Naslovna / Ishrana

Sezona je mladog luka, da li se preporučuje osobama sa artritisom

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 08. 04. 2022.

Osim što doprinosi bogatijem ukusu obroka, mladi luk je pouzdan borac u prevenciji brojnih bolesti, a preporučuje se i osobama sa dijabetesom

mladi luk Mladi luk je riznica vitamina i nutrijenata, sprečava brojne bolesti, a u ishrani se preporučuje i osobama sa dijabetesom Foto; Shutterstock

Mladi luk je sa prolećem stigao uz obilje drugog svežeg  povrća, a njegov nezamenljivi ukus nije jedini razlog zašto bi trebalo da bude deo skoro svakog našeg obroka. Bilo da ga konzumiramo u strukovima, kao pikantan dodatak salatama ili, recimo, sa jajima za doručak, odličan je izvor velike količine vitamina, minerala i nutrijenata. Takođe, njegov miris je neupredivo manje intenzivan od ostalih vrsta luka.

sezona je mladog luka da li se preporučuje osobama sa artritisom

Koje vitamine i nutrijente sadrži mladi luk

Za mladi luk najvažniji je visok sadržaj vitamina A, C i K, ali i vitamina grupe B – tu su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9). Ima visok sadržaj vlakana, što je posebno važno za proces varenja i probavu. Dragoceni su svi minerali, poput kalcijuma, kalijuma, gvožđa, kalcijum, natrijuma, fosfoar, sumpora, hroma, magnezijuma, ali i selena, fluora, mangana, i kobalta. Sastojak koji se ne sreće često u namirnicama, kvercetin, takođe je veoma važan. Taj biljni pigment iz grupe flavonoida ima snažno antizapaljensko antioksidativno i antihistaminičko dejstvo.

Mladi luk spada u antiinflamatornu hranu

Kvercetin ima izraženo dejstvo u slučaju upalnih procesa i zapaljenskih bolesti kakva je artritis. Ako mu dodamo i đumbir, recimo, njegova lekovita svojstva biće još izraženija. Na takav način, i oralno i lokalno, iz njega možemo da izvučemo ogromne koristi za zdravlje, smanjimo otoke na bolnim i otečenim mestima ili ublažimo zapaljenske procese, puput prehlade.

Struk mladog luka za zdravije srce i krvne sudove

I opet kvecetin, koji dokazano može da pomogne u prevenciji ateroskleroze. Uz to, ostali sastojci mladog luka pomažu cirkulaciji, utiču na sprečavanje stvaranje krvnih ugrušaka i začepljenja arterija. Aktivni lanci sumpora mogu da spreče kardiovaskularne bolesti, učestvuju u regulaciji visokog krvnog pritiska, prevenciji moždanog udara i infarkta miokarda. Uz to, vitamini A i C takođe imaju snažno dejstvo kao antioksidansi, što dokazano smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti.

Antioksidansi iz mladog luka čuvaju nas i od malignih bolesti

Istraživanja su pokazala značajno smanjenje rizika od raka kod onih osoba čija je ishrana uključivala veće količine luka. Sumporni lanci koji pomažu i u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, zahvaljujući jakim antizapaljenskim svojstvima, deluju i u ovom slučaju. Kvercetin, uz druge flavonoide deluje antikancerogeno, i oni utiču na eliminaciju i manje stvaranje slobodnih radikala. Neke studije su otkrile da žene koje su konzumirale 3 ili više obroka sa mladim lukom sedmično, imaju čak 60 odsto niži rizik od raka endometrijuma.

Kod ostalih karcinoma, stopa smanjenog rizika od oboljevanja je najveća u slučaju raka jednjaka (82 odsto), raka jajnika (73 odsto) i raka prostate (71 odsto).

Preporučuje se osobama sa dijabetesom

Jedan od najvećih kvaliteta hroma koji sadrži mladi luk u značajnim količinama, je prevencija i kontrola dijabetesa. Stručnjaci misle da upravo nedostatak hroma u telu uslovljava insulinsku rezistenciju, uz veći rizik od pojave dijabetesa.

Jedna izraelska studija pokazalo je da konzumacija 200 mg hroma u periodu od tri sedmice može da snizi nivo šećera u krvi kod starijih osoba sa dijabetesom za čak 40 mg/dl. Uz to, fitonutrijent alil-propil-disulfid (APSD) je takođe od velike koristi sa osobe koje imaju probleme sa regulacijom nivoa šećera u krvi, jer stimuliše lučenje insulina.

Ako redovno jedemo mladi luk, jačamo zube i kosti zbog obilja kalcijuma

Kalcijum, kalijum i vitamin K su veoma bitni za zdravlje naših kostiju i zuba.  Vitamin K ima ulogu da pomogne organizmu da apsorbuje kalcijum, što je osnova čuvanja gustine kostiju. Vitamin C pospešuje sintezu kolagena i sprečava poremećaje i pucanje sklopova koštano – mišićne mase. Mladi luk sadrži i fluor koji jača zube i kosti. Pojedine studije su pokazale da može da pomogne i u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo