indeksu telesne mase, koje su primećene kod različitih grupa, posledica razlika u načinu ishrane. Ovo je ipak veoma teško izdvojiti i zato smo indeks telesne mase tretirali kao potencijalno zbunjujući faktor u našim analizama – kaže dr Watling.

Ograničiti unos prerađenog i crvenog mesa

Doktor preporučuje, ipak da se ograniči unos prerađenog i crvenog mesa i da se prednost da ishrani bogatoj celim žitaricama. Savetuje se unos voća, povrća i mahunarki kao dobar način za održavanje zdrave telesne težine. Autori studije takođe su utvrdili da su vegetarijanci i osobe koje jedu ribu umesto mesa, uglavnom mlađe dobro obrazovane osobe, koje ne puše i ne piju alkoholna pića. Usled toga nije jasno da li su rezultati samo posledica ishrane bez mesa, ili i ovih dodatnih faktora.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor