Naslovna / Ishrana

Koje su najzdravije pečurke i koje namirnice mogu da zamene

Priredio/la: I. V. |14:30 - 18. 09. 2022.

Postoji više od 300 vrsta jestivih pečuraka od kojih se samo desetak komercijalno uzgaja i koristi u ishrani, a zbog svoje hranljivosti pečurke mogu da zamene mnoge važne namirnice

pečurke Pečurke su odlična zamena za meso Foto: Shutterstock

Najzdravije pečurke nije lako izdvojiti s obzirom na to da se hranljiva vrednost razlikuje  među različitim vrstama. Sve pečurke klasifikovane su kao superhrana zbog svojih visokih nutritivnih svojstava, niskokalorične su a dobar izvor vlakana, proteina i antioksidanata.Pečurke mogu učine mngo dobrih stvari za naše telo – imaju antibakterijska svojstva, smanjuju holesterol, dobre su za imuni sistem i čak mogu da pomognu u prevenciji ili lečenju Parkinsonove bolesti, Alchajmerove bolesti, visokog krvnog pritiska i raka.

Zašto se smatra da su pečurke najzdravije?

Pečurke su odlična zamena za meso, a neke studije pokazale su da supstance u ekstraktima pečuraka mogu same aktivno da snize nivo holesterola. Odličan su izvor selena, moćnog  antioksidansa potrebnog telu kako bi pravilno funkcionisanje, a i vrlo je važan i za  metabolizam i funkciji štitne žlezde i zaštizu od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom.

Ako vam je potreban potpuno prirodan multivitamin, stručnjaci savetuju da treba zaobići suplemente i umesto njih jesti pečurke. Među njihovim brojnim hranljivim sastojcima pečuraka su: vitamini B – uključujući pantotensku kiselinu (B5), niacin (B3) i riboflavin (B2) – plus bakar i selen. Pečurke takođe sadrže proteine, vlakna, kalijum, vitamin D, kalcijum i još mnogo toga, što je odlično za hranu koja sadrži više od 90 odsto vode.

Koje su najzdravije pečurke?

Pečurke su se konzumirale kao tradicionalna hrana i lek hiljadama godina i ostale su popularne sve do danas, a ljudi ih sve više i više jedu, što zbog hranljivosti što zbog svojstva da zamene meso. Među najzdravijim pečurkama izdvajaju se:

 • šitaki pečurke
 • Portobello ili Cremini pečurke (vrsta šampinjona) koja je dobra zamena za hranu koja ima više masti i kalorija kao što su meso i sir
 • brestovače
 • lavlja griva (Lion’s Mane Mushrooms)
 • porcini pečurke
 • enoki pečurke.

Sve pečurke spadaju u porodicu gljiva, a ne povrća, i smatraju se jedinstvenim carstvom živih bića. Gljive su jedna od najstarijih vrsta života na Zemlji, a najstarije su se pojavile pre oko milijardu godina. Ono što mi nazivamo pečurkama je mesnati deo gljive koji proizvodi spore. Postoji 300 jestivih vrsta pečuraka, ali samo 10 ih se uzgaja komercijalno, a najvviše šampinjoni.

5 ključnih hranljivih sastojaka koji se nalaze u pečurkama

1. Antioksidansi štite naše telo od štetnih slobodnih radikala koji mogu da dovedu do oboljenja poput raka i srčanih bolesti. Oni takođe jačaju naš imuni sistem i pomažu u zaštiti od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom i starenjem.

2. Beta-glukan – Zdravstvene prednosti pečuraka su što sadrže beta-glukan. Ovo jedinjenje je povezano sa poboljšanjem holesterola, jačanjem zdravlja srca, regulisanjem šećera u krvi i smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2. Pošto svaka gljiva sadrži jedinstvene vrste beta-glukana, to znači i da svaka pečurka različito utiče na imunološku funkciju. Neke od najefikasnijih lekovitih pečuraka sadrže količine beta-glukana koji stimulišu imuni sistem da proizvodi „prirodne ćelije ubice“ koje se bore protiv toksina, tumora i bolesti povezanih sa starenjem.

3. B vitamini -Pečurke su bogate riboflavinom, niacinom i pantotenskom kiselinom – vitaminima B. Riboflavin pomaže u održavanju zdravlja crvenih krvnih zrnaca. Niacin održava naš sistem za varenje u redu i brine se da koža bude zdrava. Pantotenska kiselina je dobra za nervni sistem i pomaže našim telima da stvaraju hormone koji su im potrebni. Ova tri jedinjanja zajedno podstiču zdravlje srca. B vitamini su takođe posebno važni za trudnice i majke sa novorođenčadima, jer podstiču pravilan razvoj crvenih krvnih zrnaca.

4. Bakar – Bakar pomaže telu da proizvode crvena krvna zrnca koja isporučuju kiseonik. Mineral takođe održava zdrave kosti i nerve, a jedna šolja pečuraka može da obezbedi 33 odsto preporučene dnevne doze bakra.

5. Kalijum – Kalijum je neophodan kada je u pitanju zdrava funkcija srca, mišića i nerava.

Zašto su šampinjoni njazdravije pečurke?

Portabello pečurke (šampinjoni) su dobar izvor mnogih hranljivih materija:

 • B vitamina
 • Fosfora
 • Selena
 • Bakra
 • Kalijuma
 • Pečurke su i jedini poznati izvor vitamina D koji nije životinjski izvor, ali mnoge komercijalne pečurke se uzgajaju u tamnim zatvorenim prostorima, tako da one ne sadrže značajne količine vitamina D. Neki komercijalni uzgajivači pečuraka izlažu svoje pečurke ultraljubičastom (UV) svetlu kako bi povećaju sadržaj vitamina D u šampinjonima.

Šampinjoni sadrže nehranljiva jedinjenja kao što su polisaharidi, polifenoli i karotenoidi, koji mogu da imaju antiinflamatorna, antioksidativna i antikancerogena svojstva. U studijama na životinjama, pokazalo se da pečurke stimulišu imune ćelije i zaustavljaju rast i širenje ćelija raka.

Konzumiranje pečuraka može da imati zaštitne efekte na mozak starijih osoba i smanji rizik od blagog kognitivnog oštećenja. Polisaharidi u pečurkama deluju kao hrana za korisne crevne bakterije, pomažući tim korisnim sojevima da rastu i prežive. S obzirom na to da je 70 odsto imunološkog sistema u crevima, konzumiranje zdrave hrane, kao što su šampinjoni, može da poboljša imunološku funkciju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jana
19:32, 21. 09. 2022.
Odgovori

Potpuno se slazem! Samo sto ove pecurke poput Lavlje Grive, Reishi tesko pronaci u nasim radnjama zato ih koristim u Reisi u kapsulama, kao i Lavlju grivu u kapsulama i to mi osugurava neophodnu kolicinu da bi dobila sve votamine, minerale i druge vazne supstance.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo